clanek-1

B-tým Dukly porazil v oboustranně pěkném, kvalitním utkání mladý rezervní tým FC Viktorie Plzeň 2:0

28.08.2024, 18:00
hř. Zbuzany

FK Dukla Praha B

2:0

(1:0)

17. kolo, B-tým 2024/2025 - ČFL Skupina A

FC Viktoria Plzeň B

Sestava domácí: Šťovíček – Krejčí, Svoboda, Holiš, Doda (80. Prior) –Bačinský (K), Babka (44. Šelicha), Kožený (80. Pančev) –Douděra, Špatenka (67. Jelínek), Magdi (67. Uher)

Sestava hosté: Vlček – Falout, Fišer (K), Šustr, Doubek (79. Toman) – Planeta, Novák, Lörinz – Štauber (69. Šmíd), Nováček, Hašek

  • Branky: 45. + 2. Špatenka, 61. Magdi

    ŽK: Babka (23. min.), Svoboda (53. min.), Doda (65. min.), Holiš (92. min.)

    Rozhodčí:Toucha - Matyš, Žemlička

Ve vloženém 17. kole kole ČFL, sk. A přivítala v netradičním hracím dni, ve středu, rezerva Dukly na domácím hřišti ve Zbuzanech hosty, rovněž rezervní tým plzeňské Viktorie. V uplynulém ročníku ČFL hosté z Viktorie Plzeň B obsadili v tabulce ČFL, skupiny A čtvrtou příčku se ziskem 45 bodů, o devět bodů před jedenáctou rezervou Dukly Praha. V jarním zápase hraném ve Stodě v posledním kole se oba soupeři rozešli smírně po remíze 3:3, když dukláci prohrávali po prvním poločase 2:0, výsledek otočili na 2:3 a nakonec domácí čtyři minuty před koncem vyrovnali na 3:3. Střelci branek za Duklu B byli A. Magdi, H. Hübl a Ch. Bačinský. V novém ročníku podzimní části proti sobě nastoupila oproti jaru částečně obměněná družstva, s věkovým průměrem kolem u Dukly 20,3 roku a u hostí 19,6 roku. Hosté z Plzně tedy byli v průměru mírně mladší (o třičtvrtě roku). Proti poslednímu vzájemnému mistrovskému zápasu na jaře 2024 v hostujícím týmu nastoupilo devět hráčů, kteří zasáhli do jarního utkání. Za rezervní tým Dukly, nastoupilo šest hráčů, kteří byli aktéry jarního utkání. V minulém víkendu, ve třetím kole B-tým Dukly prohrál 3:1 na hřišti Jiskry Domažlice a FC Viktoria Plzeň B prohrála doma 0:3 s B- týmem SK Dynamo České Budějovice B. Rezervní tým Dukly využil v tomto zápase hráče z lavičky A-týmu Dukly k udržení jejich zápasové praxe, a tak v brance vypomohl J. Šťovíček, v obraně vypomohl M. Doda, M. Svoboda a R. Holiš a v útoku vypomohli F. Špatenka a M. Douděra. Obě družstva předvedla rychlý a ofenzivně laděný fotbal. V zápase, hraném za tropického letního počasí, Dukla byla lepší než hosté a vypracovala si v prvním poločase tři gólové situace, když hosté si připravili jednu brankovou příležitost a stříleli dvakrát ze střední vzdálenosti, vždy mimo branku Dukly. Dukla byla v proměnění šancí jednou v prvním poločase úspěšná v nastaveném čase první půle, když skóre zápasu otevřel F. Špatenka. Ve druhém poločase si Dukla vypracovala tři brankové příležitosti a hosté v samém závěru utkání pak dvě gólové šance. Zatímco Dukla jednu z těchto šancí proměnila A. Magdim ve druhý gól, na druhé straně v poslední čtvrthodince brankář Dukly, J. Šťovíček, výbornými zákroky udržel pro Duklu čisté konto. Dukla tak po výborném výkonu, zejména v začátcích obou poločasů, získala důležité tři body s těžkým soupeřem. Zápasu přihlížel hlavní trenér A-týmu Dukly Praha, p. P. Rada a trenér brankářů p. F. Rada.

Dukla vstoupila do utkání lépe než hosté z Plzně, již ve 3. minutě střílel A. Magdi z levé spojky z 20 metrů, a křížná střela skončila jen metr vedle levého vinglu plzeňské branky. První střela na branku byla vyslána také z kopačky hráčů Dukly, to Ch. Bačinský vystřelil prudkou ránu z pravé spojky ze 14 metrů, jeho polovysokou střelu plzeňský brankář Vlček stačil vyrazit.

Ve 12. minutě hosté po rohovém kopu z levé strany zahrávaném levým záložníkem Lörinzem se dostali k zakončení záložníkem Planetou, ale jeho střela ze 16 metrů skončila půl metru nad brankou Dukly.Dukla odpověděla ve 13. minutě gólovou šancí středopolaře V. Babky po přihrávce kapitána Dukly, Ch. Bačinského. Střela V. Babky však skončila ztečovaná obranou hostí vedle branky a Dukla zahrávala rohový kop.

