clanek-1

B-tým: Po obratu ve druhé půli vezeme cenné tři body z Chlumce nad Cidlinou

29.08.2021, 10:15

FK Chlumec nad Cidlinou

1:2

(0:0)

5. kolo, B-tým 2021/2022 - ČFL skupina B

FK Dukla Praha

Sestava domácí:

Petr – Finěk, Kopáč (86. Koubek), Jarkovský (46. Labík J.), Žahourek – Krčál, Samko – Mahr, Lukič (60. Havlena), Labík T. – Bastin.

Sestava hosté:

Štefan – Ludvíček, Matoušek, Kovernikov, Mládek – Hudec (60. Villaseca), Uhlíř, Kott – Hrubeš (60. Varačka), Hodek (86. Březina), Adediran Quadri (90. Kozojed).

  • Branky: 51. Labík – 74. Adediran, 75. Uhlíř. ŽK: Samko, Petr – Kovernikov, Mládek, Adediran.
Naše rezerva vybojovala v 6. kole ČFL cenné tři body na půdě favorizovaného Chlumce nad Cidlinou. V utkání jsme nedali penaltu a jako první inkasovali, přesto jsme skóre zápasu dokázali otočit a zapsali důležité vítězství.

V pátém kole zajížděla v neděli 29. 8. 2021 rezerva Dukly na hřiště favorizovaných domácích FK Chlumec nad Cidlinou. Sestava Dukly byla posílena o tři hráče kádru A mužstva, Q. Adedirana v útoku, T. Kotta v záloze a A. Kovernikova v obraně, kteří byli oporami Dukly ve svižně hraném utkání, jimž výborně sekundovali i ostatní "stálí" hráči B-týmu. 

Na pěkně připraveném, silně oroseném trávníku mladíci z Dukly překvapili domácí pestrou hrou a zaslouženě, po nerozhodném stavu v první půli, kdy navíc ještě Dukla neproměnila pokutový kop, ve druhém poločase během dvou minut otočili skóre a přivážejí na Julisku nečekané, ale důležité tři body. Domácí spoléhali na zkušený kádr vedený kapitánem, ostrostřelcem Bastinem, v brance s jistým nestárnoucím Petrem. 

Dukla naopak přesnou, rychlou kombinací opřenou o nebezpečného útočníka A-mužstva Adedirana Quadriho, zaměstnávala domácí obranu, takže se domácí do svého "tradičního" náporu během první půle nedostali. Do mírného tlaku se domácí dostali v prvních deseti minutách po přestávce, kdy vstřelili úvodní gól zápasu, ale pak opět začala "pracovat" Dukla a výsledkem bylo zasloužené točení skóre na 2:1 pro Duklu a kontrola vývoje až do konce zápasu, i přesto, že domácí v závěru se snažili nakopávanými dlouhými míči do pokutového území Dukly zvrátit stav, ale obranná činnost Dukly byla organizovaná a neprostupná.

Podle očekávání se na hřišti bylo na co dívat. Jako první sice zahrozili domácí ve 4. minutě, kdy pronikl zleva do velkého vápna domácí levý záložník T. Labík, ale jeho přízemní přihrávka "naslepo" na malé vápno nenašla adresáta a obrana Dukly s přehledem centrovaný míč odvrátila. 

Dukla pak byla nebezpečnější, když jako první dal o sobě vědět J. Hrubeš, jenž si navedl míč na prostředek a jeho přízemní střela z 18 metrů skončila jen metr vedle zkoprnělého domácího brankáře Petra. To při další pěkné akci Dukly už musel Petr v domácí brance ukázat své umění. Po ztečované střele J. Hudce domácím stoperem Kopáčem, v 7. minutě zahrávala Dukla rohový kop J. Hudcem, na který si naběhl F. Matoušek a z voleje krásnou střelou k levé tyči z 21 metrů potěšil oko příznivců kopané obou táborů a stejně tak bravurním zákrokem se prezentoval brankář Petr v domácí svatyni.

