clanek-1

Výhra B-týmu Dukly po efektivní poslední půlhodince

16.04.2023, 10:15
FC Přední Kopanina

FK Dukla Praha B

2:0

(0 : 0)

22. kolo, B-tým 2022/2023 - ČFL skupina A

FC Slavia Karlovy Vary

Sestava domácí:

Šťovíček –Matoušek, Piroch (60. Krenciv), Čížek (K), Fojt – Hudec, Uhlíř, Lehký (82. Mládek)– Douděra (90. Nikl) , Jelínek (90. Hodek), Buchvaldek (60. Ulman)

Sestava hosté:

Tuhai – Černý, Geňo, Vyleta (K), Owolabi – Krčma, Skala – Wireko (75. Psohlavec), Maňák, Horník- Červený

  • Branky: F. Lehký (63.min.), R. Fojt (67. min.) , ŽK: . Piroch (54.min.) - Černý (57. min.), Červený (87. min.) ČK: , Rozhodčí: Nenadál - Vojtěch, Beneš
Ve dvaadvacátém kole ČFL, sk. A přivítala rezerva B-týmu Dukly na domácím travnatém hřišti v Přední Kopanině hosty z FC Slavia Karlovy Vary. V podzimní části, v sedmém kole, béčko Dukly na hřišti s UMT povrchem v Drahovicích prohrálo 0:3, když domácí Slavia Karlovy Vary rozhodla zápas v poslední dvacetiminutovce. O minulém víkendu Slavia Karlovy Vary prohrála na domácím hřišti s vedoucím týmem ČFL, sk. A, Jiskrou Domažlice 1:2, v zápase, v němž domácím i hostům rozhodčí vyloučil po jednom hráči. Za Karlovy Vary proto nemohl nastoupit vyloučený kapitán M. Pěkný. Rezerva Dukly naproti tomu v minulém kole potěšila jasnou výhrou na hřišti TJ Robstav Přeštice 1:4. Rezervní tým Dukly využil v tomto zápase hráče z lavičky A-týmu Dukly k udržení jejich zápasové praxe, kteří vyztužili všechny řady, a tak v brance vypomohl J. Šťovíček, obraně vypomohli, J. Piroch, F. Matoušek, v záloze J. Uhlíř a v útoku M. Douděra, střídající J. Hodek, a zkušený L. Buchvaldek. V zápase, v němž hosté vycházeli ze zhuštěného obranného bloku s jedním vysunutým útočníkem a pod ním trojicí ofenzivních záložníků, pak dvojicí defenzivních středových záložníků a čtveřicí obránců, se Dukla snažila přejít přes tento obranný zhuštěný val kombinační hrou. Tato taktika hostům vydržela hodinu hry. Ale, když Dukla se vstupem do druhé půle zrychlila hru a s ubývajícími silami hostů pak našla a nacházela „okénka“ v obranném valu, po zásluze rozhodla zápas dvěma góly v rozmezí 63. a 67. minuty. Zápas se odehrával podle očekávaných not, Dukla se snažila dobýt propracovaný obranný val hostí, kteří nepouštěli Duklu do nebezpečných prostorů a naopak z něho vyráželi do rychlých a nebezpečných protiútoků vedených přes vysunutého urostlého útočníka Červeného, podporovaného z druhé vlny trojicí ofenzivnějších záložníků Wirekem, Maňákem a Horníkem. První poločas se odehrával téměř celý podle tohoto scénáře, hostující tým, složený z mixu hráčů kolem dvaceti let, hráčů střední generace, ale i dvou hráčů kolem čtyřicítky (hrající trenér M. Geňo a asistent trenéra, zkušený M. Psohlavec v organizovaném obranném bloku kontroloval prostor v poslední třetině hrací plochy před vlastní brankou, kromě posledních sedmi minut, kdy Dukla nacházela volné prostory a dostávala se k zakončení, ale bez gólového efektu. S nástupem do druhého poločasu si Dukla rychlejší, účinnou kombinací vytvořila tlak, z něhož vzešly gólové příležitosti a lepší trénovanost hráčů Dukly se pak projevila i v efektivitě zakončení. Na druhé straně hosté spoléhali na rychlé protiútoky, rohové kopy zahrávané pravonohým záložníkem Maňákem a na dlouhá autová vhazování kapitána Vylety. Obrana Dukly však pracovala bezchybně a tak na konci zápasu svítil na ukazateli skóre zasloužený stav 2:0 pro Duklu, která se tak v průběžné tabulce ČFL, sk. A dostala o bod před svého soupeře na 11. místo.

Od úvodních minut se snažila být aktivnější Dukla, ale její snaha končila na organizovaném obranném valu, kdy hosté přijeli s rozestavením 4-2-3-1, když prostor ve středu pole zhušťovali před stopery dva střední defenzivní záložníci a před nimi ještě trojice ofenzivnějších záložníků, kteří doplňovali jednoho vysunutého útočníka. Hosté naopak každou příležitost se snažili využít k rychlému protiútoku přes křídelní prostory nebo „opřením“ míče o středního vysunutého útočníka Červeného.

První brankovou příležitost si vytvořila Dukla v 10. minutě, kdy J. Hudec z pravé spojky ze 14 metrů zakončoval přízemní křížnou střelou metr vedle Tuhaiovy branky. Hosté oplatili střelou z otočky z levé spojky ze 14 metrů levým záložníkem Horníkem nad branku Dukly. V 16. minutě zakončoval po nákopu D. Čížka z těžké pozice z pravé spojky z 8 metrů hlavou O. Jelínek metr vedle.

