clanek-1

U19: Po nekoncentrovaném úvodu Dukla s Plzní prohrála

08.05.2019, 10:30

FC Viktoria Plzeň

3:0

(1:0)

29. kolo, 1. Celostátní dorostenecká liga

FK Dukla Praha

Sestava domácí:

Sestava hosté: Buchlák - Kadlec (K) (60.Volf), Trávníček, Kovernikov, Veniger – Kozel, Vácha (59. Matoušek), Studnička – Houha (46. Ullman), Palacios, Kim.

  • Branky Plzeň: Ruda (24. min.), Pecháček (50. min.), Václavík (65. min.). Žluté karty Dukla: Houha (39. min.), Palacios (42. min.), Studnička (43. min.). Žluté karty Plzeň: Fišer (29. min.).
Starší dorostenci Dukly v utkání vloženého 29. kola celostátní dorostenecké ligy U19 zavítali do tréninkového centra Viktorie Plzeň v Luční. Dukla byla v tabulce před zápasem na 15. místě se stejným bodovým ziskem 24 bodů jako šestnáctá Jihlava. Na postavení Dukly se po zápase nic nezměnilo, je stále na předposledním místě před Jihlavou, která má odehráno o utkání méně, jen díky lepšímu skóre. Na nesestupové místo Mladé Boleslavi ztrácí Dukla nyní 4 body, protože Mladá Boleslav v souběžně hraném domácím zápase porazila Příbram. Plzeň po tříbodovém zisku zůstává na šestém místě tabulky se ziskem 44 bodů. Dorostenci Dukly, kteří hráli proti jedenáctce Plzně složené z hráčů vesměs o rok mladších, tj. ročníku 2001, začali nekoncentrovaně, ve druhé minutě neproměnili pokutový kop a proti nadšeně bojujícím domácím se jim nepodařilo do zápasu již dostat. Zaslouženě proto v řízném, ale fér hraném utkání, prohráli rozdílem třídy. Dukla, která se v první půli prezentovala pouze žlutými kartami, si sice ve druhé půli za již rozhodnutého stavu 3:0 vytvořila několik slibných střeleckých příležitostí, ale nadšeně hrající domácí udrželi na svém kontě potřebnou nulu.

Hned v úvodu zápasu pronikl po levé straně jako nůž máslem obranou Viktorie Veniger, kterého až v pokutovém území zastavil faulem domácí kapitán, stoper Gabriel: Dukla tak hned ve 2. minutě utkání zahrávala poutový kop. Ale Palacios jej doslova zahodil, protože jeho střela nebyla ani umístěná, ani dostatečně prudká a domácí brankář polovysokou střelu směřující metr od něho bez problémů vyrazil.

První gólovou šanci si vytvořili domácí v 16. minutě, když po centru pravého obránce Halásze zakončoval z 10 metrů nepřesně útočník Kronus.

Dukla odpověděla šancí ve 20. min. Kimem, který se sám proti domácí brance neprosadil.

Ve 24. min. se již radovali domácí, když se záložník Ruda dostal přes Kovernikova a sám před Buchlákem nezaváhal, 1:0.

Dukla se stále nemohla dostat do hry, a tak se omezila pouze na nepřesné střely z velké vzdálenosti, které ani domácího brankáře Nováka nezaměstnaly.

Ve 29. min. dostal domácí defenzivní záložník Fišer žlutou kartu na faul na Palaciose uprostřed hřiště.

Dukla nenechala domácí "ve štychu", a tak si postupně "vysloužili" žluté karty Houha (v 39. min. za faul na domácího záložníka Kodýtka), Palacios (v 42. min. za nesportovní chování) a Studnička (v 43.min. za faul na domácího záložníka Fišera).

Do druhého poločasu domácí vystřídali záložníka Rudu Kuhajdou a Dukla zraněného Houhu v útoku Ullmanem. Domácí snahu Dukly o otočení výsledku zpražili hned v 50. min. středním útočníkem Pecháčkem, který dělal obraně Dukly problémy po celý zápas a vstřelil druhý gól zápasu na 2:0 po kombinaci domácích a centru z levého křídla na malé vápno.

V 53. min. po rohovém kopu Dukly zakončoval nekrytý Veniger hlavičkou z 10 m vedle domácí branky. Dukla se pak dvojím střídáním v 59. a 60. minutě snažila oživit hru, Kadlece na kraji obrany vystřídal Volf a do obrany nastoupil čerstvý Matoušek, ze hry šel ne zcela zdravý Vácha, na jehož místo se ze stoperské dvojice posunul Trávníček.

Domácí pak svoje vedení dokonce navýšili na 3:0, to když na půli vybojovali míč a v samostatném nájezdu na Buchláka byl úspěšný na hřišti čerstvý právě střídající Václavík, 3:0.

Zmar Dukly pak podtrhly další neproměněné "tutovky", např. v 70. min. Palacios z hranice malého vápna z levé strany přízemní střelou nastřelil jen tyč plzeňské branky, v 78. min. střelu Palaciose ze 7 metrů, který byl sám před domácím brankářem, stačil reflexivním zákrokem pěstí domácí brankář Novák vyboxovat a v 87. min., kdy pokus Ullmana o přehození domácího brankáře ze 13 m brankář stačil ještě konečky prstů nadzdvihnout nad branku.

Velmi dobře rozhodovala trojice rozhodčích, v čele s hlavním arbitrem Vitnerem, a s asistenty Sziksayem a Šlajsem.