clanek-1

U19: Efektivita v zakončení rozhodla o exportu bodů do Zlína

06.04.2019, 13:00

FK Dukla Praha

2:3

(2:2)

20. kolo, 1. Celostátní dorostenecká liga

FC Fastav Zlín

Sestava domácí: Šmejkal - Houha, Čížek, Kovernikov, Veniger – Kozel (71. Vácha), Trávníček, Studnička – Ullman, Palacios (74. Rattay), Kim.

Sestava hosté:

  • Branky Dukla: Palacios (9. min.), Houha (39. min.). Branky Zlín: Hruška (7. min.), Hrdlička (29. min.), Chrudina (86. min.). Žluté karty Dukla: Ullman (32. min.), Trávníček (34. min.), Palacios (49. min.), Houha (59. min.), Kovernikov (89.min.).Žluté karty Zlín: Cedidla (7. min.), Strachoň (59. min.), Bobčík (88. min.).
Starší dorostenci Dukly ve dvacátém kole celostátní dorostenecké ligy U19 hostili na UMT v Satalicích dorost FC Zlín. V pěkném, oboustranně fotbalovém utkání se nakonec díky přesnější a efektivnější koncovce radovali ze tří bodů hosté ze Zlína. Dorost Zlína před zápasem s Duklou byl na 9. místě aktuální tabulky, které jim zůstalo i po vítězném zápase s Duklou. Dukla po zápasu se Zlínem zůstává na šestnácté pozici se ziskem sedmnácti bodů a tříbodovou ztrátou na předposlední Slovácko a s mankem ještě jednoho přesunutého zápasu s Pardubicemi z důvodu účasti na turnaji v italském Viareggiu.

Již v 7. minutě Dukla nedůsledně bránila prostor před velkým vápnem, kde míč vybojoval zlínský záložník Kořenek a po jeho přihrávce zakončoval z pravé strany z 8 metrů pravý záložník Hruška, 0:1. Dukla srovnala skóre hned o dvě minuty později, poté, co průnik v levé spojce Palaciose zastavil faulem před pokutovým územím hostující stoper Cedidla, za což dostal ŽK. Z následného trestného kopu vyrovnal přes zeď pěknou střelou Palacios, 1:1. Oboustranně atraktivní fotbal pokračoval i nadále. V 15. minutě hosté po přetaženém rohovém kopu z levé strany vrátili míč hlavičkou na malé vápno, kde nejvýše vyskočil stoper Zlína, jehož hlavička skončila na tyči. Ve 27. min. stoper hostí Cedidla zakončil svůj průnik pěknou střelou z 19 metrů do pravého vinglu, brankář Šmejkal v brance Dukly byl připraven a střelu chytil.

Ve 29. min. se hosté opět dostali do vedení, když překvapili obranu Dukly rychlou rozehrávkou trestného kopu 30 m od branky Zlína. Míč putoval od Kopice na Slováka a následoval rychlý výpad do nekonsolidované obrany Dukly přes levé křídlo, pravonohého Hrdličku, který si navedl míč do levé spojky a prudkou střelou pravou nohou ze 17 metrů pod břevno získal opětovné vedení pro Zlín, 1:2. Následná akce se odehrála ve  31. min. jako přes kopírák, to když hosté opětovně rychle rozehráli trestný kop 35 metrů od své branky, následovala přihrávka do prostoru levého křídla na Sisku, který si navedl míč do levé spojky a jeho křížná střela v gólové pozici z 8 metrů skončila jen čtvrt metru vedle pravé tyče duklácké branky. Ve 32. minutě po průniku do pokutového území Zlína a střetu s hostujícím stoperem obdržel Ullman ŽK za "simulování". Hned o minutu později další žlutou v dresu Dukly dostal Trávníček za taktický faul na polovině (držení soupeře rukama). V 39. minutě Dukla vyrovnala na 2:2 po pěkné akci, když na velkém vápně Dukly získal míč Kovernikov, vyvezl jej na půli, přesným pasem našel v levém křídle Studničku, na jehož přízemní centr na malé vápno si naběhl Houha a nekrytý ze 4 metrů vyrovnal.

Do druhé půle vstoupila lépe Dukla. Již ve 47. min. po zatažení míče Palaciosem v pravém křídle a přihrávce na střed na nabíhajícího Studničku, který si narazil míč s Ullmanem a pak sám před hostujícím brankářem zakončoval ze 3 metrů. Hostující brankář Číž stačil zareagovat a následně ještě stačil vyrazit opětovnou střelu Studničky i dorážku Ullmana z bezprostřední blízkosti. Ve 49. min. se ocitl v další gólové příležitosti Palacios 3 metry před hostující brankou po průniku Ullmana v levém křídle. Jeho střelu hostující obrana vyřešila pádem pod nohy a v následné trmě vrmě, kdy zůstal na zemi duklácký útočník, měl konečné slovo hlavní rozhodčí, který udělil žlutou kartu Palaciosovi za "simulování". V 59. minutě se zažlutilo na obou stranách. Domácí Houha dostal ŽK za faul na pronikajícího hostujícího protihráče a útočník Zlína Strachoň byl varován ŽK "za řeči".

V 73. min. se dostali do brankové příležitosti také hosté. Po rohovém kopu zleva hlavičkoval nekrytý útočník Hrdlička z 9 metrů nad branku Dukly. V 75. min. další gólová šance Dukly vznikla po přihrávce Venigera do levého křídla na Kima, který se uvolnil přes pravého obránce a jehož prudká přízemní střela ze 7 metrů tečovaná obráncem skončila jen čtvrt metru vedle levé tyče přihlížejícího brankáře Zlína. Hned v následující minutě po účinném napadání rozehrávky hostí na hranici velkého vápna pronikl v pravém křídle do pokutového území agilní Houha, jehož hostující obrana faulovala. Ale ani z následného pokutového kopu zahrávaného Trávníčkem Dukla kýžený třetí gól nevsítila. Brankář Číž směr pokutového kopu vystihl, míč stačil vyrazit a následně kryl ještě dorážku Ullmana.

Další gólová šance Dukly se zrodila v 79. min. po průniku po pravém křídle a zpětné přihrávce na Studničku, jehož nebezpečnou přízemní střelu stačil ještě zblokovat na roh stoper Hellebrand. Když se potom neujaly ani střely Venigera z 21 metrů v 80. minutě a ani Houhy v 84. min., jehož střela z pravé strany z úhlu z 9 metrů skončila na břevnu, naplnilo se tradiční "Nedáš - dostaneš". V 86. minutě z nevinné akce po autovém vhazování hostí pravým obráncem Němečkem z pravé strany z úrovně velkého vápna Dukly na středního záložníka Kopice následovalo přenesení hry do malého vápna Dukly na vzdálenou tyč, kam si naběhl nekrytý Chrudina a hlavou ze 3 metrů vsítil vítězný gól, 2:3.

Ve zbývajícím čase obdržel v 87. min. hostující Bobčík ŽK za faul na Váchu uprostřed hřiště, v 88. min. prudká střela Kovernikova z levé spojky z 22 m skončila v náruči zlínského brankáře a v 89. min. obdržel Kovernikov ŽK za faul na pronikajícího Hrušku, který předtím vypíchl na půlce míč Venigerovi.

Víc už toho hráči Dukly v zápase nestihli a tak nezbývalo než pogratulovat soupeři ke třem bodům.