clanek-1

Mladý B-tým Dukly nestačil na favorizovanou domácí Jiskru Domažlice

24.08.2024, 17:00
SA Střelnice

TJ Jiskra Domažlice

3:1

(2 : 1)

3. kolo, B-tým 2024/2025 - ČFL Skupina A

FK Dukla Praha B

Sestava domácí: Brych – Fedak (69. Svoboda), Teršl, Čihák, Rychnovský – Kodýdek (22. Zajíček), Mužík (K), Pavlík, Vais (61. Černý), Kapolka - Dvořák

Sestava hosté: Vácha – Doda (85. Krejčí), Svoboda, Bárta, Prior (85. Káža) –Šelicha, Bačinský (K), Babka (78. Kožený) – Uher (64. Pančev), Jelínek (78. Hübl), Magd

  • Branky: 18. Vais (pen.), 36. Zajíček, 82. Kapolka - 15, Jelínek,

    ŽK: 69. Černý - 19. Bárta

    Rozhodčí: Švagr - Švorc, Gerhardt-

V novém ročníku podzimní části proti sobě nastoupila obměněná družstva. Proti poslednímu vzájemnému mistrovskému zápasu na jaře 2024 v domácím týmu nastoupili čtyři noví hráči a se staronovým trenérem Vaiglem, který nahradil P. Horvátha. Mladý tým Dukly, s věkovým průměrem málo přes 19 let, vedený novým trenérem M. Kolomazníkem a jeho asistentem Z. Šupičem, nastoupil v porovnání se vzájemným jarním zápasem s osmi novými hráči v základní sestavě a dalšími třemi nováčky, kteří nastoupili jako střídající hráči. Domácí tým s věkovým průměrem přes 26 let, s několika hráči s ligovými zkušenostmi potvrdil roli favorita a po celý zápas diktoval tempo zápasu, i když od 15. minuty se Dukla dostala do vedení. Rezervní tým Dukly využil v tomto zápase hráče z lavičky A-týmu Dukly k udržení jejich zápasové praxe, a tak v obraně vypomohl M. Doda a M. Svoboda. V zápase, hraném za tropického vedra, Dukla začala nebojácně, vypracovaal si první brankovou příležitost v zápase a vstřelila i první branku zápasu. Nicméně domácí zvyšovali tlak a již za tři minuty vyrovnali z penalty Vaisem a ve 36. minutě šli do vedení po brance Zajíčka. Do konce poločasu si postupně vypracovali další čtyři brankové příležitosti, které zlikvidovala obrana Dukly v čele s brankářem Váchou a v jednom případě mířili domácí vedle branky Dukly. Po začátku druhé půle si domácí vytvořili jednu brankovou příležitost, ale obrana Dukly stačila opět nebezpečí odvrátit. Když potom v odpovědi Dukly stačil domácí brankář Brych střelu Ch. Bačinského z 20 m vytlačit na roh a v 58. minutě po rohovém kopu mířil hlavičkou Š. Bárta ze 4 metrů vedle, přidali opět na obrátkách po prostřídání hráčů domácí. V 81. min ještě branková příležitost domácího Zajíčka skončila střelou z 12 metrů jen půl metru vedle, ale v 82. min. již obrana Dukly nestačila na křížnou střelu Kapolky z 9 metrů. Po tom, co domácí odskočili o dvě branky, se domácí ve vedru spokojili s kontrolou míče a Dukla se již do hry téměř nedostávala. Za zmínku stojí ještě střelecký pokus domácích z 87. min., kdy střelu domažlických ze 7 metrů F. Vácha stačil výborným zákrokem vyrazit a tak Dukla favorizovaným domácím podlehla jen o dvě branky.

Po úvodní „oťukávací“ pětiminutovce se v 7. minutě dostal do brankové příležitosti záložník Dukly V. Babka, ale jeho střelu z 12 metrů z levé spojky domácí zkušený brankář Brych vyrazil na roh. Po sérii dvou rohových kopů Dukly, se dostali také domácí k zakončení po rohovém kopu v 10. minutě, kdy po nacvičeném signálu střílel nepokrytý kapitán Domažlic Mužík v náběhu z 11metrů, naštěstí pro Duklu střela skončila vedle branky Dukly.

V 15. minutě domácí inkasovali po kuriózní situaci, kdy po pasu M. Svobody za linii domácí obrany vybíhající brankář Brych při odkopu nastřelil vlastního stopera, od něj se míč odrazil do tyče domažlické branky a dobíhající O. Jelínek z Dukly ho poslal do odkryté branky, 0:1.