Domácím několikrát nezbylo, než "zatáhnout" za brzdu a pomoci si v obranných zákrocích faulem. V 15. minutě nebezpečně vystřelil z oblouku velkého vápna domácí střední záložník Samko, ale obrana Dukly stačila jeho střelu zblokovat a pozorný J. Štefan v brance Dukly v pádu míč kryl. Opět minut později domácí zahrozili ještě nebezpečněji, když po centru z pravé strany od pravého záložníka Mahra si naskočil na hranici velkého vápna domácí levý záložník T. Labík, ale mezi dvěma bránícími hráči Dukly byla jeho hlavička jen lehká a J. Štefan v brance Dukly s ní neměl problémy.

To na opačné straně po "kolmici" Uhlíře si naběhl za obranu domácích aktivní Q. Adediran, proti němuž pomaleji vyběhl domácí brankář, který útočníka Dukly ve snaze mu vypíchnout míč, podrazil. Rozhodčí Fojtík neváhal a nařídil správně pokutový kop. Ve 21. min. se k jeho exekuci postavil J. Hrubeš, ale domácí gólman Petr napravil svoji chybu a střelu J. Hrubeše chytil.

Domácí tento zákrok brankáře podnítil k větší aktivitě a výsledkem byla série dvou rohových kopů Chlumce, ale bez ohrožení branky hostí. Ve 28. min. se blýsknul jistým zákrokem J. Štefan v brance Dukly, když kryl ostrou střelu, metr nad zemí domácího pravého záložníka Mahra z úhlu z 16 metrů.

V 31. min. po pěkném průniku D. Ludvíčka po pravé straně a následné přízemní přihrávce na malé vápno, domácí "hasili" v posledním zlomku vteřiny náznak gólové šance před nabíhajícím Mládkem pravým obráncem Fiňkem na rohový kop.

Hned o minutu později "odpustil" jinak přesný rozhodčí Fojtík proti domácím další pokutový kop, to když domácí levý stoper Jarkovský po kličce Q. Adedirana pozdě zareagoval a podkopl jej v pokutovém území.

V 37. min. dostal domácí střední záložníka Samko žlutou kartu za faul na unikajícího J. Hodka.

Další gólovou příležitost si vytvořila Dukla v 38. min. po tom, co po kombinaci s J. Hrubešem udržel Q. Adediran míč mezi třemi protihráči, nahrál J. Hudcovi, který kolmou přihrávkou našel J. Hrubeše a ten přihrávkou "pod sebe" od brankové čáry našel na malém vápně J. Hodka, jehož střelu z malého vápna stačil domácí brankář Petr vykrýt.

Ve 40. min. obdržel A. Kovernikov žlutou kartu za faul ve skluzu na domácího útočníka Bastina. Ve 43. min. po rohovém kopu vybojovaném T. Mládkem a J. Hodkem, centroval J. Hrubeš na bližší tyč, odkud domácí brankář Petr stačil míč vyrazit, a z vyraženého míče stačil J. Hodek z blízka jen nastřelit domácího brankáře Petra.

Do kabin na poločasovou přestávku se tak šlo za nerozhodného stavu 0:0, když Dukla byla aktivnější, vypracovala si více brankových příležitostí a neproměnila pokutový kop.

Do druhé půle domácí vystřídali stopera Jarkovského J. Labíkem a přeskupili řady. Na post levého stopera po Jarkovském se přesunul pravý obránce Finěk, na pravého obránce se stáhnul z pravé zálohy Mahr a post pravého záložníka zaujmul právě čerstvý J. Labík. A byla to šťastná ruka domácího trenéra M. Šmardy, protože v 51. minutě po rohovém kopu domácích zahrávaném z levé strany středním záložníkem Samkem, vyskočil nejvýše na malém vápně naběhnuvší si J. Labík a hlavičkou pod břevno dostal domácí do vedení, 1:0.

