clanek-1

U19: Ze spartakiádního stadionu jsme body od Sparty nepřivezli

02.04.2019, 16:00
UMT FCM Strahov

AC Sparta Praha

1:0

(0:0)

18. kolo, 1. Celostátní dorostenecká liga

FK Dukla Praha

Sestava domácí:

Sestava hosté:

  • Branky Sparta: Gelashvili ( 59. min.). Žluté karty Sparta: Sejk (49. min.), Šnajdr (54. min.). Žluté karty Dukla: Kovernikov (43. min.), Houha (65. min.), Kozel (87. min.), Palacios (90. min.).
Starší dorostenci Dukly v dohrávce osmnáctého kola celostátní dorostenecké ligy U19 sehráli na dobře připraveném travnatém hřišti na Strahově vyrovnané mistrovské utkání s dorostem AC Sparta Praha, v pohledném zápase, v němž v některých fázích měla mírně navrch Sparta, v některých pak Dukla. Sparta využila momentální situace a vstřelila vítězný gól v době, kdy se dva hráči Dukly smolně srazili a po srážce zůstali ležet na trávníku. Dorost Sparty v loňském ročníku skončil ve finiši těsně druhý za Olomoucí, před zápasem s Duklou okupoval 5. příčku aktuální tabulky, se 4 bodovou ztrátou na vedoucí duo Slavia, Olomouc, když měl odehráno o 1 zápas méně. Po vítězném zápase s Duklou se domácí Sparta dostala na třetí místo s jednobodovou ztrátou na čelo tabulky. Dukla po zápasu se Spartou zůstává na šestnácté pozici se ziskem sedmnácti bodů a tříbodovou ztrátou na předposlední Slovácko a s mankem ještě jednoho přesunutého zápasu s Pardubicemi z důvodu účasti na turnaji v italském Viareggiu.

První gólovou příležitost v zápase si vytvořila domácí Sparta v 8. minutě, když z pravé strany z úhlu z 9 metrů křížná přízemní střela kapitána Konopáska šla podél duklácké branky do autu. Dukla odpověděla stejnou mincí o minutu později Trávníčkem. Dukla se snažila o napadání rozehrávky domácích, Sparta spíše vyplňovala střed hřiště a dopředu se dostávala po nákopech stoperské dvojice do křídelních prostorů. V 11. min. po získání míče Studničkou a následné přihrávce Kima zakončoval střelou z pravé spojky z 18 metrů Palacios. Sparta odpověděla šancí v 17. min., když po kombinaci po pravé straně mezi kapitánem Konopáskem a Kozákem zakončoval v pádu ze 7 metrů centrforward Patrák vedle branky Dukly. Další šanci si domácí vytvořili ve 24. min., po nepřesné rozehrávce Dukly a rychlém protiútoku Sparty do otevřené obrany Dukly, když po přihrávce Pudhorockého opět zakončoval Patrák z levé spojky ze 13 metrů nad branku Dukly.

Po faulu domácích na Studničku Dukla kontrovala z trestného kopu z pravé strany velkého vápna 18 m od branky Sparty střelou Palaciosem půl metru vedle domácí branky. K dalšímu ohrožení domácí branky se po přihrávce Studničky dostal v 32. min. Palacios, ale jeho střela z 23 metrů skončila 3/4 m vedle branky Sparty. Závěrečné slovo první půle měla Sparta, když v 38. min. se po ztrátě míče Dukly v rozehrávce v poli dostal po přihrávce od stopera Galashviliho do šance Kozák, ale Šmejkal v brance Dukly mu zmenšil střelecký úhel a jeho střelu z levé spojky z 13 metrů vyrazil. Do druhé půle Sparta vystřídala středního útočníka Patráka Sejkem.

Hned v 46. minutě se po přihrávce Kovernikova dostal do gólové šance Palacios, který se dostal přes stopera Galashviliho a jeho střela z úhlu z levé strany z 8 m skončila podél branky těsně vedle. Další nebezpečnou střelu vyslal na domácí branku v 50. min. duklácký záložník Kozel z levé spojky z 18 metrů. Prudká střela skončila půl metru nad domácí brankou. Jediná branka zápasu padla v 59. minutě, v době, kdy Sparta útočila a tlačila Duklu k jejímu pokutovému území a když po centrovaném míči do vápna v těsném souboji s útočícími hráči se srazili dva hráči Dukly, kteří zůstali otřeseni na zemi. Sparta pokračovala v útočné akci a po centru z levé strany do rozhozené obrany si naskočil na centrovaný míč levým záložníkem Szewieczekem naběhnuvší domácí stoper Galashvili a hlavou ze 6 metrů pod břevno vsítil rozhodující gól zápasu.

V 64. min. Dukla vystřídala zraněného Trávníčka Kubešem. Domácí Sparta se snažila oživit hru vystřídáním Pudhorockého Šimáčkem v 71. min. a Dukla v 79. min. vystřídala kapitána Ullmana Dostálem. Sérii střídání dokončila Sparta v 80. min., když Kozáka nahradil hráč Zuberu. Sparta po vstřeleném gólu se uklidnila, držela častěji míč, ale výsledkem byla jen jedna příležitost v 82. min., když po trestném kopu z pravé strany zahrávaným Konopáskem do prostoru pokutové značky si naskočil na centrovaný míč stoper Alexandr a jeho hlavička skončila 2 m vedle. S postupujícím časem oběma mužstvům v zápase hraném ve svižném tempu začaly docházet síly, ale Dukla ještě v samém závěru ve snaze vyrovnat zatlačila Spartu k jejímu pokutovému území a dostala se po centru Kozla do slibné pozice Kubešem, ale jeho prudká střela z levé spojky z 15 metrů skončila nad brankou Sparty.

Hráčům obou týmů patří poděkování za předvedenou fair hru, žluté karty na obou stranách viděli hráči za fauly nepřekračující míru soutěžního utkání.

Utkání rozhodovala dobře trojice rozhodčích, v čele s hlavním p. Petříkem.