clanek-1

U19: Se soupeřem z konce tabulky pouze bod

13.10.2018, 11:00

FK Dukla Praha

1:2sn

(0:0)

10. kolo, 1. Celostátní dorostenecká liga

SK Dynamo Č. Budějovice

Sestava domácí: Svítil - Veniger (K), Novák, Kovernikov, Ferreira – Krunert, Studnička (74. min. Trávníček), Vácha – Čermák (60. min. Bílek), Rattay (64. min. Hodek), Ullman.

Sestava hosté:

  • Branky: 71. Ullman - 64. Fišl.
V desátém kole celostátní dorostenecké ligy U19 přivítali starší dorostenci Dukly na domácím hřišti v Lovosické ul. v Praze Na Proseku vrstevníky z akademie Dynama České Budějovice. Hosté v uplynulém ročníku celostátní ligy se umístili na čtrnáctém místě a v současném ročníku po devíti odehraných kolech byli na 13. místě tabulky se ziskem 10 bodů a skóre 7:22 (Dukla na 16. místě se sedmi body). Duklácký dorost chtěl odčinit poslední výsledkově nevydařené zápasy s moravskými týmy a tak na sebe narazil útočný styl Dukly proti zabezpečené obraně s nebezpečnými protiútoky Dynama. Výsledkem byla dělba bodů po základní hrací době a bod navíc pro hosty, kteří byli úspěšnější v penaltovém rozstřelu.

Domácí Dukla vstoupila do zápasu agilně a již v 8. minutě si vypracovala první gólovou šanci zápasu, když po akci Veniger – Rattay – Ullman zakončoval Veniger po přihrávce proti noze z 11 metrů, ale hostující stoper Míka vykopl míč z brankové čáry na roh. Hosté z obranné linie osmi hráčů vyráželi do rychlých brejků, které obrana Dukly většinou zachycovala, a tak se hra odehrávala uprostřed hřiště. Hosté ve 23. minutě po tom, co odvrátili rohový kop Dukly, podnikli nebezpečný brejk, z něhož levý záložník Sedlák zakončoval ze 7 metrů metr vedle branky Dukly. Další nebezpečnou skákavou střelu útočníka Šplíchala po nedůsledném atakování Dukly ve středním pásmu z 20 metrů k pravé tyči chytil pozorný brankář Svítil. Stejně tak tomu bylo při stejné akci ve 30. minutě a střele Šplíchala, kterou brankář Dukly vyrazil na roh.

Postupem času sílil tlak Dukly a výsledkem byla gólová šance Čermáka v 36. minutě po přihrávce Ullmana na Krunerta, kterého ještě obrana hostí stačila v pokutovém území odblokovat, a následující střelu Čermáka pak opět z malého vápna z odkryté branky odvrátil obránce Budějovických. Když pak z trestného kopu po faulu budějovického stopera Fišla na pronikajícího Ullmana z 23 metrů vystřelil Studnička sice umístěnou střelu do vinglu, ale s malou razancí, kterou hostující brankář Kerl chytil, šlo se do kabin za nerozhodného stavu 0:0.

Druhá půle pokračovala v duchu prvního poločasu, Dukla tlačila, hosté ze zabezpečené obrany vyráželi do brejků. V 52. minutě po získání míče v poli Váchou v souboji s hostujícím středním záložníkem Pařízkem, zakončoval z 21 metrů Rattay a jeho střela z 21 metrů skončila na tyči budějovického brankáře Kerla. Když nebyli úspěšní v zakončení hráči Dukly, ukázali hosté rychlost a důraz v zakončení v 64. min., kdy po centrovaném míči z pravé strany se na malém vápně uvolnil hostující stoper Fišl a dostal hosty do vedení 0:1.

Dukla odpověděla zvýšenou aktivitou a výsledkem po přihrávce od Krunerta, který se v poli prosadil přes dva hráče hostí, byl vyrovnávací gól v 71. minutě z kopačky Ullmana z levé strany - 1:1. Dukla pak zahrozila po trestném kopu Ferreiry z 30 metrů, když z odraženého míče tvrdě a nebezpečně vystřelil z 23 metrů Veniger, ale hostující brankář Kerl před dobíhajícími hráči nadvakrát míč zkrotil. V závěru ještě Dukla neproměnila gólovou příležitost po rohovém kopu Váchy, kdy hlavičkoval dobře naběhnutý nekrytý Kovernikov z 5 metrů, ale naštěstí pro budějovické prudce trefený míč skončil čtvrt metru vedle branky hostí. Zápas skončil v základní hrací době pro hosty šťastnou remízou.

V následném penaltovém rozstřelu prokázal pevnější nervy hostující brankář Kerl, který ze čtyřech střeleckých pokusů hráčů Dukly tři vystihl a zatímco hostující exekutoři byli proti Svítilovi v brance Dukly stoprocentně úspěšní, odváží si do Českých Budějovic hosté dva body a v Praze zůstal pouze jeden bodík.

Velmi dobře rozhodovala trojice sudích v čele s hlavním arbitrem M. Leškou.