clanek-1

U19: Efektivita v útoku a jistota v brance U19 určily ráz utkání

27.10.2018, 12:00

FK Dukla Praha

3:0

(1:0)

12. kolo, 1. Celostátní dorostenecká liga

1.FC Slovácko

Sestava domácí: Buchlák – Veniger (K), Novák, Trávníček, Kovernikov (87. min. Ferreira) – Čermák, Soukup, Bílek (89.min. Matoušek) – Houha, Dostál, Ullman (79. min. Hrubeš).

Sestava hosté:

  • Dostál (10. min.), Ullman (59. min.), Kovernikov (74. min. z pen.).
Na poslední domácí podzimní zápas hraný na trávě v Lovosické ulici svedl los sousedy z tabulky celostátní dorostenecké ligy U19 FK Duklu Praha a FC Slovácko. U hostujícího týmu jako asistent působí nedávný trenér mládeže Dukly R. Kohoutek. V oboustranně svižném zápase zaujala efektivnost zakončení starších dorostenců a výborný výkon brankáře Dukly S. Buchláka, čehož výsledkem bylo třígólové vítězství nad hosty z Moravského Slovácka. Oko diváka potěšily pohledné akce obou týmů, ale potěšilo i to, že starší dorost Dukly zvládl utkání i přes absenci několika zraněných hráčů stálé sestavy.

Ve dvanáctém kole na sebe narazila dvě mužstva ze spodních pater tabulky a zápas přinesl oboustranně svižný, technický a kombinační fotbal. Hosté se snažili o centrované míče ze stran, na které do střeleckých prostorů nabíhali útočníci nebo hráči z druhé vlny, což hostům přineslo několik gólových šancí a jen výborný brankář Buchlák v brance Dukly byl příčinou, proč se šlo po utkání do šaten s nulou na straně obdržených branek Dukly. Naopak efektivita v zakončení útočných akcí Dukly přinesla jednogólové poločasové vedení Dukly a třígólové vítězství na konci zápasu.

První střelu na branku vyslali hosté ve 4. minutě levým útočníkem Šánkem z levé spojky z 20 metrů, ale pozorný Buchlák nepříjemnou střelu pod břevno vyrazil na roh. První gól utkání padl v 10. min., když Dukla zakombinovala pěkně mezi Čermákem a Ullmanem, po jehož přihrávce dorážel z bezprostřední blízkosti Dostál – 1:0.

Hosté odpověděli několika vydařenými akcemi. Nejdříve ve 14. minutě po rohovém kopu Kohúta a zpětného centrovaného míče Vítka zakončoval z pěti metrů hlavou stoper Janík a Buchlák v brance Dukly tuto gólovou šanci zmařil a střelu vyrazil na roh. Dále se domácí gólman zaskvěl v 18. min., když hosté získali míč v poli a po rychlé kombinaci do levého křídla a centru od útočníka Švrčka zakončoval tvrdou střelou útočník Polášek z 10 metrů a Buchlák byl opět neprůstřelný.

Dukla odpověděla v 33. minutě po trestném kopu Houhy, když z 5 metrů hlavičkoval Soukup, ale jeho střela skončila půl metru vedle.

Slovácko si další gólovou šanci vytvořilo v 36. min., tentokrát po křižném míči zleva od útočníka Šánka odcentroval z pravého křídla obránce Pernica a z malého vápna zakončoval levý útočník Šánek, i v tomto případě byl úspěšnější brankář Dukly.

Do poločasu si ještě hosté vytvořili dvě gólové příležitosti, jednu v 37. min., když rohový kop z pravé strany zahrával záložník Kohút a z malého vápna zakončoval hlavou vysoký stoper Janík vedle branky, a druhou ve 45. min., když na centrovaný míč z pravé strany od obránce Pernici si naskočil na malém vápně útočník Polášek a jeho hlavička z 6 metrů skončila půl metru vedle vinglu duklácké branky.

Do druhé půle nastoupili hosté s odhodláním otočit výsledek zápasu, přitlačili Duklu na jejich půli, ale obrana Dukly nepřipustila žádnou zápletku. Dukla naopak v 58. min. zvýšila svoje vedení na 2:0, když přihrávku na gól a vstřelení gólu si oba aktéři z první půle vyměnili. U zrodu akce stáli ve středu pole Bílek a Houha, který ustál faulový zákrok hostí a po výhodě rozhodčím našel Dostála, který nezištně přihrál Ullmanovi a ten se v koncovce nemýlil, 2:0.

Další gólovou šanci si vytvořila Dukla v 65. minutě po kombinaci Veniger – Ullman – Dostál, po jehož přihrávce odcentroval z pravé strany Ullman na malé vápno, kde nabíhající Čermák zakončoval ve skluzu vedle branky hostí.

V další fázi se odehrávala hra mezi pokutovými územími, až 74. min. po trestném kopu Houhy do velkého vápna hostí fauloval hostující pravý obránce Pernica pronikajícího Trávníčka a z následného pokutového kopu Dukla upravila Kovernikovem na konečných 3:0.

V úplném závěru druhé půle si ještě hosté vypracovali gólovou příležitost, ale v tomto utkání jim nebylo souzeno vstřelit ani čestný úspěch, protože po autovém vhazování z levé strany stoperem Baranem a po následném centru Poláška, hlavičku střídajícího Křižáka ze 6 metrů opět stačil vyrazit brankář Buchlák mimo branku Dukly.

To byla poslední tečka za vzrušujícím zápasem se šancemi na obou stranách.

Velmi dobře řídila zápas trojice rozhodčích v čele hlavním, J. Petříkem.