clanek-1

Dukla odjíždí z Olomouce s prázdnou

22.09.2024, 15:30
Andrův stadion

SK Sigma Olomouc

2:1

(1:0)

9. kolo, Chance Liga 2024/2025

FK Dukla Praha

Sestava domácí: Stoppen – Chvátal, Dohnálek, Pokorný, Sláma – Breite (C) (8. J. Král), Langer (70. J. Spáčil) – Mikulenka (46. Fiala), Zorvan, Vodháněl (70. Israel) – Kliment (89. Muritala). Náhradníci: Koutný – Elbel, Hadaš, Vraštil, Šíp.

Sestava hosté: Hruška – Vondrášek (84. Moulis), Hašek, Peterka (C), Ludvíček (46. Zeronik) – Šebrle (73. M. Douděra), Kozma, Lichý, Ambler – Matějka – Mešanović (61. Řezníček).

  • Branky:1. Kliment (Langer), 59. Kliment – 74. Řezníček (M. Douděra)

    ŽK:13. Pokorný (OLO), 32. Mikulenka (OLO), 42. Chvátal (OLO), 83. Kliment (OLO), 90+5. Israel (OLO) – 9. Hašek (DUK), 51. Peterka (DUK), 82. Zeronik (DUK)

    ČK:6. Dohnálek (OLO) – 45. Lichý (DUK)

    Rozhodčí:Kotala – Hurych, Kotík – Zelinka

    Střely na bránu:8:4, Střely mimo:2:0, Rohy:6:8, Ofsajdy:0:2, Fauly:11:10.
  • Diváci: 3380
Pražané po dvoutýdenní pauze odehráli zápas na Andrově stadionu v Olomouci. Diváci se ještě ani neusadili a Jan Kliment otevřel skóre utkání. Vzápětí na to byl vyloučen Adam Dohnálek po faulu na Mešanoviće. Hosté nedokázali po takřka celý první poločas svou výhodu zúročit. Navíc přišla další rána, a to v podobě červené karty, kterou tentokrát obdržel Filip Lichý. Ve druhém poločase navýšil vedení svého týmu Jan Kliment, když se prosadil z rohu. Naději pro Duklu vykřesal Jakub Řezníček, který po přihrávce Douděry překonal domácího gólmana. Sigma si přesto hubený náskok udržela až do konce utkání.

Dukla se ještě ani nerozkoukala a Hruška už lovil míč z vlastní sítě. Jan Kliment se dostal ke střele zpoza vápna a zamířil pod horní tyč. Slovenský brankář byl na jeho pokus krátký a Olomouc se tak dostala rychle do vedení. Vzápětí se ovšem zápas pro domácí tým zkomplikoval. Šebrle se snažil vysunout Mešanoviće do samostatného úniku, ale ten byl stažen na zem Dohnálkem. Rozhodčí po přezkoumání u videa vyhodnotili zákrok za červenou kartu. Mladý obránce tak zamířil předčasně do sprch.

Přesto to však byla Sigma, která se i v početní nevýhodě dostala k další šanci. Konkrétně znovu hrozil Kliment, který se snažil obstřelit brankáře na vzdálenější tyč, ale dobrý obranný zákrok předvedl Peterka. V 15. minutě se už dostala k zajímavé příležitosti Dukla. Kousek od šestnáctky zahrával Ambler přímý kop. Svou střelu nasměroval přesně na bránu, kde ale byl připravený hostující gólman Stoppen. Ze strany Dukly se jednalo o ojedinělý pokus. Nadále jí provázely problémy v přechodové fázi a hráči často nedokázali udržet balón na půlce soupeře.

Ve 25. minutě zahrávali hosté rohový kop. Z něj se dostal k odraženému míči Zorvan, který vysunul do brejku Klimenta. Útočník následně ve vápně našel Mikulenku, jehož pokus ještě dokázal zablokovat Ludvíček. Podobnou situaci mohli hráči Sigmy zopakovat o pár minut později, ale Hašek se zvládl vrátit a vypíchnout balón Klimentovi. Stále platilo, že se Dukla nemohla skrze kombinaci dostat do žádné slibné šance. V další desetiminutovce si vytvořili hosté souvislý tlak, ale trápila je finální fáze a v ní především nepřesnosti.

Diváci na tribunách pak ve 44. minutě viděli prakticky totožnou situaci jako v páté minutě. Peterka nepřesně přihrál na Lichého, kterého ještě předskočil Langer a slovenský středopolař ho poslal nedovoleně k zemi. Rozhodčí byl opět povolán k přezkoumání situace u videa. Po vyhodnocení udělil rovněž červenou kartu, tentokrát na straně Dukly a Lichý putoval do kabiny. Olomouc ještě zahrozila z přímého kopu. Vodháněl zkusil vypálit přímo na branku. Mířil k pravé tyči, ale Hruška dokázal zasáhnout. Do kabin odcházela obě mužstva za jednobrankového vedení pro domácí.

Zápas zdramatizoval zkušený útočník

Do druhého dějství vstoupily oba týmy s o něco menším nasazením než do toho předešlého. Obraz hry se proměnil a více kombinovat začala Sigma, která se o to častěji pouštěla do ofenzivních akcí. V 53. minutě však rozjel slibnou akci hostů Zeronik, který předal na levou stranu Šebrlemu. Křídelník si udělal kličku do středu hřiště a vyslal střelu doprostřed brány, kde byl připravený Stoppen. Domácí se poté na druhé straně nastěhovali k vápnu soupeře a dostali se k rohovému kopu.

Z něj se balón odrazil k Janu Klimentovi, který se pohotově zorientoval a propálil vše, co mu stálo v cestě. Hruška neměl šanci na střelu zareagovat – 2:0. Dukla se musela po rozehrávce bránit dalšímu rohovému kopu, který si vyrobila sama. Tentokrát dokázal Hruška na bližší tyči zasáhnout a vyboxoval míč do bezpečí. Na druhé straně se hosté také dostali k rohu po dobré práci střídajícího Řezníčka. Šebrle hledal na zadní tyči Haška, který si počínal nedovoleně v souboji a z jeho hlavičky nakonec nic nebylo.

V 68. minutě mohli domácí hned nadvakrát navýšit své vedení. Nejdřív se do úniku po pravé straně dostal Chvátal, který hledal úplně osamoceného Vodháněla na malém vápně. Nakonec mu chyběly dva kroky, aby dosáhl na prudký centr. Z levé strany potom zakončit dokázal, jenže Hruška byl dobře postavený. V 73. minutě svitla Dukle naděje. Po spolupráci Douděry s Jakubem Řezníčkem dokázal druhý jmenovaný zachovat chladnou hlavu a prostřelit domácího brankáře a zkorigovat stav na 2:1.

Hosté se najednou zvedli a začali zvyšovat svůj nápor. Nepomáhalo jim, že se hra začala kouskovat kvůli častým přerušením. Pět minut před koncem základní hrací doby předvedli Zeronik a Moulis krásnou kombinaci na levé straně. Zkušenější z nich nakonec ještě hledal někoho ze spoluhráčů ve vápně, jenž by zakončoval do prázdné, ale obranný zákrok předvedl Král. V nastavení se ještě pokusil najít Ambler někoho ze svých spoluhráčů ve vápně při menším počtu domácích hráčů v něm. Ze své brány vyběhl domácí brankář Stoppen a zamezil jakémukoliv zakončení. Dukle se nedala upřít závěrečná snaha o vyrovnání, ale i tak po závěrečném hvizdu sudího odcházeli její hráči z trávníku s prázdnou.


Ohlasy po zápase

Petr Rada

Jakub Řezníček