clanek-1

U19: Těsná prohra po odhodlaném výkonu

08.03.2019, 11:00

SK Slavia Praha

3:2

(2:1)

16. kolo, 1. Celostátní dorostenecká liga

FK Dukla Praha

Sestava domácí:

Sestava hosté: Svítil – Kadlec (K) (63. Volf), Novák, Trávníček, Veniger - Studnička, Kozel, Wiliam – Ullman, Rattay (56. Soukup), Houha (68. Kim).

  • Branky Slavia: Zeronik (4.min. a 18. min.), Vít (76. min.). Branky Dukla: Willam (15. min.), vlastní Vincour (87.min.). Červená karta Dukla: Volf 91.min. Žluté karty Slavia: Červ (38. min.), Kosek (55.min.), Douděra (57.min.). Žluté karty Dukla: Trávníček (36. min.), Novák (37. min.), Veniger (38.min.), Kozel 41. min., Kadlec (55. min.), Volf (89. min.).
V druhém jarním kole celostátní dorostenecké ligy U19 sehráli starší dorostenci Dukly první jarní venkovní mistrovské utkání na hřišti UMT v areálu SC Xaverov Horní Počernice, kde má domovskou základnu mládež SK Slavia Praha. Slavia po odehraných 16 zápasech byla na druhém místě tabulky celostátní ligy dorostu, po vítězství nad Duklou se posunula na první místo se ziskem 34 bodů. Dukla zůstala na šestnácté pozici, se ziskem čtrnácti bodů. Dukla sehrála v pražském derby s domácími favority vyrovnaný zápas, o čemž svědčí počet střel domácích vůči střelám Dukly 19:16, na branku 8:5, fauly 22:15, žluté karty 3:5. Domácí sice výsledkem potvrdili postavení na předních příčkách tabulky, ale Dukla pestrou kombinační hrou odpovídala na pěkné akce domácích stejnou mincí. Zápas tak nakonec rozhodla větší fotbalová rutina domácích, kteří potrestali prvním gólem chybu v obraně Dukly a naopak Dukla své vypracované šance ve druhé půli neproměnila.

První gólovou příležitost v zápase si vytvořila domácí Slavia ve 4. minutě, když po zaváhání brankáře Dukly v rozehrávce získal míč atakující domácí Zoula, který přihrál na malé vápno volnému levému útočníkovu Zeronikovi, a pro toho již nebylo problémem dopravit míč do odkryté branky Dukly, 1:0.

Dukla odpověděla v 15. minutě stejnou mincí, když míč po ose Kozel – Wiliam – Ullman a jeho následném centrovaném míči nepřesně zasáhl míč domácí stoper Vincour, a v malém vápně se nejrychleji zorientoval Wiliam, který ze 6 metrů nedal domácímu brankáři Markovičovi šanci a vyrovnal na 1:1.

Domácí pak zahrozili v 16. minutě, když domácí pěknou rychlou akci z levého křídla od Zeronika zakončovali z levé spojky středním útočníkem Toulou, ale brankář Svítil napravil své zaváhání ze čtvrté minuty a nebezpečnou střelu domácího centrforwarda vytáhl na roh.

V 18. minutě se však domácí radovali podruhé z gólu, to když po výkopu od branky Dukly získala v poli záloha Slavie, vrátila kolmý míč do linie obrany Dukly, kde se přes dva stopery prosadil dravý útočník Toula, přihrál míč levému křídelníkovi Zeronikovi, který si navedl míč na prostředek velkého vápna a ze 17 metrů pravou nohou prudkou ranou k tyči dostal domácí do vedení 2:1.

Ve 29. min. si Slavia vypracovala gólovou šanci po rohovém kopu z pravé strany, když zakončoval nabíhající stoper z 9 metrů, střela naštěstí skončila půl metru vedle branky Dukly.

Dukla kontrolovala gólovou šancí po akci Kadlec –Studnička - Kozel, jehož prudká přízemní střela skončila jen půl metru vedle pravé tyče domácí branky.

Pak se v zápase začalo „žlutit", to když v 36. min. obdržel Trávníček z Dukly žlutou kartu za faul, v 37. min. Novák rovněž za faul a v 38. min. Veniger za strčení do soupeře po předchozím faulu domácího záložníka Červa, který za faul obdržel také žlutou kartu. Žlutá smršť byla na čas zakončena ve 41. min. žlutou kartou pro Kozla za faul na domácího hráče.

