clanek-1

U19: Po šancích na obou stranách se do listiny střelců zapsali jen hradečtí

18.05.2019, 11:00

FK Dukla Praha

1:4

(0:1)

26. kolo, 1. Celostátní dorostenecká liga

FC Hradec Králové

Sestava domácí: Buchlák - Matoušek, Novák (K), Trávníček (75. Ludvíček), Veniger – Palacios, Studnička, Vácha – Houha (57. Kim), Dostál, Ullman (65. Kozel).

Sestava hosté:

  • Branky Dukla: Doležal (vlastní, 88. min.). Brabky Hradec Králové: Rybczuk (1.min.), Štěrba (67.min.), Kejř (75. min.), Kiec (87. min.). Žluté karty Dukla: Matoušek (53. min.). Žluté karty Hradec Králové: Samko (28. min.), Horák (74. min.).
Starší dorostenci Dukly v předposledním utkání na domácím trávníku v Jirnech přivítali v 26. kole celostátní dorostenecké ligy U19 hosty z FC Hradec Králové, tradiční mládežnické základny, pod trenérským vedením bývalých prvoligových hráčů M. Kuliče a K. Podhajského. Dukla byla v tabulce před zápasem na 16. místě, s dvoubodovou ztrátou na předposlední Jihlavu a čtyřbodovou ztrátou na Mladou Boleslav na 14. místě. Na postavení Dukly se po zápase nic nezměnilo. Hosté z Hradce Králové po tříbodovém zisku zůstávají na pátém místě tabulky se ziskem 46 bodů. Hosté z Hradce Králové vycházeli ze zabezpečené obrany a z ní vyráželi do rychlých kontrů. Dukla se prezentovala kombinační hrou a výsledkem byl oboustranně svižný fotbal s množstvím gólových příležitostí na obou stranách, když svá mužstva "drželi nad vodou" oba brankáři, v brance Dukly Buchlák a v brance Hradce Králové to byl brankář Brát. Ze tří bodů se nakonec radovali hosté, kteří v poslední dvacetiminutovce přeci jenom své šance proměnili. Dukla korigovala skóre vlastním gólem hostí za stavu 0:4. Tři body nakonec, ve vyrovnaném zápase na gólové šance, díky přesnější koncovce, putují po zásluze do Hradce Králové. Dobře rozhodovala trojice rozhodčích, hlavní K. Hájek s asistenty na postranních čarách, P. Krupkou a P. Klupákem.

