clanek-1

U19: Efektivita v zakončení rozhodla

15.09.2018, 10:15

FK Dukla Praha

4:0

(2:0)

6. kolo, 1. Celostátní dorostenecká liga

FC Vysočina Jihlava

Sestava domácí: Svítil - Březina, Veniger, Kovernikov, Ferreira (72. Bican) - Čermák, Studnička (76. Dostál), Vácha – Ullman, Rattay (61. Bílek), Houha

Sestava hosté:

  • Branky: 26. Ullman, 35. Březina, 56. Rattay, 65. Kovernikov.
V šestém kole celostátní dorostenecké ligy U19 jsme na domácím hřišti na Proseku přivítali starší dorostence Vysočiny Jihlava, kteří jsou nováčky letošní celostátní ligy dorostu U19 stejně jako FK Dukla. Naši hosté v dosavadních pěti zápasech získali 8 bodů za dvě vítězství (s Pardubicemi a Brnem) a jednu remízu (s Plzní).

V první půlhodině se hrál oboustranně svižný fotbal, hosté měli mírnou převahu a vytvořili si tři slibné příležitosti ke skórování. Ale útočníci Šrámek (dvakrát) i Růžička mířili mimo branku Dukly. Jako první udeřili dorostenci Dukly, kteří hned svoji první gólovou příležitost proměnili ve vedoucí branku ve 26. min. po akci Kovernikov – Houha – Studnička –Houha, jehož centrovaný míč z levé strany našel na malém vápně nabíhajícího Ullmana, který se z šesti metrů sám proti hostujícímu brankáři nemýlil, 1:0. Dukla si pak vypracovala další dvě gólové příležitosti, ale ani Houha, ani Kovernikov nemířili mezi tyče a tak až v 35. min. po kombinaci Veniger – Čermák – Ullman pravý obránce Březina vystřelil z pravé spojky z 18 metrů tvrdou přízemní střelu k pravé tyči, na kterou hostující brankář nedosáhl a Dukla vedla o dvě branky. Vedení Dukly pak mohl ve 44. min. ještě zvýraznit Ullman po centru Studničky, ale po nedorozumění s nabíhajícím Ferreirou skončil míč z jeho hlavy z 5 metrů těsně vedle hostující branky. Když pak v poslední minutě prvního poločasu po uličce od Ullmana Studnička z 15 metrů vystřelil jen lehce po zemi, šlo se do kabin za dvoubrankového vedení Dukly. 

Do druhé půle hosté vystřídali v záloze Lokvence Svobodou a snažili se o korigování pro ně neúspěšného skóre. Výsledkem jejich snahy byla v 50. min. nastřelená tyč duklácké branky po střele hostujícího Růžičky z 20 metrů. Dukla odpověděla třetím gólem v síti Jihlavy, když v 56. min. po autovém vhazování Ferreiry z půle hřiště po kombinaci Ullman-Čermák-Březina odcentroval z pravého křídla Houha a Rattay se na malém vápně zorientoval rychleji než stoper Jihlavy Crha a vstřelil důležitý, v pořadí třetí gól zápasu. Hosté, ve snaze zkorigovat vývoj utkání, otevřeli obranu a Dukla se dostávala do gólových šancí, z nichž skončila pouze jedna gólem, a to v 65. min., když po rohovém kopu Dukly a následné chybné rozehrávce hostí byl úspěšným zakončovatelem Kovernikov. Kromě této šance dalších šest zůstalo ze strany Dukly nevyužito, ať už to byl v 63. min. střelecký pokus Houhy, jehož střelu ze 17 metrů brankář Jihlavy Lancman vyrazil na roh, z něhož pak zakončoval Březina hlavičkou ze 7 metrů nad branku Jihlavy. V 65. min. Bílek, který tečoval na malém vápně prudkou střelu Venigera, ale hostující brankář reflexivně stačil vyrazit na roh, v 75. minutě, kdy hostující brankář vyběhl 20 m z branky a pokus Bílka o jeho přelobování ze 40 metrů skončil tři čtvrtě metru vedle prázdné branky, v 78. min., když po přihrávce Dostála střela Bílka z 16 m skončila na břevnu hostí a v 81. min. střela Čermáka ze 7 metrů, kterou brankář Jihlavy chytil. Na druhé straně hosté v 83. minutě nebezpečně tvrdě vystřelili Crhou z 8 metrů, ale pozorný Veniger stačil střelu srazit na rohový kop a v 86. min. po centru z levé strany zakončoval na bližší tyči ze 4 metrů útočník Šrámek vedle branky Dukly.

Dukla tak po zásluze získala tři body, když o její výhře rozhodla lepší efektivita v zakončení v průběhu první půle a v průběhu celého zápasu pak fotbalovější řešení situací před oběma brankami.