clanek-1

Sedm výher v řadě. Dukla zakončila základní část vítězstvím

14.07.2020, 18:00

FK Fotbal Třinec

1:2

(0:0)

30. kolo, FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA 2019/2020

FK Dukla Praha

Sestava domácí:

Chmiel – Kušnír (C), Gáč, Šuľa, Janoščín (88. Bulawa) – Omasta, Samiec, Machalík (68. Puchel), R. Vaněk I., Cienciala (79. Weber) – Wojnar (46. Lasota).

Sestava hosté:

Kinský – Chlumecký, Fišl, Dancák – Kovaľ (78. Palacios), Krunert, David Kozel (78. Mentberger), Jakab, Ullman (68. D. Souček) – Hadaščok (C) (36. Fábry), Ayong (46. Doumbia).

  • Branky: 63. Cienciala – 75. Jakab, 86. Doumbia (pen.), ŽK: 52. Gáč (TRI), 63. Cienciala (TRI) – 45+1. Fišl (DUK), 82. Doumbia (DUK) - 90+1. Mentberger (DUK), ČK: 59. Gáč (TRI), Rozhodčí: Cieslar – Lakomý, Mikeska, Střely na bránu: 3:6, Střely mimo: 6:9, Rohy: 9:2, Ofsajdy: -, Fauly: -.
Poslední kolo základní části zajížděla Dukla na nejdelší možný výjezd: tedy do Slezska na hřiště Třince. Po bezbrankovém prvním poločase přišlo brzké vedení domácí Slezanů, kteří už v té době hráli v 10 hráčích. Během čtvrt hodiny srovnal Jakab, v závěru druhého dějství trefil z penalty sedmé vítězství v řadě Doumbia.

Rovných sedm! Hráči FK Dukla Praha zakončili základní část úctyhodnou sérii sedmi vítězství v řadě. Poslední dílek ke skládačce hráči žlutého baletu přidali na úterním výjezdu do Třince. V rámci 30. kola soutěže zakončili pouť základní části na půdě 14. celku FN ligy, a to za tiché atmosféry. Kvůli poloze Třince (nachází se v okrese Frýdek-Místek) dopadly na zápas koronavirová opatření, utkání se tak muselo odehrát zcela bez přítomnosti veřejnosti.  Navíc se zápas odehrál pro Duklu za rozhodnutého stavu: bez ohledu na výsledek už hůře ani lépe než třetí skončit nemohla. Trenér Skuhravý tak mohl do hry zapojit mladé talentované hráče. Debut si v druhé nejvyšší soutěži odbyl brankář Antonín Kinský, v základní sestavě se pak objevil Kozel. 

Dle očekávání převzali hlavní iniciativu už od prvních minut hráči Dukly. Postupně ale jejich tlak upadal, což domácí Třinec nakoplo. A byli to právě domácí hráči, kteří si ve 28. minutě vypracovali první velkou šanci. Po rohovém kopu Machalíka se míč dostal k Wojnarovi, který naštěstí pro Kinského přestřelil branku. Při dalším standardní situace z rohu už ale mladičký brankář konečky prstů vytáhl Samiecovu hlavičku mimo tyče. Už ve 36. minutě se musel ze hřiště poroučet Hadaščok, kterého trápily zdravotní potíže. Jeho místo zaujal slovenský striker Fábry. Závěr poločasu patřil opět domácímu útoku. Po hlavičce Samiece se do velké příležitosti dostal Wojnar, kterého fantasticky vychytal pozorný Kinský.

Po přestávce nahradil agilního Ayonga na hrotu útoku v poslední době skvěle hrající Doumbia. Jeden z klíčových momentů zápasu přišel sedm minut po začátku druhého dějství. Rozběhnutého Fábryho fauloval těsně za středovým kruhem Gáč, za což si vysloužil žlutou kartu. Slovenský útočník si o chvíli později nádherně zpracoval míč a pohotovou střelou orazítkoval tyč třinecké brány. Dukla vystupňovala tlak v pokutovém území domácích, Fábry měl na kopačce gólovou dorážku po střele Jakaba. Jenže pak přišel zásah Gáčovy ruky, který tak zabránil jasné brance. Od rozhodčího si tím vysloužil druhou žlutou kartu a Jakab získal příležitost vstítit gól z penaltového puntíku. Ovšem domácí brankář Chmiel vystihl správnou stranu a míč vyrazil, přičemž dorážející Chlumecký poslal svůj pokus vysoko nad. Za neproměněnou penaltu pak přišel rychlý trest.

I přes deset hráčů na hřišti se Třinec nevzdal útočných snah a v 63. minutě po průniku Ciencali slavili úvodní branku zápasu. Pražané vědomi si herní i početní převahy dál stupňovali tlak, kterému domácí hráči odolávali jen za cenu bezduchých odkopů. Obranný val se podařilo překonat až Jakabovi, který se tak trefil ve třetím utkání za sebou - 1:1. Vyrovnávací branka hostující nakopla a trenér Skuhravý si tak na hřiště dovolil poslat Palaciose s Mentbergem místo Kovaľa a Kozla. Pět minut před koncem základní hrací doby přišel další závar před brankou domácích. Po Součkově přihrávce se dobře uvolnil Fábry, jehož domácí Vaněk zastavil jen za cenu faulu. K nařízené penaltě se tentokrát postavil Doumbia a svou příležitost proměnil. Dukle tak vystřelil sedmé vítězství v řadě a nalil do žil řádnou dávku sebevědomí před barážovým dvojutkáním se 14. týmem FORTUNA Ligy.