clanek-1

U19: Výsledková „houpačka“ na Julisce přinesla zasloužené body

10.11.2018, 10:15

FK Dukla Praha

4:3

(1:1)

14. kolo, 1. Celostátní dorostenecká liga

FC Viktoria Plzeň

Sestava domácí: Svítil – Veniger (K), Novák, Trávníček, Kovernikov – Studnička, Soukup, Bílek – Hodek (69. min. Houha), Dostál (79. min. Kozel), Ullman (89. min. Bican).

Sestava hosté:

  • Branky: Dukla: Dostál (38. min.); Soukup (58. min.); vlastní Fišer (75.min.); Trávníček (86.min.). Plzeň: vlastní Novák (24.min.); Pecháček (52.min.); Vrba (90+2.min.z p.k.).
Ve 14. kole celostátní dorostenecké ligy přivítali domácí dorostenci na umělé trávě na Julisce před pěknou návštěvou své vrstevníky z Viktorie Plzeň. Hosté před třemi dny odehráli vyrovnaný soutěžní zápas UEFA Youth League s celkem Realu Madrid, s nímž doma prohráli 1:2 gólem v poslední minutě nastaveného času. V tabulce celostátní ligy dorostu po třináctém kole patřila Viktorii Plzeň čtvrtá příčka, kterou po prohře na Julisce přenechali Sigmě Olomouc a Spartě Praha. Dukla ve svižném zápase plném zvratů a pěkných výkonů hráčů obou mužstev dvakrát otáčela nepříznivé skóre, aby se v závěru dostala do dvougólového vedení, které hosté v nastaveném čase pouze stačili snížit na rozdíl jednoho gólu. Dukla si tak připsala po odpovědném výkonu všech řad zasloužené, vybojované tři body.

Ještě před zápasem přivítali zástupci Dukly zvlášť srdečně oba trenéry hostujících dorosteneckých družstev U19 J. Žiláka a U17 O. Šimla, protože oba po dobu aktivní hráčské kariéry hájili barvy Dukly Praha. J. Žilák asi před patnácti lety a O. Šiml ještě nedávno, když se zasloužil o postup Dukly do 1. ligy a odehrál i první prvoligový ročník s Duklou v sezóně 2011/2012.

V základní sestavě Plzně nastoupilo 9 hráčů, kteří byli aktéry zápasu před 3 dny mezi dorostem Viktorie Plzeň a Realu Madrid, z toho 4 hráči v tomto zápase zasáhli do hry až v průběhu zápasu. Na druhé straně v zápise o utkání byli jako hráči Dukly zapsáni „novici, mladíčci“ Hodek, Dostál, Bican, Kozel a Vilímek.

Po úvodní „seznamovací“ desetiminutovce získala Dukla výhodu prvního rohového kopu v 10. minutě, ale bez ohrožení branky hostí. Do první „pološance“ zápasu se dostala Dukla v 11. minutě, když po centrovaném míči na malé vápno, se k odraženému míči dostal Studnička, ale atakovaný protihráčem vystřelil nad branku Plzně.

V 15. minutě po kombinaci Soukup – Dostál z odraženého míče střílel Studnička ze 16 metrů, lehkou střelu však Mařík v brance Viktorie bezpečně chytil. O tři minuty později nebezpečnou střelu po zemi k levé tyči z 20 metrů vyslal agilní Bílek, ale brankář Mařík byl pozorný a nepříjemnou střelu kryl.

Plzeň si vytvořila první šanci ve 20. minutě, když po akci kapitána Šulce a přihrávce do pravého křídla na Selnara následoval centrovaný míč a ze 7 metrů zakončoval levý křídelník Hezoučký. Jeho střelu však stačil zblokovat dobře bránící Veniger.

Další gólová šance Plzně přišla o minutu později po trestném kopu z levé strany zahrávaném útočníkem Selnarem do prostoru značky pokutového kopu, kde byl nejhbitější plzeňský záložník Šulc, ale jeho hlavička z 10 metrů skončila naštěstí pro Duklu metr vedle branky.

Ve 22. minutě po akci Hodek – Studnička z odraženého míče zakončoval z pravé spojky ze 17 metrů Dostál, hostující brankář Mařík střelu po zemi kryl.

Poprvé se skóre změnilo ve 24. minutě, a to po dlouhém autovém vhazování levého obránce Halásze do malého vápna Dukly, kde hlavou prodlužoval míč stoper Gabriel a v nastalé „trmě vrmě“ před brankou Dukly se míč odrazil od stopera Dukly Nováka do branky a hosté vedli 0:1.

Hned o pět minut později mohlo být vyrovnáno, když po autovém vhazování zleva Kovernikovem na Dostála, hostující stoper Gabriel podkopl Dostála v pokutovém území a rozhodčí Černý odpískal pokutový kop pro Duklu. Exekuce se ujal Kovernikov, ale výborný brankář Mařík jeho přízemní střelu vystihl a vyrazil.

Dukla však nesložila zbraně a v 38. minutě, po tom, co Studnička vybojoval míč v souboji s hostujícím záložníkem Rudou, následovala akce po ose Bílek – Soukup – Studnička – Soukup – Ullman a po centru Ullmana na malé vápno zakončoval hbitý Dostál z 5 metrů k pravé tyči a vyrovnal na poločasových 1:1.

Ve 40. minutě domácí kapitán Veniger obdržel žlutou kartu za vražení do soupeře.

