clanek-1

U19: Olomoucké tvarůžky nám nevoněly

22.09.2018, 13:00

SK Sigma Olomouc

3:2

(1:1)

7. kolo, 1. Celostátní dorostenecká liga

FK Dukla Praha

Sestava domácí:

Sestava hosté: Svítil - Březina (83. Soukup) , Veniger (K), Novák, Ferreira – Čermák, Studnička, Vácha – Houha (65. Bílek), Rattay (75. Dostál), Ullman.

  • Branky: 22. Rattay, 49. Rattay
V sedmém kole celostátní dorostenecké ligy U19 hráli starší dorostenci Dukly na hřišti SK Olomouc Sigma MŽ, na stadionku v Olomouci-Řepčíně. SK Olomouc se v uplynulém ročníku celostátní ligy v kategorii U19 stala přeborníkem republiky, když sesadila z prvního místa dorost Sparty Praha v posledním kole. V dosud odehraných zápasech získali olomoučtí 12 bodů, když mají o jeden předehraný zápas více a v průběžné tabulce jsou na třetím místě za Spartou a Slávií. Dukla dosud získala sedm bodů.

Domácí Olomouc vlétla do zápasu jako smršť a vysokým napadáním přikovala Duklu na její půli. Hráči Dukly se stačili osvobozovat „jen“ odkopy. V první patnáctiminutovce domácí zahrávali osm rohových kopů a vytvořili si jednu brankovou příležitost v 13. minutě, kterou ale domácí záložník Vybíral z úhlu z 8 metrů neproměnil, protože střela šla podél branky Dukly. Obrovský tlak vygradoval v 16. min., kdy na pas domácího kapitána, stopera Davida, za linii obrany Dukly si naběhl levý obránce Beňa a sám proti brankáři Dukly nezaváhal a vstřelil důležitý první gól zápasu.
Dukla se však oklepala, zpřesnila rozehrávku a na domácí důraz v soubojích začala odpovídat stejnou mincí a výsledkem bylo vyrovnání hry v poli a vyrovnání skóre ve 22. min., kdy po průniku Nováka a jeho „kolmici“ se prosadil mezi domácími stopery agilní Rattay a vstřelil mezi nohama domácího brankáře Vítka první gól Dukly, 1:1. Domácí se snažili zvrátit výsledek na svoji stranu, ale když domácí pravý obránce Kratochvíl dostal za hrubý faul na Houhu žlutou kartu, suverenita domácích se začala vytrácet. Olomoučtí si ještě v poslední desetiminutovce první půle vytvořili dvě gólové pološance po centrovaných míčích, ale když ani v jedné nebyl domácí útočník Machala úspěšný, šlo se do kabin za stavu 1:1.
Druhý poločas, do kterého domácí tým nastoupil s desetiminutovým zpožděním, začala lépe Dukla, když po přihrávce Váchy odcentroval Houha a na malém vápně se nejlépe zorientoval Rattay, který z 5 metrů vsítil svůj druhý gól v zápase a Dukla šla do vedení, 1:2.
Olomouc hned odpověděla v 50. min. gólovou příležitostí po ztrátě míče Dukly ve středu hřiště, ale na střelu domácího levého záložníka Galuse z úhlu z 8 metrů byl Svítil připravený a ostrou ránu vyrazil na roh.
Dukla pak měla na svých kopačkách rozhodnutí zápasu, když v 57. min. po akci Ferreira – Vácha – Studnička – Ferreira a jeho následném centru zakončoval nikým nekrytý z malého vápna dobře si naběhnuvší Čermák, ale branku domácích ze 6 metrů přestřelil. Toto byl zlomový okamžik, Olomouc tato neproměněná šance Dukly postavila na nohy a potvrdilo se „nedáš – dostaneš“. Domácí v 62. minutě zahrávali rohový kop z pravé strany Galusem, brankář Dukly Svítil nebezpečný centr na malé vápno ještě stačil vyboxovat, odražený míč ale vrátil domácí pravý obránce Kratochvíl na malé vápno, kde se nejlépe zorientoval útočník Langer a vyrovnal na 2:2.
Olomouc si opět vytvořila tlak a další gólové šance, které ale v 69. min. domácí Raab z 9 metrů po centru Galuse ani v 71. min. Langer opět po centru Galuse, neproměnili.
Až do třetice se olomoučtí prosadili v 73. minutě, když zakombinovali po levé straně mezi levým obráncem Beňou a levým záložníkem Galusem, a na centrovaný míč Beňa si z druhé vlny do prostoru mezi penaltou a malým vápnem naběhl záložník Vybíral a z osmi metrů nekompromisně zavěsil a domácí tým tak definitivně uklidnil a dostal do vedení 3:2.
Sigma si v 84. minutě vypracovala ještě jednu dobrou brankovou příležitost, ale po centru Vybírala nebezpečná hlavička Galuse z malého vápna skončila naštěstí pro Duklu půl metru vedle branky Dukly.
Výhra domácí Sigmy odpovídá průběhu zápasu, protože Olomouc byla po většinu zápasu aktivnější, vypracovala si více brankových příležitostí a v jejich proměňování byla úspěšnější než Dukla, jejíž efektivita v zakončení byla sice dobrá, zejména Rattayovo proměňování šancí, ale celkově to na domácí nestačilo.