clanek-1

Čisté konto Hrušky zajistilo Dukle bod z Karviné

01.09.2024, 14:30
Městský stadion Karviná

MFK Karviná

0:0

(0:0)

7. kolo, Chance Liga 2024/2025

FK Dukla Praha

Sestava domácí: Lapeš – Raspopović, Bergqvist (C) (63. Fleišman), Krčík, Ražnatović (80. Mikuš) – Moses, Planka (71. Čavoš) – Memić, Botos (46. Regáli), Samko – Vecheta (46. Ezeh).

Sestava hosté: Hruška – Vondrášek, Hašek, Peterka (C), Ludvíček – Šebrle (51. Zeronik), Kozma, J. Hora I (34. Lichý), Ambler (79. M. Douděra) – Mešanović (79. F. Matoušek), Matějka (79. Špatenka).

  • ŽK:1. Krčík (KAR) – 25. Šebrle (DUK), 27. Ludvíček (DUK), 78. Zeronik (DUK), 90+2. M. Douděra (DUK), 90+5. Hruška (DUK)

    Rozhodčí:Starý – Vlček, Slavíček

    Střely na bránu:4:1, Střely mimo:9:0, Rohy:8:6, Ofsajdy:2:1, Fauly:8:12.
  • Diváci: 1983
Pražané v rámci 7. kola Chance Ligy zavítali do Karviné. Na zdejším Městském stadionu toho první půle příliš nenabídla. Blízko k otevření skóre měl Mešanović, který z blízkosti napálil jen Lapeše. Ve druhém dějství se otěží chopili domácí a Duklu prakticky do ničeho nepustili. Výborně se však prezentoval brankář Matúš Hruška, který svými zákroky v závěru utkání vychytal čisté konto a zajistil svému týmu důležitý bod.

V úvodu zápasu měl navrch domácí tým a obrana Dukly musela rovnou dvakrát hasit nebezpečí ve vlastním vápně. Nejdřív se Memič protáhl po pravé straně kolem Ludvíčka a pokusil se přízemní přihrávkou dostat míč do pokutového území, jenže přihrávku zblokoval Peterka na roh. Z něj si ještě Karviná nic nevypracovala, ale o chvíli později už se dostala k zajímavé příležitosti. Z pravé strany odcentroval Botos na zadní tyč, kam si naběhl Ražnatovič, ale ten v těžké pozici vystřelil míč o zem přímo do rukou připraveného gólmana Hrušky.

Pražané se v prvních minutách nedostali k žádnému výraznému zakončení a spíše se jednalo o pouhé náznaky šancí. Další pasáž hry byla ve znamení nepřesností na obou stranách. Přesto se poté hra znovu odehrávala na půli hostů, kteří se bránili tlaku domácích. Své štěstí ve 22. minutě vyzkoušel Botos a zpoza vápna prověřil Hrušku, který s jeho přízemním pokusem neměl příliš práce. Obrovské šance se diváci dočkali až na druhé straně. Samko s Krčíkem si zavazeli při obranné práci. Z toho těžil Šebrle, který unikl po pravém křídle a odcentroval do pokutového území. Míč se odrazil k Mešanovićovi, ten z bezprostřední blízkosti trestuhodně napálil brankáře Lapeše.

Následovala další část hry, ve které se snažily získat oba celky převahu na svou stranu. V 37. minutě se dokázala Karviná dostat skrze kombinaci ve středu hřiště až do vápna. V něm už mohl po přihrávce Samka jít sám na brankáře Vecheta, ale na poslední chvíli mu míč ukopl Peterka. Na druhé straně hrozili hosté po autovém vhazování. Balón se odrazil na hranici vápna k Šebrlemu, který se do něj opřel a z první pálil těsně nad břevno. K žádným dalším šancím se už týmy nepropracovaly, a tak do kabin odcházely za bezbrankového stavu.

Hruška podržel svůj tým

Po návratu na trávník zbrzdilo začátek druhého dějství ošetřování Šebrleho, který nakonec musel i opustit kvůli zranění hřiště a nahradil ho Zeronik. Ofenzivní univerzál si vzápětí narazil s Matějkou a dostal se k přízemnímu centru z pravé strany. S ním měla domácí obrana problémy, ale na poslední chvíli ho dokázal odvrátit Bergqvist. O slovo se následně přihlásila i Karviná. Rohový kop zahrála nakrátko. Planka si naběhl s míčem do levého rohu šestnáctky, ale svou střelou mířil vedle pravé tyče.

V 59. minutě Memič od pravé čáry zakroutil míč na zadní tyč, kam si naběhl Ražnatovič. Hlavičkou usměrnil balón jen do boční sítě, a tak bylo vzrušení na tribunách zbytečné. Domácí začínali být čím dál více nebezpeční a do vápna Dukly lítal jeden centr za druhým. S většinou z nich si díky obětavosti dokázali poradit obránci hostujícího celku. V 66. minutě předvedl individuální akci Regáli, který se uvolnil ve středu hřiště a navedl si balón na střelu. Tu zvládl konečky prstů vytěsnit Hruška na roh. Slovenský brankář se vyznamenal i při další hrozbě ze strany soupeře. Planka uvolnil na levé straně Regáliho, ten si naběhl ve vápně do střelecké pozice a prudkým pokusem k bližší tyči donutil k zásahu gólmana Hrušku.

Tempo hry se možná ve prospěch Dukly malinko zklidnilo. Dopomohla k tomu i častá pozastavení ze strany rozhodčího. V 79. minutě zakončoval po centru Memiče v akrobatické pozici Raspopovič, který přestřelil branku Pražanů. V závěru aktivnější Karviná se tlačila do zakončení. To však často přicházelo z dalekonosných pokusů, na které se mohla obrana hostů jen dívat. Jiná byla situace z 85. minuty. Moses obešel dva hráče, vběhl k šestnáctce a střelou k levé tyči těsně minul branku Dukly.

Hosté se v závěru už jen bránili. Chvíli před koncem základní hrací doby si Regáli zaběhl s míčem téměř k šestnáctce, kde si počkal na Mikuše. Tomu také adresoval krátkou přihrávku. Mikuš se opřel do balónu, ale prudkou střelou minul bližší tyč branky. V nastaveném čase se otevřel prostor před Samkem a ten se pokusil centrem najít spoluhráče. Ezeh se vymrštil do vzduchu a v těžké pozici usměrnil balón na vzdálenější tyč. Fantastický zákrok předvedl Hruška. Díky čistému kontu vzadu a obětavému výkonu si po závěrečném hvizdu mohli Pražané odvézt z Karviné bod.

Hodnocení zápasu:

Petr Rada


Jan Peterka