clanek-1
  • Články mládež

  • 20.10.2021

Trénink s hráči A-týmu. Projekt Patroni týmu podporuje naše mladé naděje

Jaké to je zatrénovat si s Danielem Kozmou, Jiřím Pirochem, Filipem Radou, Janem Pázlerem a dalšími hráči A-týmu? O tom by mohli vyprávět fotbalisté našich mládežnických kategorií. V rámci projektu Patroni týmu se setkávají se svými vzory pravidelně.

„Minulý rok se několik fanoušků z řad fanklubu ptalo v offline rozhovorech na větší propojení našeho „A“ týmu s mládežnickou akademií a už v té době jsme slibovali realizaci projektu Patronů týmů. Projekt běží teprve pár týdnů a je jasné, že na startu budeme ladit nejoptimálnější nastavení, ale už teď beru velice pozitivně to, jakým způsobem k projektu přistoupili všichni zainteresovaní. Věřím, že toto propojení bude do budoucna oboustranně obohacující a bude vzbuzovat motivaci jak u hráčů naší mládeže, aby chodili povzbuzovat své hrdiny na domácí utkání, tak i zodpovědnost hráčů „A“ týmu, že struktura klubu sahá mnohem dál, než je klika od kabiny nejvyššího mužstva,“ uvedl David Šrámek, výkonný ředitel Dukly.

Projekt bude probíhat celou sezonu. Hráči našeho prvního týmu se rozdělili do několika skupin a jsou v pravidelném kontaktu s trenéry mládeže, a to od kategorie U7 až po U17.

„Tréninky volíme podle časového vytížení obou stran. Kluci z áčka většinou přijdou na jednu tréninkovou jednotku v týdnu,“ říká Martin Babača, trenér mládežnické kategorie hráčů do 16 let.

„Jsme za to moc rádi. Sdružujeme tím dohromady celou Duklu, projekt má velkou přidanou hodnotu a podporuje klubovou identitu. Pro mládežníky to má velký přínos v tom, že si mohou obrazně řečeno sáhnout na hráče z prvního týmu a čerpat jejich rady a zkušenosti,“ doplňuje Babača.

Kozma, Piroch, Kulhánek, Pázler a spol. mají někdy na mládežnických trénincích roli poradců a pozorovatelů, častěji se však sami do procesu zapojí. To Babača vítá: „Klukům za to patří velký dík. Komunikace s nimi je perfektní.“

Mladí Dukláci si tak mají šanci s hráči nejen zatrénovat, ale třeba si také zkusit, jaké to je, vystřelit si na profesionálního brankáře. A to v případě našich třech gólmanů Filipa Rady, Jana Štovíčka a Jakuba Štefana.

„Kluci se učí hlavně od svých skvělých trénérů. My se jim občas snažíme poradit, jak třeba některé situace v praxi vyřešit lépe,“ přidává Jan Šťovíček svůj hráčský pohled. „Vždycky víme, jak bude trénink probíhat a jak bychom se mohli zapojit v jednotlivých cvičeních. Doufám, že naše přítomnost bude i nadále kluky posouvat dál v jejich rozvoji,“ doplnil.