clanek-1

Řezníček jubilejní brankou dokonal obrat Dukly proti Pardubicím

19.10.2024, 16:00
Juliska

FK Dukla Praha

2:1

(0:1)

12. kolo, Chance Liga 2024/2025

FK Pardubice

Sestava domácí: Hruška – Vondrášek, Peterka (C), Hašek, Ambler (71. Ludvíček) – Šebrle (90+5. Holiš), Kozma, David Pech (46. Lichý), Zeronik (83. Ullman) – Řezníček (90+1. Špatenka), Mešanović (83. Matějka).

Sestava hosté: Stejskal – Šehić, Lurvink, Noslin, Surzyn – Simon (58. Míšek), Vacek (C) (70. Krobot) – Patrák (76. Yahaya), Polyák (83. Darmovzal), Sychra (70. Leipold) – Zlatohlávek (83. Pandula).

  • Branky:64. Mešanović (Zeronik), 67. Řezníček (Mešanović) – 38. Simon (Zlatohlávek)

    ŽK:78. Noslin (PCE), 90+6. Pandula (PCE)

    Rozhodčí:Všetečka – Kubr, Novák

    Střely na bránu:6:4, Střely mimo:3:3, Rohy:4:3, Ofsajdy:1:1, Fauly:8:19.
  • Diváci: 3148
Poprvé v nejvyšší soutěži na Julisku zavítaly Pardubice. Východočeši se ujali vedení v prvním poločase poté, co se prosadil Dominique Simon. Dukla se dokázala vzchopit a ve druhém dějství nejdřív vyrovnal Muris Mešanović. Bosenský útočník se následně vyznamenal finální přihrávkou na Jakuba Řezníčka, který se díky své brance přidal do klubu ligových kanonýrů, a zároveň dokonal obrat a zajistil Pražanům důležitou výhru.

Dukla musela hned od úvodního výkopu čelit tlaku Pardubic, se kterým si však zprvu dokázala obrana domácích poradit a vzápětí si Hruška připsal i první úspěšný zákrok po sražené střele Surzyna. Na druhé straně se dostal po dlouhé kombinaci k dalekonosné střele Pech, jenže jeho pokus postrádal razanci i přesnost a gólman Stejskal neměl se zkrocením balónu větší problémy.

Oba celky byly v zakládání svých útočných akcí opatrné a cesta k soupeřově vápnu pro ně vedla skrze rychlé výpady a standardní situace. Pražané se ve 20. minutě dostali k zahrání rohu po dobrém snažení Peterky. Centr Amblera se přesně snesl na hlavu Haška, jehož pokus zastavil až Noslin na brankové čáře.

Diváci na tribuně mohli sledovat zápas plný nepřesností, a to zejména při kombinaci, což obě mužstva řešila častými nákopy za obranu, pro které si ale často vybíhali brankáři. Ve 33. minutě přišla první větší příležitost duelu. K míči se po centru Sychry dostal Simon a nadvakrát se pokusil překonat Hrušku. Situaci vyřešil až Peterka, který odkopl balón do bezpečné vzdálenosti od domácí branky.

Pardubice začaly být při chuti a po zvýšení intenzity se jim aktivita vyplatila. Ve 38. minutě se po narážečce ve středu pole dostal do brejku Dominique Simon, který technickou střelou překonal Hrušku a dostal svůj tým do vedení. Dukla se z inkasované branky nemohla vzpamatovat a hosté se toho snažili využít. Před koncem poločasu si na nízký centr Surzyna naskočil Zlatohlávk, kterému akrobatický kousek nevyšel podle představ a domácí svatyni neohrozil.

Obrat a jubilejní trefa

Po změně stran chtěla Dukla okamžitě udeřit. Vondrášek se dostal z pravé strany k centru, který si ve vápně zpracoval Řezníček. Zkušený útočník sklepl Lichému, a ten vyslal povedenou ránu, se kterou měl Stejskal co dělat, aby jí vyškrábl nad břevno. Po rohu se na druhé lajně propracoval do vápna Mešanović, jenž přihrával na volného Zeronika, ten ale v rozhodující chvíli promáchl.

Pražané se zdáli být jako vyměnění a nadále se hnali za vyrovnáním. V 64. minutě se po zlepšeném herním projevu dočkali. Kousek od levého rohu pardubického vápna našel Zeronik krásným centrem úplně volného Murise Mešanoviće, a ten nekompromisně hlavou uklidil míč do pravé šibenice. Hosté se nemohli dostat do tempa a nedařilo se jim udržet balón na kopačkách. Z toho pramenila další nenápadná akce domácích.

Pouhé tři minuty od vyrovnávací trefy se dostal do úniku Mešanović a napodruhé dokázal centrem najít Jakuba Řezníčka, který z bezprostřední blízkosti překonal hostujícího Stejskala a dokonal tak obrat svého týmu. Pardubice se ve svém snažení odpovědět dostaly několikrát do vápna, ale žádná z jejich střel neprošla přímo na Hrušku. Dukla začala pomalu kontrolovat tempo hry a pomáhala jí k tomu častá přerušení.

Navýšit vedení a definitivně rozhodnout mohl v závěru střídající Matějka. S nalepeným obráncem na svých zádech se dostal ke střele, ale vybíhajícího Stejskala překonat nedokázal. Východočeši si vytvořili závěrečný tlak, ale Hruška s pomocí své obrany uhájil domácí svatyni a po závěrečném hvizdu mohla Dukla slavit důležité vítězství.

Ohlasy po zápase:

Petr Rada

Jakub Řezníček