clanek-1

U19: Zasloužený import bodů

08.09.2018, 14:30

FC Fastav Zlín

1:1

(1:0)

5. kolo, 1. Celostátní dorostenecká liga

FK Dukla Praha

Sestava domácí:

Sestava hosté: Svítil - Kadlec (K) (33. Březina), Veniger, Kovernikov, Fereira – Čermák, Studnička, Vácha – Houha, Bílek (46. Ullman), Dostál (75. Hrubeš).

V pátém kole celostátní dorostenecké ligy U19 hráli starší dorostenci Dukly na hřišti FC Zlín, v krásném areálu SCM Vlast. Marečka. FC Zlín v uplynulém ročníku celostátní ligy skončil na jedenáctém místě se 48 body, letos má odehráno o jedno utkání méně než Dukla (se Slavií Praha odložené na 12. 9. 2018). Ze třech dosud odehraných zápasů získal tři body za domácí výhru nad Viktorií Plzeň v prvním kole.

První poločas sváděla obě mužstva boj o střed hřiště, Dukla byla na míči fotbalovější a první půlhodinu měla převahu v poli. První gólovou šanci si vypracovala Dukla v 10. minutě, ale Bílek z devíti metrů po přihrávce Studničky z levé strany poslal křížnou střelu mimo domácí branku. Domácí odpověděli hned o minutu později, kdy se do šance dostal střední záložník Hrdlička, ale ani on nebyl gólově úspěšný, protože jeho střelu z úhlu ze 7 metrů Svítil v brance Dukly vytěsnil na roh.

Ve 33. minutě musel pro zranění být vystřídán kapitán Dukly Kadlec, místo něhož nastoupil Březina. Domácí postupně vyrovnali hru a ve 41. min. po rohovém kopu se k brankářem Dukly vyboxovanému míči dostal domácí záložník Hrdlička, který pronikal z pravé strany do pokutového území Dukly a bránící hráč Dukly ve skluzu nezasáhl míč, ale jen nohu útočícího hráče. Z následného pokutového kopu domácí útočník Váňa dostal domácí, trošku se štěstím, do vedení, protože brankář Svítil jeho střelu vystihl, ale prudká rána přeci jen skončila v síti Dukly. Do poločasu je již skóre nezměnilo.

Do druhé půle Dukly vystřídala v útoku Bílka Ullmanem a nastoupila s odhodláním změnit brankový stav. To se jí podařilo v 53. minutě, kdy po faulu na Ullmana zahrávala Dukla trestný kop z pravé strany Studničkou, na jehož centrovaný míč si na malém vápně naskočil Kovernikov a hlavou vyrovnal na 1:1.

Domácí otřeseni pak mohli ještě třikrát inkasovat během 4 minut, a to v 56. min., když po centrovaném míči z levé strany od Studničky na míč ve skluzu před odkrytou brankou Zlína nedosáhl nabíhající Dostál. Ještě větší šanci pak neproměnila Dukla v 58. min., když po pasu od Kovernikova postupoval ze 40 metrů sám na domácího brankáře Studnička, ale jeho lob z 18 metrů nad vybíhajícím domácím brankářem Čížem skončil těsně vedle prázdné branky Zlína. Když pak do třetice nebyl gólově úspěšný ani v 59. min. Ullman, jehož prudkou střelu z devíti metrů stačila obětavá obrana Zlína srazit na roh, skončil zápas, i přes snahu obou družstev o vstřelení vítězného gólu, nerozhodně 1:1.

V následném rozstřelu ze značky pokutového kopu byla Dukla úspěšnější v poměru 3:4, a to zejména díky dvěma úspěšným zákrokům brankáře Svítila, který dva pokusy domácích zneškodnil a jeden pokus domácích skončil nad brankou Dukly. Na druhé straně také domácí brankář Číž dva pokusy Dukly zneškodnil, ale v posledním rozstřelu měl pevnější nervy Vácha a Dukla si tak odvezla ze Zlína dva body a po odehraném utkání mají obě mužstva v tabulce stejný počet bodů. 

Utkání za pěkného počasí rozhodoval přesně rozhodčí Polák.