Do druhé půle nastoupila obě mužstva v nezměněných sestavách a Plzeň „přiložila pod kotlem“ se snahou o co nejrychlejší přechod středního pásma a kolmé přihrávky za obrannou linii Dukly. Již v 51. min. po získání míče v poli stoperem Gabrielem následoval dlouhý pas do levého křídla na útočníka Selnara, který si navedl míč na velké vápno a přihrál na středního útočníka Pecháčka, který nastřelil z 16 metrů tyč duklácké branky. „Manévry“ hostí pokračovaly a o půl minuty později stačil výborným zákrokem brankář Svítil vyrazit gólovou střelu na roh. Do třetice již Plzeňští byli v zakončení úspěšní, když v 52. minutě po rohovém kopu zleva zahrávaném Selnarem na bližší tyč, si naskočil na centrovaný míč střední záložník Šulc, který hlavičkou ze 7 metrů „koníčkem“ prudce vystřelil, brankář Svítil stačil ještě míč vyrazit na břevno, ale od břevna odražený míč dorazil do sítě Dukly dobíhající plzeňský střední útočník Pecháček, 1:2.

Duklu druhé vedení hostí v zápase vyburcovalo k vyšším obrátkám. Hned v 53. minutě po získání míče Trávníčkem následovala přihrávka do levého křídla na Ullmana, jenž si vyměnil míč se Studničkou a vystřelil z hranice velkého vápna, ale hostující brankář Mařík stačil jeho prudkou střelu pod břevno reflexivně vyrazit na roh.

V 54. min. zastavil pronikajícího Kovernikova v poli podkopnutím zezadu hostující kapitán Šulc, za což dostal ŽK.

V 55. minutě si Dukla vypracovala další gólovou příležitost po kombinaci Kovernikov, Veniger, Studnička, Veniger, Soukup, Ullman a po jeho centru zleva na malé vápno odkud z 5 metrů zakončoval nabíhající Dostál. Naneštěstí pro Duklu jeho prudká rána „jen“ trefila stojícího bezmocného hostujícího brankáře do prsou, od nichž se odrazila mimo branku Plzně.

Vyrovnání se Dukla dočkala v 58. minutě, když hostující záložník Kodýdek přihrál přímo na atakujícího Soukupa, od něhož putoval míč přes Bílka a Studničku do levého křídla na Ullmana, který přihrál „pod sebe“ nabíhajícímu Soukupovi a ten zleva ze 7 metrů vyrovnal na 2:2.

V 59. minutě v další gólové šanci po rohovém kopu zleva zahrávaném Dostálem, hlavičkoval Hodek ze 7 metrů metr vedle hostující branky.

S chutí hrající hráči Dukly se v 75. min. poprvé v zápase dostali do vedení, když v poli v tvrdém souboji s hostujícím levým obráncem Halászem Soukup přihrál míč doleva na Studničku, který přihrávkou na malé vápno vybídl ke skórování nabíhajícího Houhu, jehož střelu ještě tečoval hostující stoper Fišer a byla mu připsána vlastní branka, 3:2 pro Duklu.

V 80. minutě hostující Selnar obdržel žlutou kartu za simulování pádu po střetu s Trávníčkem v pokutovém území Dukly.

Další gólová šance Dukly přišla v 81. min. po výměně přihrávek mezi Soukupem a Ulmanem a po následném centru na čerstvě střídajícího Kozla, jenž z 8 metrů nastřelil jen bránícího plzeňského protihráče.

V téže minutě na druhé straně se vyznamenal brankář Svítil, když hosté vyšachovali obranu Dukly a brankář Dukly chytil samostatný nájezd plzeňských hráčů.

V 85. min. zopakoval dobrý výběr místa Kozel, který po kombinaci Veniger-Ulman- Studnička – Kozel, zakončoval sám proti brankáři Maříkovi z 8 metrů, ale brankář Plzně jej vychytal.

Plzeň se pak snažila zvrátit vývoj utkání zjednodušením a zrychlením hry a přechodu do útoku. Obranná linie Dukly však pracovala jistě a Dukla vyrážela do rychlých protiútoků. V jednom takovém brejku stáhl hostující stoper Fišer rukama unikajícího Kozla, za což dostal v 86. min. žlutou kartu. Z následného trestného kopu z levé strany 40 metrů od branky Plzně zahrál Studnička přesný křížný pas do pravého křídla, kde si výborně naběhl Houha, a po jeho křížném centru na prostředek zakončoval z 9 metrů Trávníček na 4:2 pro Duklu.

Ani za tohoto stavu hosté neskládali zbraně a kolmými míči na nabíhající hráče se snažili dostat se do střeleckých pozic. Obrana Dukly však byla pozorná. V nastaveném čase po nákopu míče do linie obrany Dukly získali hosté v poli míč Kuhajdou, který poslal přihrávku do levého křídla, odkud odcentroval útočník Hezoučký a centrovaný míč zasáhl ruku křižujícího Venigera v pokutovém území Dukly – pokutový kop. V čase 90+2 min. pokutový kop proměnil hostující Vrba, když jeho střelu Svítil v brance Dukly vystihl, ale míč mu prošel pod tělem za brankovou čáru. Tím bylo završeno závěrečné skóre zápasu: 4:3 pro Duklu.

Velmi dobře rozhodovala trojici rozhodčích v čele s O. Černým.