Do šedesáté minuty se Dukla vzpamatovávala z těžké rány, domácí zvolnili a využívali každou chvilku k oddechu. Dukla prostřídala v šedesáté minutě, stejně tak domácí.

Dukla v závěrečné půlhodině zpřesnila hru a rozhodla zápas ve svůj prospěch. Nejprve v 65. min. po akci J. Hodek - T. Kott - D. Villaseca - Q. Adediran následovala z pravé strany přihrávka na J. Uhlíře, který dostal míč mírně "za sebe", a nekrytý, z prostoru značky pokutového kopu, vystřelil jen lehce, domácí obrana míč odrazila jen k Varačkovi, který ze 6 metrů v běhu v gólové pozici vystřelil jen 1/4 m nad domácí branku.

V 68. min. zahrávala Dukla trestný kop z levé spojky z 25 metrů Q. Adediranem, ale jeho pokus o rozehrávku na Villasecu na levou otevřenou stranu domácí obrana přečetla a ubránila se odkopem Žahourka na aut.

Dukla ale nesložila zbraně a v 74. min. po přihrávce J. Uhlíře do volného prostoru levého křídla, kam si naběhl rychlý Q. Adediran, před pravým obráncem udržel míč, navedl si jej do prostoru levé spojky 14 m od branky a křížnou falšovanou střelou do pravého vinglu, když míč se ještě od břevna odrazil do sítě, vyrovnal na 1:1. Další akce pro oko fotbalového fajnšmekra.

Dukla povzbuzena vyrovnávacím gólem získala míč atakováním rozehrávky domácího stopera a získáním míče zaváhajícího středního záložníka č. 7 Krčála, který navíc podkopl D. Villasecu. Rozhodčí Fojtík citlivě ponechal výhodu a nabíhající M. Varačka prošel přes prostředek obrany, jeho střelu z 9 metrů ještě stačil domácí brankář Petr vyrazit před sebe, ale dobíhající J. Uhlíř se ze 4 metrů nemýlil, 1:2 pro Duklu v 75. min.

Ve zbývající patnáctiminutovce se domácí snažili zvrátit pro ně nepříznivý stav. Výsledkem byla jen v 80. min. střela - oblouček J. Labíka ze 14 metrů po centru z levého křídla od záložníka Krčála nad branku Dukly. Obrana Dukly v čele s brankářem J. Štefanem a kapitánem F. Matouškem snahu domácích nenechala proměnit v gólové vyústění.

V 90. min. pak obdržel domácí brankář Petr a Q. Adediran, kterého chytaly křeče, žlutou kartu za nesportovní chování. Když pak v nastavení + 3 minuty po ofsajdu Dukly na půli si naběhl domácí brankář na trestný kop domácích a obrana Dukly nákop domácího Havleny odvrátila, rozhodčí Fojtík ukončil zápas, který skončil zaslouženým vítězstvím Dukly.

Dobře rozhodovala trojice rozhodčích, hlavní M. Fojtík, s asistenty O. Brychtou a M. Braunem.

Příští zápas sehraje rezerva Dukly na domácím hřišti v Jirnech, v neděli 5. září 2021 od 10:15 hod. 

Hodnocení trenéra:

Aleš Majer (Dukla Praha): „Myslím si, že jsme dnešní zápas odehráli velmi dobře, škoda, že jsme už v prvním poločase nešli do vedení, kdy jsme si z naší dobré hry vytvořili několik dobrých příležitostí včetně pokutového kopu, který jsme neproměnili. Na začátku druhého poločasu jsme pokračovali v dobré hře, ale domácí nám to narušili vedoucí brankou po rohovém kopu, což byla asi třetí střela v utkání, pak jsme asi deset minut nehráli dobře, ale pak jsme se vrátili k dobrému výkonu a vlastně pak během jedné minuty zápas otočili. Myslím si, že dnešní vítězství, i když je těsné a prohrávali jsme, tak je zasloužené, protože jsme utkání odehráli velmi dobře a zaslouženě máme tři body.“