Domácí zvýšili tlak a zasypali obranu Dukly centrovanými míči a v 18. minutě pak po souboji o míč na malém vápně odpískal rozhodčí Švagr za faul stopera Dukly, Š. Bárty na domácího záložníka Kodýdka, přísný pokutový kop a Š. Bárta obdržel žlutou kartu. Exekutorem kopu byl domácí J. Vais a vyrovnal v 18. min. stav skóre na 1:1.

Zraněného domácího záložníka Kodýdka pak vystřídal Zajíček.

Domácí záložník Vais se pak prezentoval ostrou ránou z 27 metrů z levé spojky po odraženém míči, střela skončila jen těsně nad brankou Dukly.

Po krátké „občerstvovací „ přestávce ve 27. min. domácí získali sérii tří rohových kopů, ale bez ohrožení branky Dukly. Nakonec se ale domácí ještě do přestávky dostali do očekávaného vedení a to, v 36. min., kdy po autovém vhazování 22 metrů od branky Dukly domácím pravým obráncem Fedakem obrana Dukly odvrátila míč zpět k vhazujícímu domácímu pravému obránci, který si navedl míč do prostoru pravé spojky a ze vzdálenosti 24 metrů vystřelil k pravé tyči, střelu brankář Dukly Vácha stačil vyrazit, ale po „zaspání“ obrany na malém vápně dobíhající domácí Zajíček dostal střelou ze 6 metrů domácí do vedení 2:1.

Domácí tým pak zasypal obranu Dukly centrovanými míči do pokutového území. Ještě v 38. min. si připravil dobrou pozici k zakončení po kombinaci mezi záložníkem Vaisem a pravým obráncem

Fedakem a následným centrem na malé vápno, kde zakončoval útočník domácích, Dvořák, jeho střelu ze 3 metrů však obrana Dukly s brankářem Váchou stačila zblokovat.

Hned o minutu později po centrovaném míči z pravé strany hlavičkoval domácí Dvořák, tísněný obranou Dukly ze 4 metrů nad branku Dukly a v poslední minutě nastavení prvního poločasu zmařil gólovou šanci domácích brankář Vácha, když po trestném kopu Domažlic z vlastní poloviny hřiště a nákopu brankářem Brychem na centrforwarda Dvořáka, který hlavičkou přiťukl doleva na Zajíčka a ten z otočky ze 7 metrů z levé strany vystřelil prudkou ránu, kterou Vácha reflexivně stačil vyrazit. .

Do druhého poločasu žádný z trenérů nestřídal.

Druhý poločas začali domácí lépe než Dukla a hned ve 46. minutě se dostali do brankové příležitosti, když z odhlavičkovaného míče obranou Dukly střílel z voleje z 18 metrů domácí střední útočník Dvořák, střelu pod břevno duklácké branky stačil F. Vácha vyrazit na rohový kop.

Dukla stačila odpovědět ve 48. min., kdy střílel z 20 metrů z pravé strany kapitán Dukly, Ch. Bačinský. Jeho přízemní nebezpečnou střelu však stačil domácí zkušený brankář Brych vyrazit na roh.

V 58. minutě po průniku po levé straně A. Magdim a po následném rohovém kopu Dukly z levé strany zahrávaném M. Šelichou v gólové pozici Š. Bárta ze 4 metrů v záklonu mířil hlavičkou vedle domácí branky!

V 61. min. domácí trenéři vystřídali v záloze J. Vaise Černým.

Dukla pak v 64. vystřídala útočníka P. Uhera obráncem K. Pančevem a provedla dílčí korekce v rozestavení hráčů.

V 69. min. čerstvě vystřídaný domácí Černý obdržel žlutou kartu na nedovolené atakování brankáře Dukly ve výskoku.

V 81. minutě po rohovém kopu domácích z pravé strany zahrávaném záložníkem Pavlíkem, hlavičkoval domácí Zajíček z 12 metrů jen půl metru branky Dukly.

Nakonec domácí přeci jenom zvýšili svůj náskok na uklidňující rozdíl dvou branek, a to v 82. min. střelou z pravé strany z 9 metrů, když střelcem byl Kapolka a upravil na konečných 3:1 pro Domažlice.

V samém závěru utkání pak ještě vytáhl bravurní zákrok brankář F. Vácha, když střelu domácího Zajíčka ze 7 metrů stačil vyrazit!

Dukla pak v89. min. po trestném kopu a rozehrávce Ch. Bačinského na M. Šelichu ohrozila střelou M. Šelichy domácího brankáře, ten však se nedal překvapit a střelu chytil.

V samém závěru i v dvouminutovém prodloužení již pak domácí tým kontroloval míč a Dukle nedal šanci k případné korekci skóre.

Domácí favorit tak po zásluze získal tři body.