Dukla v obraně bez dvou potrestaných vyloučených hráčů v Českých Budějovicích v nově složené obranné čtveřici inkasovala již v první minutě, když centrovaný míč z levé strany na malé vápno propadl k nekrytému útočníkovi Rybczukovi, který nezaváhal a dostal hosty do vedení 0:1.
V dalším průběhu utkání, zejména pak v konci první půle a začátkem druhého poločasu, si Dukla vytvořila řadu gólových šancí, ale zakončení buď skončilo těsně vedle a nebo "čaroval" hostující gólman Brát, který zneškodnil několik dobrých příležitostí Dukly.
V 10. min. po pěkné přihrávce Trávníčka za linii stoperů Hradce, kam si naběhl Palacios, zakončoval dukelský záložník ze 14 metrů těsně vedle.
Hosté odpověděli gólovou šancí v 11. minutě, když po pasu středního útočníka Rajnocha do levého křídla na nabíhajícího podhrotového útočníka Samka, jeho příležitost 14 m od branky Dukly zmařil včasným vyběhnutím a pádem pod nohy brankář Buchlák.
Ve 13. minutě po ztrátě Dukly při rozehrávce se dostal do brejku podhrotový útočník Samko, který udělal kličku i vyběhnuvšímu brankáři Dukly a z 13 metrů nastřelil naštěstí pro Duklu pouze tyč odkryté branky.
Ve 20. minutě hosté zastavili útok Dukly a po pasu záložníka Kejře zachraňoval před nabíhajícím pravým křídelníkem Rybczukem brankář Buchlák včasným vyběhnutím 14 m od branky Dukly a v pádu mu míč sebral z nohy.
Ve 22. min. střílel podhrotový útočník Samko z 25 metrů vedle branky Dukly.
Ve 24. min. po přihrávce středního útočníka Rajnocha do levé strany se dostal hostující levý křídelník Doležal 7 metrů z úhlu před Buchláka, který mu včasným vyběhnutím zmenšil střelecký úhel a útočníka Hradce "vychytal".
Ve 26. min. nebezpečný centrovaný míč na malé vápno z levé strany od obránce Horáka stačil Buchlák v brance Dukly vyrazit do autu.
Ve 28. min. hostující podhrotový útočník Samko dostal ŽK po tom, co po ztrátě míče nakopl Ullmana.
Ve 30. min. po přihrávce středopolaře Dukly Jakuba Váchy, šel sám na brankáře hostí Ullman, ale jeho umístěnou střelu ze 14 metrů k pravé tyči stačil dlouhý brankář Brát vyrazit na roh.
Ve 34. min. zahrozili hosté, když po narážečce levého křídla Doležala se středním záložníkem Kejřem se dostal do šance Doležal, ale Buchlák v brance Dukly jeho střelu z úhlu stačil vyrazit.
V 37. min. po kombinaci mezi středním útočníkem Dostálem a Ullmanem se dostal do gólové šance v pravé spojce nabíhající Vácha a sám proti brankáři z 15 metrů zamířil vedle hostující branky.
Další šance Dukly přišla na řadu ve 41. min. když po průniku Venigera z levé strany do pokutového území Hradce Králové vystřelil v gólové šanci ze 14 metrů z úhlu Studnička, ale jeho střela proletěla podél hostující branky 1/2 metru vedle.
Ve 42.min. po průniku K. Houhy do pokutového území Hradce zasáhl míč hradecký stoper, jím tečovaný míč skončil těsně vedle hradecké branky.
Poslední slovo první půle pak měli hradečtí, v 43. minutě, po přihrávce středního útočníka Rajnocha do levého křídla zakončoval Doležal ze 14 metrů, Buchlák vyrazil na roh.
Do druhé půle vstoupila lépe Dukla a výsledkem byla série tří gólových šancí.
Nejprve sice hosté z Hradce ve 48. min. se dostali po přihrávce Rajnocha Dostálem do dobré střelecké pozice, ale jeho střela ze 13 metrů skončila 1/2 metru vedle branky Dukly.
Pak přišla série tří zmíněných gólových šancí Dukly:
- ve 49. min. našel Studnička na malém vápně Dostála, ale jeho střelu stačil bezchybný brankář Brát vyrazit na roh!!!
- v 50. min. po centrovaném míči od Ullmana na malé vápno zakončoval opět Dostál, tentokrát však nepřesně a z odraženého míče přihrával Trávníček dobře postavenému Váchovi, jehož střelu z 15 metrů hostující obrana stačila zblokovat.
- v 52. min. po kombinaci Novák - Trávníček - Palacios - Vácha, který se dostal přes bránícího středopolaře Štěrbu a přihrál na nabízejícího se Dostála, jehož střelu v gólové pozici z 15 metrů stačil vyběhnuvší brankář Brát vyrazit na roh.
V 53. min. zastavil v poli protiútok Hradce jen za cenu držení soupeře Matoušek, za což dostal ŽK.
Potvrdilo se známé "nedáš-dostaneš" a hosté v 67. min po chybné rozehrávce na půli v obraně Dukly šli do otevřené obrany v přečíslení 3 na 2 a tentokrát po přihrávce Samka se v zakončení hostující záložník Štěrba nemýlil, zacílil přesně k levé tyči a dostal hosty do vedení 0:2.
Dvougólové vedení hosty uklidnilo, domácí Dukla znervózněla a tlak Dukly se stával křečovitým.
Hosté čekali na ztráty míče Dukly a vyráželi do rychlých protiútoků do otevřené obrany.
V 74. min. hostující levý obránce Horák obdržel ŽK za faul zezadu na unikajícího Dostála 30 m od branky Hradce.
V 75. min. hosté šli do tříbrankového vedení, když po ztrátě míče Dukly v útoku následoval rychlý přechod do útoku po pravém křídle a zakončoval z pravé strany záložník Kejř přízemní střelou k tyči, 0:3.
V 78. min. po vypíchnutí míče Palaciosem hostujícímu levému obránci Horákovi se dostal do šance Palacios, ale jeho střelu ze 13 metrů brankář Brát stačil vyrazit.
V 80. min. nebezpečně vystřelil pravý obránce Hradce Hájek, jeho střela z 20 metrů skončila jen 1/4 metru vedle branky Dukly.
V 87. min. již to bylo 0:4, to po rohovém kopu Hradce z pravé strany a nacvičeném signálu, když rohový kop zahrávaný levou nohou obráncem Horákem do branky, kde clonili na brankové čáře 4 hostující hráči, stačil brankář Buchlák přes shluk hráčů míč jen mírně tečovat, míč se dostal na hlavu nabíhajícího stopera Kiece na zadní tyči a jeho hlavička ze 4 metrů skončila v síti Dukly.
Dukla zkorigovala skóre v 88. min., kdy po ostrém falšovaném centrovaném míči Venigera z levé strany před nabíhajícími hráči Dukly ve skluzu si vsítil vlastní gól hradecký Doležal, 1:4.
Utkání tak skončilo zaslouženou výhrou hostí, kteří v brance měli výtečného Bráta a v poli pak hráče, kteří se přeci jenom v koncovce dokázali prosadit, když Dukla ve snaze otočit výsledek otevřela obranu a hosté hrozili z protiútoků.