clanek-1

U19: Po hořké pilulce ze začátku jsme už utkání nezvrátili

29.09.2018, 13:00

FK Dukla Praha

1:4

(1:2)

8. kolo, 1. Celostátní dorostenecká liga

FC Baník Ostrava

Sestava domácí: Svítil - Březina, Veniger (K), Novák, Ferreira (46. min. Trávníček) – Čermák, Studnička, Vácha – Houha, Rattay (73. min. Hrubeš), Ullman

Sestava hosté:

  • Branky: 35. Studnička (pen) - 2. Zálešák, 28. Nagy, 84. Wojatschke, 90. Barkov.
V osmém kole celostátní dorostenecké ligy U19 přivítali starší dorostenci Dukly na domácím hřišti v Lovosické ul. v Praze Na Proseku tradiční kvalitní dorost FC Baník Ostrava. Hosté v uplynulém ročníku celostátní ligy se umístili na třináctém místě a v současném ročníku po sedmi odehraných kolech byli na 16. místě tabulky se ziskem 5 bodů a skóre 9:14 (Dukla na 12. místě se sedmi body). Na hřišti však hosté tento rozdíl brzy vymazali a nakonec si odvezli důležité tři body a třígólové vítězství.

Domácí Dukla vstoupila do zápasu ležérně, naproti tomu hosté agresivní hrou a bojem o každý míč. Výsledkem byl již po sto vteřinách první gól v síti Dukly, který po centru z pravé strany a nedorozumění mezi dukláckou obranou a brankářem vstřelil z odraženého míče ze 14 metrů pravý obránce Ostravy Zálešák, 0:1. Dukla se snažila o korekci, ale hosté důslednou organizací a agresivní hrou znesnadňovali Dukle snahu o ohrožení ostravské branky a naopak, sami vyráželi do nebezpečných protiútoků. Záložní řada hostí převyšovala zálohu Dukly a tak se Dukla k prvnímu ohrožení hostující branky dostala až ve 13. minutě, když po kolmici Váchy na Rattaye, který odcentroval přes bránícího stopera, hlavičkoval z malého vápna Houha, bohužel jen vedle hostující branky. V další fázi opanovala hru Ostrava, z čehož se rodily i šance hostí. Nejprve v 18. minutě zachránili branku Dukly od pohromy v „trmě-vrmě“ na malém vápně společnými silami Novák s brankářem Svítilem, hned o minutu později po centru levého obránce Kuběny zakončoval střelou ze 7 metrů nad branku Dukly střední útočník Krakovčík a ve 21. min. po přízemním centru opět od levého obránce zakončoval prudce z 9 metrů znovu útočník Krakovčík, naštěstí pro Duklu nastřelil bránícího Venigera. Na čtvrtý pokus již ostravští byli úspěšní, a to ve 28.minutě, po dlouhém autovém vhazování stopera Blahuty na malé vápno, kde odražený míč od obránců Dukly napálil do sítě domácích rychle reagující útočník Ostravy Nagy 0:2. Dukláci se snažili kombinační hrou rozleptat hostující obranný blok, ale ztroskotávali na nepřesnostech a nedůrazu v soubojích o míč. V pasážích, kdy se v agresivitě vyrovnali hostujícímu celku, se Dukla prosadila i v útočném pásmu. Bylo tomu tak ve 34. min. po kombinaci Veniger – Studnička – Houha – Novák – Studnička, kdy se Studnička prosadil v pokutovém území přes bránícího stopera hostí Srubka, který jej fauloval rukama a z následného pokutového kopu Studnička snížil na nadějných 1:2. Hostující Srubek za tento zákrok obdržel žlutou kartu. Hosté z Ostravy mírně přeskupili rozestavení a přehustili střed na rozestavení 4-4-2 a po získání míče vyráželi do nebezpečných protiútoků, z nichž se rodily další gólové šance hostí, např. ve 40. min. po centru z pravé strany na malé vápno, odkud zakončoval nad branku Dukly v záklonu hlavou útočník Krakovčík a ve 43. min. po trestném kopu hostí z 28 metrů, když na centrovaný míč na malé vápno si naskočil opět Krakovčík, ale jeho střelu pozorný Svítil v brance Dukly stačil krýt.

Do druhé půle Dukla vystřídala v obraně Ferreiru Trávníčkem a začala se snahou co nejdříve vyrovnat stav zápasu. Vypracovala si k tomu dobrou příležitost ve 51. minutě po kombinaci Veniger – studnička – Houha, jehož ostrou ránu z úhlu z 9 metrů stačil pozorný brankář Ostravy Zouhar zneškodnit. Postupem času aktivita přešla opět na stranu hostí, ale žádná z gólových příležitostí, které si vypracovali, např. v 56. min. po zastavení rozehrávky Dukly v poli a následné kombinaci útočníků Nagyho a Krakovčíka, jehož střelu ze 13 metrů stačil Svítil vyrazit na roh, ani v 61. min. když po opakovaných střelách Nagyho, který z blízka nastřelil brankáře Dukly a obránce Kuběny, jehož prudká rána trefila obránce Dukly na brankové čáře, neskončila v síti Dukly. Dukla kontrovala v 65. min. rychlým protiútokem, když po kombinaci Novák – Studnička- Čermák zakončoval Studnička z 9 metrů vedle ostravské branky. Když pak ani v 70. minutě nebyl úspěšný po přihrávce Váchy a následném průniku do pokutového území Ullman, jehož střelu z 9 metrů z úhlu vykryl kapitán hostí, brankář Zouhar, začali aktivitu opět přebírat hosté, jejichž zhuštění prostoru ve středu pole bylo pro unavené hráče Dukly překonatelné jen se stále většími obtížemi a hosté vyráželi do rychlých nebezpečných brejků. Výsledkem byla příležitost hostujícího agilního záložníka Hellera, jehož střela z úhlu ze 7 metrů prošla jen podél branky Dukly. V 84. minutě byl čerstvý hráč Wojatschke již v zakončení úspěšný, když z rychlého protiútoku dvou hráčů Ostravy proti čtyřem obráncům zakončoval z 10 metrů přízemní střelou k tyči a zvýšil na 1:3 pro Ostravu. Zmar Dukly dovršil v poslední minutě nastavení čerstvě střídající Barkov, který po chybě v rozehrávce Dukly před vlastním velkým vápnem a následném přízemním centru pravého obránce Zálešáka neměl s „uklizením“ míče ze 4 metrů do odkryté branky Dukly žádné problémy a upravil skóre na konečných 1:4. Hosté si tak do Ostravy odvážejí po zásluze tři body a jasné vítězství rozdílem třídy, když byli rychlejší a důraznější v celkovém přístupu a organizaci hry, ale i v osobních soubojích, což se promítlo do konečného výsledku. Dukla po vlažném začátku se již do zápasu nedostala, s výjimkou drobných pasáží v obou poločasech.