clanek-1

Krutá porážka. Žižkov otočil derby dvěma góly v závěru

05.05.2021, 15:00

FK Dukla Praha

1:2

(0:0)

22. kolo, FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA 2020/2021

FK Viktoria Žižkov

Sestava domácí:

Rada – Souček, Piroch, Kovernikov, Chlumecký – Peterka, Krunert (89. Fišl), Kozel (56. Doumbia), Bin (56. Šebrle) – Faleye (80. Hadaščok), Buchvaldek (56. Fábry).

Sestava hosté:

Švenger – Řezáč, Pudil, Žežulka, Muleme – Sixta (69. Urbanec), Súkenník (62. Diviš) – Nabijev (62. Petrlák), Batioja, Auer (69. Richter) – Mashike (90. Hušek).

  • Branky: 78. Faleye (pen.) – 90+2. Richter, 90+6. Richter. ŽK: Faleye, Peterka – Sixta, Batioja, Pudil, Žežulka. Rozhodčí: Denev – Váňa, Matoušek. Střely na bránu: 3:5. Střely mimo: 3:6. Rohy: 3:6. Držení míče (v procentech): 52:48.
Dukla zapsala první porážku pod trenérem Bohuslavem Pilným. Ve 22. kole doma proti Žižkovu jsme šli dvanáct minut před koncem z penalty do vedení, soupeř však skóre dvěma trefami v nastaveném čase otočil.

Do sestavy se po zranění vrátil na kraj obrany Daniel Souček a do základní jedenáctky postavili trenéři většinou jinak střídajícího Kim Seung Bina. Dukla se mohla poprvé od listopadu opřít o podporu alespoň části svých fanoušků, v první půli se však oba týmy za silného větru spíše trápily.

Největší šance se urodily hned v úvodu. Piroch v šesté minutě ztratil na půlce míč a Žižkov uháněl do přečíslení. Batioja přihrál na levou stranu Mashikemu, před kterým byla prázdná brána. Z úhlu ji ale netrefil.

Dukla odpověděla dvěma příležitostmi nigerijského útočníka Faleye. Ten nejprve při protiútoku dva na jednoho sám střílel jen do blokujícího zadáka Pudila, přestože se mu na druhé straně hlásil úplně volný Buchvaldek. Pak těžil z důrazu Krunerta, který míč vyhlavičkoval před brankářem, jenže z první z malého vápna napálil odražený balon nad.

To vše během necelých patnácti minut hry. Pak zápas až do přestávky nudil a diváci viděli spoustu zkažených přihrávek a soubojů daleko od obou branek.

Druhá půle už byla atraktivnější. Na jejím začátku nám pomohlo trojité střídání, obzvlášť aktivní byli útočníci Šebrle a Fábry. Prvně jmenovaný připravil dobrou pozici Krunertovi a jeho tvrdou křižnou střelu musel Švenger vyrazit.

Dukla měla více ze hry a naše aktivita vyústila v pokutový kop. Fábry nabral rychlost a šel by sám na bránu, doběhl ho Pudil a Fábry po souboji s ním ve vápně upadl. K penaltě se postavil Sunday Faleye a v 78. minutě nás poslal do vedení. Švenger vystihl směr, ale na dobře umístěnou ránu nedosáhl.

Mohli jsme přidat i druhý gól, který měl na noze Šebrle. Dostal se do šance po podklouznutí Mulemeho a technickou střelu kroutil k tyči. Švenger byl mimo své obvyklé postavení a měl štěstí, že balon prolétl těsně vedle.

V závěru jsme za to bohužel pykali. Už běžel nastavený čas, když Batioja po rohu Žižkova vyhrál vzdušný souboj s gólmanem Radou a sražený míč v chumlu hráčů ve vápně doklepl za čáru Daniel Richter.

Batioja pak mohl rozhodnout, proti jeho pokusu k tyči fantasticky zasáhl Rada. Z dalšího rohu ovšem opět kapituloval. Skrytou střelu těsně zpoza vápna namířil přesně k tyči znovu Daniel Richter a Dukla v 96. minutě přišla o všechny body.

Hodnocení trenéra:

Bohuslav Pilný (Dukla Praha): „Nebyli jsme spokojeni s prvním poločasem, kde se nám naše hra nelíbila. V tom druhém nám pomohly střídání. Uklidnili jsme se na balonu a byli jsme čím dál tím nebezpečnější. Závěr všichni viděli. Kdybychom dali druhý gól, tak by k němu ani nemuselo dojít. Bohužel se náš zlepšený výkon ve druhém poločase nepotkal s konečným výsledkem.“

David Oulehla (Viktoria Žižkov): „První poločas měl za nás dobré parametry a byl jsem s ním spokojený. V tom druhém měli dobrý vstup soupeř, byl lepší a my jsme ztráceli míče. Pak jsme udělali pár střídání a zápas krásně otočili. Jsem šťastný za kluky a děkuji jim za přístup.“