clanek-1

Tři body z derby! Dukla po dalším obratu porazila Žižkov

13.04.2022, 16:30

FK Dukla Praha

3:1

(2:1)

23. kolo, FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA 2021/22

FK Viktoria Žižkov

Sestava domácí:

Rada – Ruml, Piroch, Kulhánek, Kovernikov – Souček (77. Cienciala), Peterka, Kozel (73. Habovda), Šebrle (73. Hrubeš) – Bin (87. Matoušek), Červenka (87. Pázler).

Sestava hosté:

Soukup – Řezáč, Gabriel, Súkenník, Muleme – Soungole (76. Žežulka), Sixta (33. Kopičár) – Novák (61. Voltr), Elekana, Osmančík (76. Nabijev) – Batioja.

  • Branky: 35. Kovernikov, 38. Kozel, 60. Souček (pen.) – 29. Batioja. ŽK: Kovernikov, Peterka, Ruml – Sixta, Kopičár, Řezáč. Rozhodčí: Švagr – Mikeska, Žurovec. Střely na bránu: 6:4. Střely mimo: 3:7. Rohy: 3:7. Držení míče (v procentech): 52:48.
Znovu jsme jako první inkasovali a opět jsme dokázali skóre otočit a vyhrát. Ve 23. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazila Dukla doma na Julisce v malém pražském derby žižkovskou Viktorii 3:1 po gólech Kovernikova, Kozla a Součka z penalty.

Vyhráli jsme třetí z posledních čtyř zápasů a vždy jsme přitom skóre otáčeli – doma proti Líšni (dokonce z 0:2), pak v Příbrami a teď znovu se Žižkovem. Je to mimochodem poprvé od srpna, kdy jsme dokázali zvítězit v lize dvakrát po sobě.

Začátek pražského derby na prosluněné Julisce ale zprvu moc vzruchu nenabídl. Hrálo se bez šancí, se spoustou soubojů. Dukla měla k dispozici přímý kop kousek za vápnem, jenže Souček z něj přímou střelou bránu přestřelil.

Z první větší příležitosti se však rovnou měnilo skóre. A trefili se hosté. Po rohovém kopu a sérii odrazů ve vápně se prosadil přízemním pokusem Augosto Batioja. Rada byl v ten moment mimo své ideální postavení a Žižkov ve 28. minutě vedl 1:0.

Ale Dukla dokázala ještě do přestávky rychle odpovědět. Dokonce dvakrát. Po standardce hlavičkoval na levé straně vápna Artem Kovernikov a míč obloučkem zapadl krásně ke vzdálenější tyči. A tři minuty nato už jsme vedli! Krásnou akci po ose Červenka – Bin – David Kozel zakončoval poslední jmenovaný pod tělem padajícího brankáře.

Herně celkem vyrovnanou partii jsme na svoji stranu definitivně překlopili po změně stran. Soupeře už jsme téměř do šance nepustili, sami jsme jich naopak měli několik. Třeba po prudké hlavičce Pirocha, které chyběla snad jen lepší přesnost. Gólman Soukup ji zpacifikoval v náručí.

Pak předvedl parádní sólo Šebrle, ten zrychlil v poslední třetině hřiště a rozhodl se vypálit zpoza šestnáctky. K radosti chybělo jen pár centimetrů, jeho pumelice se odrazila od břevna…

Hned minutu poté ale vybojoval Bin penaltu, ke které se postavil Daniel Souček a střelou k tyči do protipohybu brankáře upravil půlhodiny před koncem na 3:1 pro naše barvy.

Závěr duelu už jsme si pohlídali, skóre jsme navíc mohli ještě navýšit. Nejblíže k tomu měl asi střídající Cienciala, jehož uvolnil Červenka. Náš záložník prudkou střelou napálil jen dobře postaveného Soukupa.

Hodnocení trenéra:

Bohuslav Pilný (Dukla Praha): „Složitý zápas. Byli jsme v roli, kdy od nás každý očekával, že vyhrajeme, protože Žižkov je poslední. Všichni navíc víme, že se nám doma bohužel moc nedaří. Naštěstí jsme to zvládli. Dostali jsme první gól ze standardky, což už je taková naše klasika. Díky bohu jsme hned vyrovnali a pak rychle po pěkné akci i skóre otočili. V kabině jsme si řekli, že to teď bude o třetím gólu a že ho musíme dát my. To se stalo, i když nám možná chyběla ještě definitivní pojistka na 4:1. Vždycky je cenné potvrdit výhru z venku. O to víc ale teď můžeme litovat ztracených bodů z předešlých zápasů. Jsem rád za vítězství. Na druhou stranu na Žižkově jsem působil a mrzí mě, že Viktorka zřejmě ze soutěže sestoupí... Čeká nás každopádně ještě sedm zápasů, kdy máme šanci zabojovat o co nejlepší umístění.“