clanek-1

U19: Ve vyrovnaném utkání jsme vlastní naivitou dali dva body Karvinským

04.05.2019, 13:00

FK Dukla Praha

2:3sn

(0:0)

24. kolo, 1. Celostátní dorostenecká liga

MFK Karviná

Sestava domácí: Buchlák - Kadlec, Novák, Kovernikov, Volf (54. Veniger) – Kozel, Krunert, Studnička (80. Trávníček) – Houha, Palacios, Ullman (61. Kim).

Sestava hosté:

  • Branky Dukla: Palacios (63. min.), Kim (70. min.). Branky Karviná: Vlachovský 2 (65. a 74. min.). Žluté karty Dukla: Kadlec (44. min.), Houha (80. min.), Kozel (84. min.). Žluté karty Karviná: Vlachovský (25.min.), Zych (82. min.).
Starší dorostenci Dukly v utkání 24. kola celostátní dorostenecké ligy U19 přivítali v Jirnech MFK Karvinou. Dukla byla v tabulce před zápasem na 15. místě, s jednobodovým náskokem na poslední Mladou Boleslav a s lepším skóre se stejným bodovým ziskem 23 bodů jako patnáctá Jihlava. Na postavení Dukly se po zápase nic nezměnilo, ale vzhledem k plnému bodovému zisku Mladé Boleslavi v Plzni je na předposledním místě před Jihlavou jen díky lepšímu skóre. Hosté z Karviné po dvoubodovém zisku zůstávají na jedenáctém místě tabulky se ziskem 32 bodů a odskočili českobudějovickým dorostencům na třináctém místě o dva body.

Již úvodní rozestavení obou celků napovídalo o rázu utkání. Dukla v rozestavení 4-3-3 proti rozestavení hostí 4-1-4-1 se promítlo v souboj obou celků, který se odehrával mezi oběma pokutovými územími. Přesto v první půli byla Karviná aktivnější, Dukla kontrovala, a výsledkem byly tři střely vyslané domácí Duklou i hostujícím týmem směřující na branku. Většina soubojů se tak odehrávala uprostřed hřiště, hosté se dostávali do koncovky zejména po standardních situacích.

Ve 20. minutě musel poprvé zasahovat Buchlák v brance Dukly před nabíhajícími hráči Karviné po nebezpečném centru na hranici malého vápna z trestného kopu z 30 metrů z pravé strany. Ve 25. min. obdržel ŽK hostující kapitán Vlachovský za ostrý faul ve skluzu na pronikajícího Kovernikova 35 metrů od branky Dukly.

Ve 33. minutě po závaru před hostující brankou prudká přízemní střela Krunerta ze 13 metrů skončila na hradbě těl obránců Karviné na malém vápně.

V 38. min. po přetaženém rohovém kopu Karviné z pravé strany na vráceném míči útočníkem Raticou na prostředek zakončoval podhrotový útočný střední záložník Vlachovský z oblouku velkého vápna přízemní střelou k pravé tyči, ale Buchlák byl připravený a nebezpečnou střelu chytil.

Ve 41. min. po neodpískaném tvrdém zákroku levého záložníka Bielana na Studničku na půli hřiště, se hosté dostali do brejku po levé straně a prudkou střelu z 9 metrů k bližší tyči Buchlák dobře vytěsnil na roh.

Ve 43. min. přízemní střelu Studničky z 21 metrů kryl brankář hostí Neuman. Ve 44. minutě rozhodčí Koval udělil žlutou kartu Kadlecovi za "přifilmování" faulu na sebe v souboji na půli hřiště.

Do druhé půle vstoupila lépe Dukla. Po vystřídání v týmu Dukly oživil její hru Kim. V 63. min. v levém křídle pronikl přes pravého obránce do vápna Studnička, jeho přihrávku na malé vápno proměnil Palacios ve vedoucí branku Dukly, 1:0.

Hosté ale hned v 65.min. vyrovnali, když střela po trestném kopu z levé strany metr od postranní čáry a 8 m od rohového praporku zahrávaná falší kapitánem Vlachovským proletěla skrz malé vápno a zapadla ke vzdálené tyči, 1:1.

To byla pro Duklu trochu studená sprcha v již tak sychravém, studeném, deštivém a větrném počasí. Přesto v 70. min po přihrávce Krunerta do levé spojky, se na hranici velkého vápna uvolnil agilní Kim a přízemní střelou k levé tyči z 15 metrů dostal opět Duklu do vedení, 2:1.

Ani toto vedení však Dukle dlouho nevydrželo, když v 75. min. po průniku hostujícího útočníka Vlachovského, jej zastavil ve vápně Dukly Kovernikov, který však byl při tomto souboji bolestivě nakopnut, nemohl se zapojit do hry a zůstal ležet asi 7 metrů od branky Dukly. Obrana Dukly míč odkopla na polovinu hostí, ale rozhodčí nereagoval na to, že ve vápně zůstal ležet zraněný Kovernikov. Obrana Dukly vybíhala od branky a na hranici velkého vápna nechala za sebou nekrytého útočníka Vlachovského, na kterého poslal z vlastní poloviny dlouhým nákopem stoper Věčorek, obránci Dukly stále nereagovali na to, že mají za sebou 8 metrů na hranici velkého vápna útočníka hostí, který si nakopnutý míč z jedné zpracoval, nabídnutou šancí nepohrdl a ač stále ve vápně ležel nakopnutý nepohyblivý Kovernikov, z otočky vystřelil prudkou přízemní střelu k levé tyči a vyrovnal tak na 2:2.

Dostali jsme tak lekci od hostí, spoléhajíc se na to, že rozhodčí bude reagovat na ležícího hráče a nebo, že hosté přestanou hrát. Daní za tuto naší naivitu bylo vyrovnání a následný rozstřel z pokutových kopů, který lépe zvládli hosté a odvezli si tak dva body, zatímco na Duklu zbyl jen jeden jediný bodík.

V závěru se ještě "zažlutilo"; v 80. min. dostal ŽK Houha za faul na pronikajícího protihráče na půlící čáře.

Za stejný prohřešek dostal ŽK hostující Zych v 82. min. a v 84. min. pak "ocenil" rozhodčí přísnou ŽK i dukelského Kozla, který při dobíhání míče byl naremplován bránícími hráči Karviné na ležícího zasahujícího brankáře Neumana na malém vápně hostí.

Zápas dospěl do penaltového rozstřelu, v němž měli přesnější mušku hosté z Karviné a poměrem 2:4 získali druhý bod, zatímco na Duklu zbyl jen bodík jediný.

Rozhodovala trojice rozhodčích, hlavní Koval, s asistenty Musilem a Hlaváčkem.