První poločas zakončila gólová šance Dukly ve 44. min., když v levém křídle ve velkém vápně pronikl přes dva protihráče Wiliam a při jeho přízemním centru na malé vápno dobíhající Rattay jen „o fous“ nezasáhl míč a ten pak skončil v náručí brankáře Slavie.

Druhá půle pokračovala v oboustranně otevřené partii.

Domácí Slavia ve 47. min. nebezpečně vystřelila záložníkem Červem z 18 metrů jen ¾ metru nad branku Dukly.

Dukla odpověděla gólovou šancí pro akci Rattay – Ullman – Rattay, který se protáhl mezi stopery Slavie a zakončoval z 15 metrů, ale brankář Markovič svůj tým podržel a střelu vyrazil na roh.

V 55. min. kapitán Dukly Kadlec obdržel žlutou kartu za faul a zároveň domácí levý obránce Kosek za šlápnutí na soupeře. Kadlec pak musel z důvodu zranění v 63. min. vystřídat.

V 56. min. z následného rozehraného trestného kopu zahrozili domácí, ale střela z 8 metrů skončila vedle branky. V 57. min. dostal ŽK domácí Douděra za faul na Venigera. V téže minutě Dukla vystřídala Rattaye v útoku Soukupem, který přešel do zálohy a ze zálohy se do útoku posunul Wiliam. V 58. min. Slavia vystřídala kapitána, záložníka Eichlera, Kubáněm.

V 60. min. po přihrávce Ullmana nebezpečně vystřelil Kozel z pravé spojky z 26 metrů jen půl metru vedle pravého vinglu slávistické branky. V 62. min. gólovou šanci Slavie po rohovém kopu zleva z 8 metrů zneškodnil brankář Svítil. V 63. min. Dukla vystřídala zraněného kapitána Kadlece Volfem.

V 65. min. Slavia vystřídala pravého křídelníka Douděru Vítem, který hru Slavie oživil. Na to pak navázalo střídání v 68. min. domácího středního útočníka Touly Vlasákem. Dukla v téže minutě vystřídala zraněného Houhu Kimem.

V 69. min. si Dukla vypracovala další gólovou příležitost, když po pasu od Volfa do pravého křídla Wiliam našel nabíhajícího Ullmana, který postupoval z pravé sojky sám na domácího brankáře a sám proti němu se mu sněžil dát „jesličky“, ale domácí brankář včas zareagoval a vyrazil gólovou střelu na roh.

Slavia kontrovala v 76. min., kdy se potvrdilo „Nedáš – dostaneš“ – když po autovém vhazování 36 metrů od branky Slavie zprava na útočníka Víta, který před Trávníčkem prostrčil míč na nabíhajícího Toulu do pravého křídla za Venigera a po následné přihrávce z pravé strany na značku pokutového kopu našel útočníka Víta, který ostrou přízemní střelou k pravé tyči zvýšil na 3:1 pro Slavii.

V 80. min. zahrozila Slavia z trestného kopu z levé spojky ze 17 metrů Zinhasovičem, jehož střela pravou nohou jen o čtvrt metru minula pravý vingl. Dukla se ještě nevzdávala a v 82. min. po autovém vhazování si vyměnili míč Ullman s Wiliamem a Wiliamova prudká přízemní střela z levé strany z úhlu z 8 metrů zazvonila na tyč branky Slavie.

V 86. min. zahrozila opět na druhé straně Slavia, když si na míč od Víta za obranu Dukly zaběhl domácí pravý obránce Hošek, a po přihrávce na malé vápno zakončovali domácí ze 6 metrů nad branku Dukly. O minutu později pronikl z levé strany za obranu Slavie do vápna Veniger, ale domácí brankář jeho gólovou střelu vytlačil na roh. 

Z následného rohového kopu z levé strany, který zahrál nakrátko Wiliam na Studničku, následovala přihrávka na Ullmana do levé spojky, který našel na značce pokutového kopu Venigera, jehož prudkou střelu k levé tyči ztečoval domácí stoper Vincour na opačnou stranu, a Dukla tak po zásluze snížila na 3:2.

V 89. min. pak dostal hostující Volf žlutou kartu za faul a v 91. min. červenou opět za faul.