V 16. minutě vyslal „jedovku“ hostující levý křídelník Hašek z pravé spojky z 23 metrů, střela před brankářem Šťovíčkem „zaplavala“, ale J. Šťovíček vytáhl jistý zákrok a přízemní střelu kryl.

Dukla i hráči Viktorie Plzeň využívali každou příležitost k útočným akcím a tak se bylo na co dívat. V 17. minutě v další gólové příležitosti Dukly hlavičkoval „všudybylek“ F. Špatenka z 8 metrů, po centru z levé strany od M. Dody, do břevna plzeňské branky!

Ve 20. min. v další brankové pozici po rohovém kopu Dukly z levé strany zahrávaném V. Koženým, po hlavičce M. Svobody, střílel z ostrého úhlu z 8 metrů prudkou ránu A. Magdi vedle plzeňské branky.

Ve 23. minutě za faul v souboji o míč dostal záložník Dukly V. Babka žlutou kartu.

Po přestávce na pití a nutné opravě brankové sítě, když do ní ve skluzu „vjel“ hostující hráč v 25. minutě, „ožili“ i hosté. Ve 35. minutě vyslal ostrou ránu plzeňský pravý útočník Štauber z 26 metrů, střela skončila metr nad brankou Dukly.V 37. minutě po rohovém kopu Plzně zahrávaném pravým obráncem Faloutem, odvracel v těžké pozici před nabíhajícími plzeňskými hráči Š. Krejčí. V 39. minutě pak střílel nebezpečně z pravé spojky z 22 metrů opět útočník Štauber, prudká střela skončila metr vedle branky Dukly.

Ve 44. min. v souboji o míč se zranil záložník Dukly V. Babka a vystřídal jej M. Šelicha.

V nastaveném čase prvního poločasu (+5 minut) z důvodu přestávky na pití a opravy roztržené sítě Dukla podnikla protiútok a po akci Ch. Bačinský – A. Magdi zakončoval z 16 metrů přízemní střelou k pravé tyči brankáře Vlčka F. Špatenka a dostal ve 47. min. Duklu do vedení 1:0.

Do druhého poločasu nastoupila obě mužstva v sestavách, v jakých končila první půli.

Již v první minutě druhé půle se dostal do gólové příležitosti M. Douděra po chybné rozehrávce brankáře Plzně Vlčka. Střela M. Douděry z 15 metrů však šla půl metru vedle odkryté branky.

V 53. minutě stoper Dukly M. Svoboda obdržel ŽK za faul v souboji o míč.

V 61. min. po chybné rozehrávce stoperem Plzně, kterou zachytil M. Douděra ještě na půli Plzně, zatáhl míč do pravého křídla a odcentroval do prostoru značky pokutového kopu, kde si nabíhali F. Špatenka a A. Magdi, „přistál“ míč přesně na hlavě A. Magdiho, který z 10 metrů vstřelil druhou branku zápasu a upravil na 2:0 pro Duklu.

V 65. min. obdržel žlutou kartu M. Doda za faul v souboji o míč.

V 67. min. sáhl trenér Dukly M. Kolomazník ke střídání dvojice hráčů a tak dva hráče v útoku, F. Špatenku a A. Magdiho, vystřídali O. Jelínek a P. Uher.

Po přestávce na pití v 69. min. sáhl ke střídání také trenér plzeňské rezervy, p. Parlásek, a vystřídal pravého útočníka Štaubera Šmídem.

Další pěkná akce Dukly v 74. min. málem skončila gólem, to když vybojoval míč v poli M. Douděra a po výměně s O. Jelínkem jej zatáhl do pravého křídla, odkud odcentroval do prostoru mezi značku pokutového kopu a malého vápna, kam si naběhl O. Jelínek, jehož prudkou hlavičku stačil brankář Plzně Vlček jen vyrazit, ale do ruky obránce Plně, která byla od těla a tak po neproměněné gólové příležitosti dostala Dukla možnost opravy a přesný rozhodčí Toucha odpískal pokutový kop. K jeho provedení se postavil Ch. Bačinský, ale hostující brankář Vlček jeho střelu vystihl a míč chytil.

V 79. min. pak ještě trenér Plzně dokončil střídání, když levého obránce Doubka vystřídal Toman.

V 80. minutě trenér Dukly dostřídal, když v záloze V. Koženého vystřídal K. Pančev a v obraně M. Dodu vystřídal L. Prior.

V posledních deseti minutách druhého poločasu pak ještě hosté mohli zdramatizovat vývoj utkání. Nejprve v 81. minutě po rohovém kopu z pravé strany zahrávaném Lörinzem, hlavičkoval hostující Šmíd ze 6 metrů pod břevno branky Dukly, ale brankář J. Šťovíček vytáhl excelentní zákrok a míč kryl.

Stejně dopadla i poslední gólová příležitost hostí v 85. minutě, kdy v gólové pozici zakončoval po přihrávce Nováčka ze 7 metrů zleva hostující Falout, ale J. Šťovíček prokázal opět výborný reflex a střelu stačil vyrazit.

V samém závěru v tropickém vedru pak některé hráče, kteří se vydali ze všech sil, braly křeče

Hráči Dukly pak kontrolovali do konce zápasu i jeho prodloužení hru a tak po velmi dobrém výkonu zaslouženě porazili nebezpečného soupeře v pěkném, oboustranně fair vedeném zápase.