clanek-1

U19: Na Hanáky jsme nestačili

01.03.2019, 12:30

FK Dukla Praha

2:5

(1:1)

22. kolo, 1. Celostátní dorostenecká liga

SK Sigma Olomouc

Sestava domácí: Buchlák (29.min. ČK) - Volf, Novák, Kadlec (K) (56.min. Veniger), Trávníček – Soukup, Studnička, William – Ullman, Rattay (56.min. Houha), Kim (29. min. Svítil).

Sestava hosté:

  • Branky Dukla: Willam (19. min, z p.k. a 64. min.). Branky Olomouc: Raab (30. min. z p.k.), Šidlík (52. a 60.min), Vybíral 55. min., Hausknecht 92.min. Červené karty Dukla: Buchlák 28.min. Červené karty Olomouc: David 75.min. Žluté karty Dukla: Trávníček 75. min. Žluté karty Olomouc: David 8. min., Kratochvíl 66. min.
V předehrávaném dvacátého druhého kola celostátní dorostenecké ligy U19 sehráli starší dorostenci Dukly první jarní mistrovské utkání na hřišti UMT na Julisce s SK Sigma Olomouc MŽ. Olomoučtí po podzimní části obsadili třetí příčku tabulky, s dvaceti osmi body a s dvoubodovou ztrátou na vedoucí Zbrojovku Brno. Dukla přezimovala na šestnácté pozici, se ziskem čtrnácti bodů. Hosté potvrdili postavení na předních příčkách tabulky a po rychlých brejcích si vytvářeli více brankových příležitostí než domácí Dukla. Zejména v době, kdy Dukla hrála v poli oslabená o vyloučeného hráče, se hosté dostali do rozhodujícího tříbrankového vedení.

První gólovou příležitost v zápase si vytvořila hostující Olomouc v 6. minutě, když po rychlém protiútoku a následném centru Grygara zakončoval ze 7 metrů Grečmal nad branku Dukly. Dukla se snažila o ofenzivní tlak a v 8. minutě obdržel hostující kapitán, stoper David žlutou kartu po faulu zezadu na Williama. V 18. min. po pěkné kombinaci Dukly a kličce Studničky v pokutovém území Olomouce následoval faul hostujícího stopera Kratochvíla a z následujícího pokutového kopu, který proměnil William, se Dukla dostala do vedení 1:0. Dukla pokračovala v aktivním pojetí a ve 23. min. střílel Trávníček z trestného kopu ze 30 metrů nad branku hostí. Hosté se snažili o vyrovnání a v 25. min. si vytvořili další dobrou střeleckou příležitost, když z úhlu ze 7 metrů zakončoval pravý záložník Vybíral, jehož střelu stačil Buchlák v brance Dukly vyrazit a z dorážky hostující střední útočník Raab ze 7 metrů přestřelil branku Dukly.

Ve 27. min. po výkopu hostujícího brankáře Trefila z ruky za linii obrany Dukly do levé spojky zahrála obrana Dukly nepřesnou krátkou „malou domů“, kterou před vybíhajícím brankářem Buchlákem stačil hostující útočník Grečmal nadzdvihnout a obloučkem dopravit do branky Dukly. Následně se vybíhající brankář srazil s útočníkem Olomouce, rozhodčí Kotalík brankáře Buchláka vyloučil za sražení soupeře a hosté z pokutového kopu, zahrávaného Raabem, vyrovnali na 1:1. To už v brance Dukly stál náhradní brankář Svítil, když Dukla z pole stáhla nového hráče Kima. Hosté pak proti deseti hráčům Dukly si v 38. min. vytvořili další dobrou střeleckou pozici, při rychlém protiútoku, když útočnou akci Dukly zastavil stoper David, založil kolmou přihrávkou útočnou akci přes útočníka Šidlíka, jenž přihrávkou na oblouk velkého vápna našel nabíhajícího záložníka Langera, jehož technická střela skončila půl metru vedle branky Dukly.

Dukla i v deseti odpověděla v 39. min. akcí po ose Novák –Ullman – Rattay – Volf – Studnička – Kadlec, jehož hlavička z malého vápna skončila jen těsně vedle olomoucké branky. Naproti tomu Olomouc zahrozila ve 43. min. signálem po rohovém kopu z pravé strany zahrávaném Langerem na prostředek na Šidlíka, který prodloužil doleva na stopera Kratochvíla, jehož střela z úhlu skončila vedle branky Dukly.

Do druhé půle nastoupila obě mužstva beze změn. Olomouc si postupně vytvořila tlak, který vyústil v gólovou příležitost v 51. min. po rohovém kopu zprava zahrávaném Langerem do prostoru pokutového kopu na nabíhajícího záložníka Vybírala, jehož střelu k tyči z 11 metrů brankář Svítil stačil vyrazit. O minutu později již byla snaha Olomouce završena gólem, když úspěšným střelcem byl levý útočník Šidlík, 1:2. Hosté, povzbuzeni úspěchem, hned o tři minuty později, v 55. minutě, skórovali potřetí, když si v záloze zleva navedl míč záložník Vybíral a nekompromisní střelou ze 17 metrů k tyči zvýšil na 1:3.

Další úspěch, do třetice, vstřelila Olomouc v 60. minutě, po nákopu brankáře Olomouce do linie obrany Dukly přihrával levý obránce Galus a zakončoval opět levý útočník Šidlík. Mezitím Dukla v v 56. min. vystřídala v útoku Rattaye Houhou a Kadlece Venigerem. V 64.min. po faulu na Venigera snížila Dukla z trestného kopu z 23 metrů Williamem přesnou střelou přes špatně postavenou dvoučlennou zeď. Utkání opět získalo náboj, Dukla i v deseti tlačila hosty na jejich polovinu, ti znervózněli, což se projevilo v 66. min., když hostující stoper Kratochvíl obdržel ŽK za zakopnutí míče a následně v 67. min. Dukla zahodila gólovou šanci, když po přihrávce Williama Studnička ze 14 metrů přestřelil hostující branku.

Olomouc zareagovala dvojím střídáním v 70. min., kdy za stopera Kratochvíla nastoupil Šíp a za levé křídlo Šidlíka Bednár. V 71. min. olomoučtí po centru z pravé strany od Twardzika se dostali do šance Grečmelem, ale jeho střela ze 6 metrů skončila nad brankou Dukly. V 75. min. po vzájemné strkanici obdržel hostující kapitán David druhou žlutou kartu a musel předčasně do sprch a na straně Dukly za stejný prohřešek obdržel žlutou kartu Trávníček. V závěrečné čtvrthodince hosté vyráželi ze zabezpečené obrany do rychlých brejků. V 86. min. tak po centru z pravé strany od Šípa zakončoval z 11 metrů Raab, ale obrana Dukly ještě stačila nebezpečnou střelu zblokovat na roh.

Hosté pak v závěru vystřídali střelce třetího gólu Vybírala Hausknechtem, který v nastaveném čase v 92. min. po rychlém brejku upravil na konečných 2:5 pro Olomouc.

Utkání rozhodovala dobře trojice rozhodčích, v čele s hlavním p. Kotalíkem.