clanek-1

U19: Starší dorost z Ostravy bez bodu aneb "Muži nebrečí, ale..."

27.04.2019, 13:00

FC Baník Ostrava

2:1

(1:0)

23. kolo, 1. Celostátní dorostenecká liga

FK Dukla Praha

Sestava domácí:

Sestava hosté: Buchlák - Volf (61. Kim), Novák, Kovernikov, Kadlec – Kozel (80. Bílek), Vácha, Studnička – Houha (90. Šátek), Palacios, Ullman.

  • Branky Ostrava: Wojatschke (31.min.), Kuběna (87.min. z p.k.). Branky Dukla: Palacios (65. min.). Žluté karty Ostrava: Jaroň (57. min.), Zajíček (90+2.min.). Žluté karty Dukla: Kovernikov (25. min.), Houha (48. min.), Palacios (63. min.), Novák (75. min.).
Starší dorostenci Dukly ve 23. kole celostátní dorostenecké ligy U19 zavítali na hřiště Baníku Ostrava. Dukla byla v tabulce před zápasem na 14. místě, s jednobodovým náskokem na poslední Mladou Boleslav a s lepším skóre se stejným bodovým ziskem 23 bodů jako patnáctá Jihlava; po odehraném zápase v Ostravě Dukla klesla na 15. misto, protože Jihlava uhrála bod. Domácí, kteří na domácím hřišti patří mezi nejúspěšnější mužstva CLD, výhrou přeskočili v tabulce Příbram a Viktorii Plzeň a postoupili na páté místo s jednobodovou ztrátou na Hradec Králové, který je na čtvrtém místě. Baník Ostrava praktikoval klasické rozestavení 4-4-2 a ve vyrovnaném zápase, v němž Dukla byla ve druhé půli aktivnější, rozhodla penalta odpískaná ve prospěch domácích tři minuty před koncem zápasu. Baník Ostrava si tak připsal tři body a Dukla odjela z Ostravy s prázdnou.

Ve vyrovnaném zápase, v němž, v dílčích statistikách byla Dukla lepší (střely na bránu 5:5, ve druhém poločase 2:5; držení míče 46:54 %; vyhrané souboje 48:52 %), nakonec v hlavním statistickém údaji, vstřelených gólech, se skóre ustálilo na 2:1 pro domácí Ostravu.

Ve 31. min. po pasu domácího stopera do levého křídla následovala přihrávka do prostoru levé spojky, kam si z druhé vlny naběhl Wojatschke a z 13 metrů přes nedůraznou obranu Dukly dostal domácí do vedení, 1:0.

Ve 40. min. vybojoval míč před pokutovým územím Ostravy agilní Ullman, prodral se až před domácího brankáře, ale z 11 metrů těsně přestřelil domácí branku.

Po výměně strany zahrozila Dukla v 54. minutě, když po nápadité kombinaci v pokutovém území vyšachovala domácí obranu a proti přízemní umístěné střele nabíhajícího záložníka Dukly z 12 metrů předvedl parádní zákrok domácí brankář, kapitán Zouhar, a střelu vytáhl na roh.

V 65. min. již Dukla vyrovnala, když po míči za obranu domácích utekl stoperům Palacios a sám proti brankáři Zouharovi zachoval chladnou hlavu a ze 16 metrů obloučkem nad vybíhajícím brankářem vyrovnal na zasloužených 1:1.

V 74. min. si Dukla vypracovala "dvojitou" šanci Váchou, jehož střelu z 10 metrů stačil brankář Ostravy vyrazit a z následné dorážky ze 14 metrů z levé spojky Kimem gólovou střelu stačila obrana vytlačit na roh.

V 79.min. pěknou kombinaci mezi Váchou, Studničkou a Ullmanem zakončoval útočník Dukly Ullman z 9 metrů z dobré pozice v záklonu nad branku Ostravy.

Rozuzlení přinesla 86. minuta, kdy po kombinaci domácích a bránění pronikajícího útočníka Ostravy, zapískal hlavní rozhodčí Horák pokutový kop.

Po jejím proměnění hráčem Kuběnou si asi nejvíce oddychli jak rozhodčí, tak domácí a některé týmy z chvostu tabulky. Dukla tak do Prahy odjížděla s pocitem křivdy, ale lidský faktor rozhoduje a chybuje i v profesionálních soutěžích za použití technických podpůrných prostředků, takže musíme přijmout i možnost, že rozhodčí Horák skutečně viděl penaltový zákrok a rozhodl podle svého nejlepšího svědomí.

Hlavním rozhodčím zápasu byl A.Horák, s asistenty Richtárem a Kaločem.