clanek-1

U19: Sparta nad síly Dukly

29.08.2018, 09:00

FK Dukla Praha

0:4

(0:2)

3. kolo, 1. Celostátní dorostenecká liga

AC Sparta Praha

Sestava domácí: Svítil - Kadlec (K) (66. Matoušek), Trávníček L., Kovernikov, Veniger - Čermák (67. min. Dostál), Studnička, Vácha – Ullman, Bílek (60. Rattay), Houha

Sestava hosté:

V odloženém zápase třetího kola celostátní dorostenecké ligy U19 jsme na domácím hřišti na Proseku přivítali starší dorostence Sparty Praha, kteří se v loňském ročníku umístili o bod na druhém místě za vítěznou Olomoucí, když o první místo přišli v posledním kole a získali celkem 79 bodů z možných 102 bodů.

Zápas začal výkopem Sparty, která hrála koncentrovaně a tlačila se na polovinu Dukly. Hned z první příležitosti, v 5. minutě, po nákopu středního záložníka Hložka za linii obrany Dukly se prosadil hostující útočník Patrák a z levé spojky ostrou křížnou přízemní střelou prostřelil brankáře Dukly Svítila, 0:1. Když pak v 7. minutě po autovém vhazování Sparty se dostal z pravé strany do brankové příležitosti hostující útočník Bláha, jehož střelu z úhlu z 8 metrů vychytal brankář Svítil, zdálo se, že bude otázkou času, kdy hosté navýší skóre.

Duklu však tento okamžik nakopnul, zpřesnila přechod do útoku a i přes to, že Sparta měla častěji na svých kopačkách míč a zahrávala v různých variantách několik rohových kopů, výsledkem zpřesněné hry zálohy Dukly byly i rohové kopy a gólové šance na straně Dukly. Nejprve v 15. minutě po získání míče v poli Houhou a následné kombinaci Čermák, Vácha , Ullman , Studnička, zakončoval z 11 metrů volný Houha, ale jeho pokus o umístění placírkou skončil půl metru nad pravým vinglem sparťanské branky. Sparta se dále snažila o nátlakový způsob hry, měla míč častěji na svých kopačkách, ale obrana Dukly odolávala a navíc se stále Dukla snažila o rychlé nebezpečné protiútoky. Ale ani v 35. minutě po akci Vácha - Ullman - Houha - Studnička branková příležitost Ullmana, který se uvolnil kličkou přes bránícího Šnajdra, a vystřelil křížnou přízemní střelu z úhlu z 8 metrů, v brance Sparty neskončila. Sparta v pak zvýšila koncentraci a Dukla několikrát jen za cenu faulů zastavovala akce hostí.

Ve 40. minutě po důrazném souboji s Bílkem získala Sparta v poli míč, dostala se do gólové šance útočníkem Patrákem, ale Svítil v brance Dukly jeho pokus o dloubák ze 4 metrů vyrazil na roh. Hostující útočník Patrák si pak spravil chuť ve 44. minutě po rohovém kopu Sparty z pravé strany zahrávaném Konopáskem, hosté přetažený míč vrátili hlavou na malé vápno, kde se ze 6 metrů Patrák prosadil mezi dvěma hráči Dukly, podruhé v zápase skóroval a stanovil tak poločasové skóre na 0:2 ve prospěch Sparty.

Po přestávce pokračovala hra v duchu první půle. Sparta měla častěji míč na kopačkách, Dukla si ale vypracovala ve druhé půli gólovou šanci jako první, ale stejně jako před přestávkou ji v 56. minutě neproměnila. Tentokrát po vybojování míče Bílkem nepřesně z 11 metrů zakončoval Studnička. Poté následovala dvacetiminutovka v režii Sparty. Nejprve v 63. minutě dovršil hattrick hostující útočník Patrák, když po ztrátě míče v záloze Dukly využili hosté otevřenou obranu Dukly a po rychlé narážečce útočník Sparty sám proti brankáři Dukly neměl se zakončením z 9 metrů žádný problém, 0:3. V 68. min. pak Sparta nevyužila dobrou příležitost, když po rohovém kopu z odhlavičkovaného míče vystřelil ze 13 metrů zprava stoper Sparty Štětina a jeho střelu brankář Svítil vyrazil na roh.

V 71. min. další brankovou příležitost Sparty po přihrávce Patráka do uličky na nabíhajícího hostujícího Prokopce z 10 metrů vychytal brankář Dukly Svítil, když jeho střelu vyrazil na roh. Hostující Prokopec si ale spravil chuť hned o minutu později, v 72. min., když po centru levého obránce Šnajdra na vzdálené malé vápno, kde se prosadil přes krajního obránce Dukly, zvýšil na konečných 0:4. Dukla pak si vypracovala ještě jednu možnost v 79. minutě po akci Studnička - Ullman a následné přihrávce na značku pokutového kopu, kde byl nabíhající střídající Matoušek, ale jeho střelu obrana Sparty stačila ztečovat na roh. Do konce zápasu již hrály obranné řady obou celků pozorně a proto se skóre 0:4 již nezměnilo.

Sparta si tak po zásluze odváží ze hřiště Dukly tři body, když o její výhře rozhodla větší fotbalová kvalita a důraz, zejména v zakončení.