První nebezpečnější střelou hostí byla technická střela ve 25. minutě z pravé spojky ze 17 metrů, kterou vyslal střední záložník Maňák, ale brankář J. Šťovíček byl připraven a střelu bez problémů ztlumil ve svých rukavicích. Dukla i hosté zahrávali mezi 20. a 40. minutou několik rohových kopů, které byly ze strany karlovarských nebezpečnější a tak ve 29. minutě po rohovém kopu zahrávaném Maňákem hlavičkoval nabíhající stoper Vyleta z bližšího rohu malého vápna nad branku Dukly a ve 32. min. pak zakončoval hlavičkou záložník Skala v dobré pozici z malého vápna nad. Když pak ve 40, min. O. Jelínek na hrotu útoku Dukly prostřelil z 8 metrů bránící soupeře, zhatila radost hráčů Dukly odpískaný faul či ofsajd (?) a ve 44. minutě gólovou trefu L. Buchvaldka rovněž zastavil pomezní praporek L. Vojtěcha signalizující ofsajd.

Do druhého poločasu nastoupila obě mužstva beze změn.

Dukla zvýšila tlak, zrychlila kombinaci a nepouštěla hosty již tak často do rychlých protiútoků. Hostujícímu týmu také již začaly docházet síly.

V 55. min. L. Buchvaldek vystřelil nebezpečně z pravé strany ze 17 metrů, ale křížná střela skončila podél hostující branky vedle.

V 54. min. dostal J. Piroch žlutou kartu za faul v souboji o míč na levého záložníka hostí S. Horníka, z následného trestného kopu hostí z 29 metrů hosté branku Dukly neohrozili.

V 55. min. se dostal do gólové příležitosti F. Lehký, který si z levé strany navedl míč do prostoru levé spojky a ze 14 metrů nebezpečně vypálil, ale obránci hostí stačili jeho nebezpečnou střelu ztečovat na roh.

V 56. min. hosté vyrazili do nebezpečného protiútoku dvou hráčů hostí na dva obránce Dukly, ale hostující útočící záložník Wireko akci „zazdil“ zbrklou nepřesnou střelou z 25 metrů tři metry vedle branky Dukly. V 60. minutě došlo na straně Dukly k předem plánovanému střídání hráčů – posil z A týmu J. Pirocha a L. Buchvaldka, které nahradili N. Krenciv a F. Ulman.

Dukla pak zahrávala sérii dvou rohových kopů a v 62. minutě M. Douděra se uvolnil na levé straně přes bránícího pravého záložníka Wireka, prošel až k brankové čáře a odcentroval na bližší tyč a brankář od tyče stačil míč vyrazit k R. Fojtovi. Z následného odkopu hostí na půlku získal míč D. Čížek, uvolnil se přes atakujícího levého záložníka Horníka, poslal míč do levého křídla na M. Douděru, který se uvolnil přes pravého obránce Černého, poslal oblouček do prostoru před malé vápno, kde si dobře naběhl F. Lehký a sám před hostujícím brankářem zachoval chladnou hlavu a vstřelil z 5 metrů důležitou první branku utkání, 1:0 v 63. min.

V 67. min. Dukla získala výhodu rohového kopu z pravé strany zahrávaného J. Hudcem nakrátko M. Douděrovi, který od pravé lajny našel ze zálohy v poli nabídnuvšího se volného R. Fojta, který ostrou střelou z 25 metrů k pravé tyči, navíc mírně tečovanou hlavou bránícího stopera Geni, zvýšil na 2:0.

Hosté pak ve snaze vstřelit kontaktní branku, zvýšili úsilí a v rozmezí 69. – 73. min. zahrávali záložníkem Maňákem sérii čtyř rohových kopů, které však obrana Dukly odvrátila.

Dukla pak vystřídala F. Lehkého v záloze T. Mládkem a hosté nasadili na poslední čtvrthodinku hrajícího asistenta trenéra, kanonýra a bývalého ligového hráče M. Psohlavce, který se mohl zapsat i do listiny střelců, ale dvě minuty po nástupu na hřiště, v 77. min., po dlouhém autovém vhazování hostí do malého vápna Dukly hlavičkoval, tísněný obranou Dukly, ze 4 metrů nad branku Dukly.

V samém závěru pak Dukla již hosty nepustila k ohrožení své branky, naopak v 84. min. N. Krenciv střílel z 26 metrů na branku hostí a Dukla pak již kontrolovala hru i po dobu 6 minutového nastavení. 

Hodnocení trenéra:

Hodnocení zápasu trenérem B-týmu Dukly A. Majerem:

„Tak my jsme se dneska museli poprat s důrazně a důsledně bránícím soupeřem, někdy to až přecházelo v takovou osobní obranu a taky s náročným terénem, který samozřejmě v tomhle období je jasné, že bude, zvlášť po včerejším celodenním dešti.

V prvním poločase se nám to úplně nedařilo, ale na druhou stranu se mi zdálo, že pak druhý poločas už soupeř byl unavený z toho, že neměl tolik míč a tam si myslím, že minimálně těch prvních dvacet, dvacet pět minut druhé půle jsme byli lepší a využili jsme tam takovou první vážnou šanci, velkou šanci toho zápasu a tím, že jsme hned přidali druhý gól, ale i když nás pak Vary dostaly ještě pod tlak, ale už jsem věřil, že už to dohrajeme a měli jsme pak jenom malé hráče na hřišti, tak jsme, samozřejmě ty hlavičky prohrávali, ale kluci byli stateční a odehráli to.“