clanek-1
  • Preview k zápasu

  • 15.07.2024

Dukla oslaví návrat do ligy zápasem s Plzní

Liga v novém kabátu se vrací na Julisku a fotbalisté Dukly vyzvou v úvodním zápase FK Viktorii Plzeň. Západočeši utrpěli jedinou porážku z šesti přípravných utkání a změřily síly i s klubem z hlavního města Dánska FC Kodaň.

Dukla se na závěr přípravy střetla s rezervou Slavie, která je čerstvým účastníkem druhé ligy. Na domácím stadionu otevřel skóre zápasu Matějka, a ještě v první půli na něj odpověděl Rama. Vítěznou branku pro svůj celek nakonec vsítil Muris Mešanović, jehož hostování na Julisce se nedávno změnilo v přestup a fanoušci se budou moct těšit na zkušeného útočníka i v této sezóně.

Mimo něj oznámili Pražané navrátilce mezi tři tyče Matúše Hrušku (přestup Banská Bystrica). Na post stopera dorazil z Itálie krajan předchozího jmenovaného Michal Svoboda (hostování s opcí Spal). Na testech uspěl krajní obránce Masimiliano Doda (přestup Palermo). Nejlepší střelec týmu v uplynulých dvou sezónách Lukáš Matějka se definitivně stal hráčem Dukly (přestup Viktoria Plzeň). Právě pro něj tak bude úvodní zápas sezóny o to speciálnější, což sám popsal v rozhovoru pro klubový web při podpisu smlouvy.

K letnímu přestupovému období patří, jak je zvykem, i odchody. Klubový odchovanec David Kozel se po konci smlouvy přesunul do Mladé Boleslavi. Po čtyřech letech skončila smlouva i Lukáši Buchvaldkovi, který posílil druholigový Zlín. Na Julisce se nepředstaví ani brankář Jakub Štefan, obránce Daniel Krch a útočník Michal Škoda (všichni konec smlouvy).

Změny se udály také v realizačním týmu po oslaveném postupu do první ligy na postu asistenta nepokračuje Jiří Vágner, který se přesunul k ženskému týmu Slavie. Naopak ho nahradili zkušení Pavel Medynský a Michal Horňák, kteří už v přípravě chystali své svěřence na první těžkou zkoušku v novém ligovém ročníku.

Plzeň v přípravě sázela na mladé

Západočeši odehráli v přípravě celkem šest utkání a z nich rovnou pět proti zahraničním soupeřům. Rovněž jako Dukla se střetli s Banskou Bystricí, proti které otáčeli skóre ve druhé půli a po brankách zahraničních posil Providence a Sèneho zvítězili 2:1. Poté si vyšlápli na rakouský Lafnitz, kterému nedali žádnou šanci. Hattrickem se blýskl Christophe Kabongo, který do Plzně přestoupil z belgického Lommelu. Dvacetiletý útočník přidal další branku v zápase proti německému Karlsruhe. O první gól zápasu se zasloužil Daniel Vašulín, jenž se v Doosan Aréně představí po přestupu z Hradce Králové. Viktoriáni si od něj slibují, že nahradí Tomáše Chorého, který přestoupil do pražské Slavie.

Už zmíněnou porážku Plzeň utrpěla s Karabachem, kde na dvě branky soupeře odpověděl už pouze Kabongo svou další trefou v přípravě. Skutečně zvučného soupeře si nechali Západočeši až na závěr. S FC Kodaň svedli rovný souboj a až do samotného závěru to vypadalo, že si připíšou skalp dánského soupeře, kterého spasil gól až v nastaveném čase.

Kromě již zmíněných příchodů posílil třetí celek minulé sezóny Tom Slončík ze Zlína. Branku přišel hájit Florian Wiegele (přestup Leoben). Útočné řady posílil brazilský Ricardinho, jenž přestoupil z bulharského Levski.

Svěřenci Miroslava Koubka se na Julisce představí po šesti letech. Poslední vzájemný duel dopadl lépe pro hosty, kteří ho ovládli poměrem 4:0. Šlo o závěrečný zápas sezóny. Dukla se poté s první ligou rozloučila. Co tehdy skončilo, teď opět začíná. Hráči pod taktovkou Petra Rady májí svému soupeři co vracet. Jestli se jim to podaří se dozvíme už v sobotu od 20:00. Přijďte nás podpořit přímo na Jusliku a oslavte s námi návrat Dukly do první ligy!

Poslední vzájemný zápas

FC Viktoria Plzeň – FK Dukla Praha 4:0 (3:0), 27. 4. 2019

Branky: 36. a 40. Kopic, 6. Procházka, 90.+2 Hořava.

Rozhodčí: Matějček – Pospíšil, Dobrovolný – Adam (video).

ŽK: Hubník - Ďurica.
Návštěva: 8104.

Sestava FC Viktoria Plzeň: Hruška – Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Procházka (78. Hořava), Hrošovský - Kopic, Kovařík - Beauguel (86. Pačinda), Chorý (73. Bakoš). Trenér: Vrba.

Sestava FK Dukla Praha: Rada - Ostojič, Ďurica, Souček - Douděra, Doumbia (46. Djuranovič), Hanousek, Miloševič (78. Hadaščok) - Holík (62. González), Holenda, Tetour. Trenér: Skuhravý.