clanek-1
  • Rozhovory

  • 16.06.2024

Filip Ulman hodnotí sezónu B-týmu

FK Dukla Praha B se v ligové sezóně 2023/2024 umístila ve třetí nejvyšší fotbalové lize na jedenáctém místě. Jednou z nejvytěžovanějších postav v týmu Aleše Majera byl Filip Ulman, který se o celém ročníku rozpovídal v rozhovoru.

Dukla udržela na první pohled pohodlnou jedenáctou příčku. Nebyla ve hře o postup, zároveň se však nemusela bát ani pádu do nižší ligy. Jednadvacetiletý fotbalista Filip Ulman ale viděl prostor pro zlepšení. Řekl bych, že tato sezóna mohla dopadnout o něco lépe. Myslím si, že jsme odehráli dost zápasů, které jsme měli dotáhnout do vítězného konce a tím pádem bychom se i v tabulce posunuli na vyšší příčky."

Rezervnímu celku Pražanů se tento rok podařila unikátní věc. Z třiceti zápasů hned v patnácti případech remizovali, na konci podzimní části skončil nerozhodný stav v sedmi zápasech za sebou. Sice jsme se z toho snažili co nejrychleji dostat, ale nějak se nám to nedařilo. Tuto sérii jsme tedy nakonec ukončili jednou prohrou a potom jsme konečně začali sbírat i výhry," říká krajní hráč a doplňuje: Ale musím sportovně uznat, že někdy se ten zápas nevyvíjel úplně podle našich představ, takže ta remíza byla pro nás dostačující, jindy jsme byli dost zklamání, protože jsme přišli o výhru ke konci utkání a samozřejmě bolí o to více."

Při sedmi remízách za sebou mohli hráči vnímat sedmizápasovou neporazitelnost, druhá část zase tuto skutečnost viděla jako sedm nevyhraných zápasů v řadě. Pro mě by bylo lepší vyhrát a pak prohrát. I bodů do tabulky by nám to přineslo více. Také hodně záleží na tom, jak se ten zápas vyvíjí a proti komu hrajete, ale sedmkrát za sebou nevyhrát není opravdu nic příjemného."

V ČFL je spoustu rezervních týmu, své B-týmy zde měla například Slavia, Plzeň, Budějovice, Bohemians a další. Častokrát ale platí, že se jedná o úplně jiná utkání než proti ostatním týmům. Tyto zápasy jsou náročnější na běhání, ale ostatní týmy jsou zase často agresivnější a zkušenější."

Svoji roli zde také hraje, jestli nepřijde nějaký hráč z A-týmu na výpomoc, který kromě fotbalových kvalit přinese i potřebný klid. Když se podívám na zápasy, které jsme hráli proti těmto rezervním týmům, řekl bych, že jsme obstáli dobře. Ukázali jsme, že se můžeme porovnávat i s ostatními rezervami. Jediná výjimka byla Slavia, proti které nám to dlouhodobě nejde."

Ambice týmů v rámci třetí nejvyšší ligy jsou různé. Dukla Praha chtěla skončit co nejvýše, ačkoliv se to kvůli velkému množství remíz nevyvíjelo lehce. V polovině ročníku jsme po velkém množství remíz, chtěli zapracovat v oblasti získaných bodů, vstřelených a obdržených branek. Tyto cíle se nám úplně nepodařilo splnit, ale celý tým se snažil, abychom se k nim alespoň přiblížili."

Jednadvacetiletý krajní hráč trénuje s béčkem čtvrtým rokem, ale uplynulá sezóna byla teprve druhá, ve které pravidelně nastupoval. Zároveň tuto sezónu patřil k nejstarším hráčům, podle čehož se měnila i jeho role v týmu. Z defenzivního hlediska pro mě byla tato sezóna úspěšná. Myslím si, že kromě zápasu proti Vltavínu jsem odvedl v defenzivě dobrou práci. Z ofenzivního hlediska by to mohlo být lepší, ale myslím si, že to bylo zčásti zapříčiněno tím, že jsem cítil větší odpovědnost vůči týmu, a proto jsem tak často nepodporoval ofenzivu jako je u mě zvykem."

Ulmanovy výkony pozitivně hodnotil také končící trenér Aleš Majer. Filip Ulman byl v minulé sezoně nenahraditelnou součástí týmu, vydobyl si stálé místo v sestavě a měl i silné postavení v kabině. Byl velmi silný v defenzivní části hry, navíc byl pro nás takovým univerzálním hráčem. Bez něj si uplynulý ročník vůbec nedokážu představit."

Fyzicky nejnáročnější zápasy přichází ke konci sezóny, kdy už je tělo unavené a zároveň není tolik času na regeneraci. Když celou sezónu trénujete a do toho hrajete ještě zápasy, postupně se to začne projevovat. Ale já musím říct, že s tím takový problém nemám. Já jsem na tom hřišti hlavně od běhání."

V červnu oznámil konec v B-týmu hlavní trenér Aleš Majer. Ten se po pěti letech strávených na Julisce přesune do Vlašimi, kde převezme celek po Martinu Hyském. Já bych chtěl i takto panu trenérovi Majerovi poděkovat za celé jeho působení na Dukle a za všechno, co pro nás kluky, kteří prošli béčkem, udělal," vzkázal svému bývalému trenérovi jednadvacetiletý univerzál.

Filip Ulman v dospělém fotbale jiného trenéra, než Aleše Majera neměl, což ho ve fotbalovém myšlení ovlivnilo. Pana trenéra vnímám pozitivně, protože jsem pod ním strávil dlouhý čas a nikdy mezi námi nebyl problém. Vždycky se z nás snažil udělat lepší fotbalisty a doufám, že na nás bude vzpomínat jen v dobrém."