clanek-1

U19: Severomoravský vítr byl krutý

06.10.2018, 12:30

MFK Karviná

5:1

(3:1)

9. kolo, 1. Celostátní dorostenecká liga

FK Dukla Praha

Sestava domácí:

Sestava hosté: Buchlák – Veniger (K), Novák, Kovernikov, Březina (66. min.Ferreira) – Trávníček (60. mn. Čermák), Studnička, Vácha – Houha, Rattay (66. min. Popovič), Ullman.

  • Branky: 22., 60. a 65. Vlachovský, 3. Seriš, 31. Navrátil - 36. Houha.
Utkání se předehrávalo v pátek 5. 10. 2018. Stejně jako minulý víkend hrála Dukla s celkem ze Severní Moravy a utkání se vyvíjelo „jako přes kopírák“. Oba soupeři hráli stejným způsobem, tj. agresivní soubojový fotbal s vysokým napadáním rozehrávky Dukly s důrazným zakončením a téměř stejným výsledkem, ještě o gól hůře pro Duklu skončil zápas v Karviné.

Stejným způsobem také Dukla vkročila do zápasu: zatímco s Baníkem Ostrava inkasovala již ve druhé minutě, nyní to bylo ve třetí minutě, a stejným způsobem se vyvíjelo skóre, soupeř již nedal Dukle šanci v průběhu zápasu k vyrovnání skóre ani k otočení zápasu. S oběma soupeři jsme inkasovali góly po ztrátách míče v rozehrávce nebo po dlouhém autovém vhazování až na malé vápno Dukly. Tolik tedy krátký výčet „paralel“ v obou zápasech.

Domácí vstoupili do zápasu koncentrovaně a Dukla inkasovala první gól již ve třetí minutě po dlouhém autovém vhazování pravého obránce Mrózka až na prostředek malého vápna, odkud odhlavičkoval míč Kovernikov, ale odhlavičkovaný míč ze 12 metrů nekompromisně vystřelil pravý záložník Seriš a Karviná šla do vedení 1:0.

Domácí, povzbuzeni gólem, pokračovali ve vysokém napadání rozehrávky Dukly šesti hráči a hra se odehrávala povětšinou na půli Dukly. V 10. min. obdržel žlutou kartu dukelský záložník Trávníček za faul v souboji o míč. Naproti tomu se „zažlutilo“ i na karvinské straně v 17. minutě. Po tvrdém zákroku na Houhu dostal žluté varování též domácí záložník Madera. Dukla se poprvé dostala na dostřel domácí branky v 18. minutě, ale na centrovaný míč Houhy z pravého křídla nabíhající Ullman na bližší tyči jen „o fous“ nedosáhl a míč se stal kořistí domácího brankáře Neumana.

Ve 22. minutě domácí udeřili podruhé, když po chybě v rozehrávce Dukly získal míč na hranici pokutového území atakující útočník Vlachovský, který sám proti debutujícímu brankáři Dukly Buchlákovi nezaváhal a z 10 metrů zvýšil na 2:0 pro Karvinou. Dukla se snažila o odpověď hned ve 23. minutě po průniku Kovernikova a následném centru Ullmana z pravého křídla, ale zakončení Studničky z pravé spojky ze 14 metrů nebylo přesné a míč z nadějné pozice skončil metr vedle domácí branky. V další pasáži se pak hra odehrávala uprostřed hřiště a řada akcí končila na nepřesných přihrávkách obou mužstev. Ve 31. minutě domácí opět udeřili, a to po další hrubce v rozehrávce Dukly, když po zaváhání v rozehrávce brankářem Buchlákem, který nastřelil atakujícího protihráče, uklízel do prázdné branky domácí střední útočník Navrátil, 3:0.

Karvinští polití živou vodou si ve 34. minutě po vybojování míče ve středu pole vypracovali další gólovou příležitost, ale Navrátil tentokrát z 10 metrů mířil vedle. První ukázková akce Dukly v 35. minutě přinesla první gól v brance domácích, když po kombinaci Buchlák – Kovernikov – Vácha – Studnička – Vácha – Rattay – Studnička zakončoval chladnokrevně z pravé spojky ze 13 metrů Houha, který snížil na 1:3 z pohledu Dukly.

Když pak další chybu v rozehrávce Dukly ve 41. min. naštěstí nepotrestal domácí Navrátil, který z 9 metrů branku Dukly přestřelil, již to vypadalo, že se do půle nic nestane. Avšak z nevinné situace uprostřed hřiště, kde se domácí záložník snažil uvolnit kličkou přes Houhu, který jej přidržel rukama, dostal do té doby nejlepší hráč Dukly Houha zbytečnou žlutou kartu, což bylo v dalším průběhu pro Houhu fatální.

Do druhého poločasu nastoupili hráči Dukly vedení snahou o zkorigování dvougólového manka, ale i přes mírnou převahu Dukly v poli domácí urostlá obrana odolávala snahám hostí, když rozehrávka Dukly a plynulost hry byla narušována nepřesnostmi v kombinaci. Ve 47. min. Buchlák v brance Dukly prokázal postřeh a vyřešil ošemetnou nepřehlednou situaci na malém vápně Dukly. V 50. min se po centru Kovernikova dostal do gólové šance na malém vápně Trávníček, ale jeho hlavička postrádala razanci a domácí brankář míč bez problémů chytil. Naději na otočení výsledku vzal Dukle v 60. minutě domácí kapitán Vlachovský, který po centru levého útočníka Vajdy zakončoval z malého vápna a zvýšil stav utkání na 4:1.

Naději na zisk alespoň jednoho bodu ještě snížilo vyloučení Houhy po jeho faulu v souboji o míč, za což obdržel druhou žlutou kartu a musel tedy v 62. min. předčasně pod sprchu. Konečný hřebíček pak zatloukl do rakve Dukly svým třetím gólem v zápase domácí kapitán Vlachovský, který v 65. minutě po centru z pravé strany zakončoval z 8 metrů a stanovil skóre zápasu na 5:1.

Dukla i v deseti se dostala do zajímavé střelecké pozice v 73. min., ale čerstvý Čermák z 20 metrů vysoko přestřelil. Před půltuctem gólů zachránil v závěru Duklu brankář Buchlák, který napřed vyrazil prudkou střelu domácích z 12 metrů a zneškodnil i následnou dorážku ze 6 metrů. Žlutou tečku za zápasem pak udělal i stoper Novák, který zbytečně fauloval protihráče a stal se tak třetím zažluceným hráčem Dukly v tomto ze strany Dukly nepříliš povedeném utkání. Na druhé straně nechtěl zůstat pozadu ani domácí Greguš, který také za ostrý faul uviděl v 90. min. žlutou kartu.

Velmi dobře řídila zápas trojice rozhodčích v čele s hlavním J. Dohnálkem.