clanek-1

Dukla zahodila penaltu a nestačila na Jablonec

10.08.2024, 14:30
Juliska

FK Dukla Praha

0:2

(0:1)

4. kolo, Chance Liga 2024/2025

FK Jablonec

Sestava domácí: Hruška – Vondrášek, Hašek, Peterka (C), Ludvíček – Douděra (61. Pech), Lichý (61. Špatenka), Kozma, Moulis (46. Zeronik) – Hora (74. Barac), Mešanović (74. Matoušek).

Sestava hosté: Hanuš – Martinec, Tekijaški (C), Souček (85. Cedidla) – Čanturišvili, Nebyla (85. Kanakimana), Beran, Polidar – Alégué (67. Fortelný), Puškáč (85. Krulich), Hollý (77. Nardini).

  • Branky:45+1. Hollý (Tekijaški), 89. Kanakimana (Krulich)

    ŽK:72. Peterka (DUK), 84. Hašek (DUK)

    Rozhodčí:Orel – Kotík, Dresler

    Střely na bránu:1:6, Střely mimo:4:2, Rohy:4:6, Ofsajdy:1:2, Fauly:14:14.
  • Diváci: 2684
Dukla si chtěla po prohře na Letné spravit chuť na domácí půdě. Na Julisku jim v tom přijel zamezit Jablonec, který trénuje Luboš Kozel. Diváci mohli sledovat vyrovnanou partii, ale závěr první půle přece jen patřil hostům. Dominik Hollý si našel prodloužený míč ve vápně a otevřel skóre zápasu. Ve druhém dějství mohli domácí odpovědět z pokutového kopu, ale Barac šanci k vyrovnání nevyužil. V závěru ještě navýšil vedení svého týmu Bienvenue Kanakimana a tím definitivně rozhodl o osudu utkání.

Hosté od první minuty začali praktikovat herní styl, kterým je známý jejich trenér. Drželi míč na kopačkách a skrze postupnou kombinaci se propracovávali k centrům do vápna. Jablonec tím dokázal domácí uzamknout na jejich polovině a ti se museli stáhnout do hlubokého obranného bloku. V 8. minutě propadl dlouhý aut na Polidara, jehož střelu zvládli obránci zblokovat. Dukla se stále nemohla dostat do zápasu. Na hranici vápna se ke střele po přihrávce od Berana dostal Hollý, ale pálil nad bránu Hrušky. Až pak domácí dokázali udržet po delší dobu balón na své straně a mohli se vrhnout do útoku. Mešanović vybojoval míč na soupeřově polovině a předal Horovi, kterému z dobré pozice rána nesedla a brankář Hanuš si s ní nemusel dělat starosti.

Oba týmy začaly postupovat při zakládání ofenzivních akcí obezřetněji a tím se i hra mírně uklidnila. Více to vyhovovalo domácím. Ve 22. minutě si našel na pravé straně místo Douděra, který hledal ve vápně spoluhráče. Ti si však prostor k zakončení nenašli. O chvíli později z rohu ještě Dukla nezakončila, ale pak na hranici vápna vpravo centroval Vondrášek do vápna, kde byl v dobré pozici Mešanović. Zkušený útočník si dokázal míč zpracovat, ale už mu nevyšla střela, která prošla vedle levé tyče.

Další snažení a převaha ve hře zůstávala na straně domácích, kteří se dostávali k centrům do vápna. Těm scházela přesnost a postrádaly tím svou efektivitu. Na druhé straně mohl zahrozit Jablonec. Hollý prostrčil míč na Polidara, jehož tvrdá střela byla sražena na roh po skluzu Haška. Pražané se ve 38. minutě dostali k slibné příležitosti. Po spolupráci Hory a Mešanoviće se nakonec první jmenovaný odhodlal ke střele, ale ta prolétla vedle levé tyče.

Závěr prvního dějství patřil Jablonci. O největší šanci poločasu do té doby se postarali právě hosté. Centr do vápna si našel Hollý, který stál sám proti brankáři. Hruška se vyznamenal, když dokázal tygřím skokem vytěsnit balón z brankové čáry. Na další pokus hostů už byl však krátký. Polidarův centr našel hlavu Nemanja Tekijaški, který prodloužil na Dominika Hollého, jenž nedal svému krajanovi v bráně šanci. Zařídil tak svému celku těsně před odchodem do kabin jednogólový náskok.

Domácí zahodili penaltu

Do druhé půle vstoupili domácí o poznání lépe než do té předešlé. Balón drželi na kopačkách a povedlo se jim dostat svého soupeře pod tlak. Z něj si vytvořili i šanci, když se na levé straně prokličkoval k centru Ludvíček, ale Mešanović si nenašel prostor ke střele. Útočné snažení Dukly pokračovalo, jenže její hráči se dopouštěli častých chyb ve středu hřiště. Hrubku vytvořil také Hruška, když z vápna přihrál Hollému, který ho zkusil přehodit, avšak mířil nepřesně.

V 56. minutě se tlačil do zakončení Peterka po centru do vápna, ale přes změť těl se ke střele nedostal. Na druhé straně si Nebyla zpracoval míč na prsou a z třiceti metrů vyslal ránu šajtlí pod břevno, kterou Hruška s námahou vytěsnil na roh. Tím trable domácích zdaleka neskončily. V přechodu zvládl udržet balón Hollý, který patičkou předal na Puškáče, jehož střelu jen stěží zblokovali dva obránci Dukly. Hru už poté dokázali domácí uklidnit a tlačili se čím dál více za vyrovnáním. V 70. minutě se aktivní Ludvíček pokusil nadvakrát najít někoho ze svých spoluhráčů ve vápně, ale Hanuš si pokaždé poradil.

Pomoct se snažili i hráči z lavičky. Špatenka byl důrazný v souboji s Tekijaškim a ten jen s pomocí Hanuše zvládl obtížnou situaci. V 78. minutě přišla největší šance Dukly na vyrovnání. Martinec v pokutovém území stáhl za dres střídajícího Zeronika a zavinil tím penaltu. K té se postavil Barac. Hanuš se stal hrdinou svého celku, když vychytal jeho slabý pokus a dobíhající hráči neumožnili domácím žádnou další dorážku. V závěru sice drželi míč více domácí, ale po chybě v rozehrávce a dobré kombinaci navýšil vedení v 89. minutě Bienvenue Kanakimana. Na něj ještě mohl odpovědět Pech, ale ve vyložené šanci nezachoval chladnou hlavu a mířil přesně doprostřed. To už ale bylo ze zápasu vše a po závěrečném hvizdu se mohl z výhry radovat hostující Jablonec.


Ohlasy po zápase:

Petr Rada:

Tomáš Vondrášek: