clanek-1
  • B-tým

  • 08.02.2024

Aleš Majer hodnotí zápas s Lieferingem

B-tým pod vedením trenéra Aleše Majera odehrál ve své přípravě nevšední duel. Tým hrající v ČFL vyrazil do tréninkového centra Redbullu Salcburk, kde se utkal s Lieferingem, hrajícím v druhé nejvyšší rakouské lize. Jak tento zápas vzniknul? Co si mohou jeho svěřenci ze vzájemného duelu odnést do budoucna?

Týmy hrající v ČFL nemají každý den příležitost, aby se utkali se soupeřem z druhé nejvyšší rakouské ligy. Jak nápad na utkání vzniknul?

Zápas nám domluvil sportovní ředitel mládeže Günter Bittengel, kterého oslovila agentura. Tato společnost dojednává zápasy jak v Německu, tak v Rakousku a k nám se tato pozvánka dostala tři týdny před tímto zápasem. My jsme ji rádi využili, byla to pro nás možnost, jak si změřit síly se špičkovým druholigových rakouským týmem.

Jak velký zážitek to byl pro realizační tým? Jaké prostředí jste v Rakousku měli?

To, že se hrálo v akademii Redbullu Salcburk bylo samo o sobě velkým zážitkem. Navíc jsme měli krásné počasí a celé utkání se odehrálo na přírodní trávě. To bylo na jednu stranu fajn, na druhou stranu to pro nás byl trošku nezvyk, jelikož se poslední měsíce připravujeme na umělé trávě.

Byla možnost si prohlídnout také zázemí Salcburku?

Areál se skládá ze čtyř travnatých hřišť a dvou ploch s umělou trávou a dalším zařízením. My jsme měli možnost vidět část zázemí, ať už posilovnu, nebo tělocvičnu. Zázemí je velmi krásné a dokonale fungující.

Jak hodnotili akci tvoji svěřenci?

Byli si vědomi toho, že hrají s velice silným týmem. Intenzita byla na vysoké úrovni a celým pojetím zápas připomínal spíše tempo z naší první ligy, než duel českého třetiligového a rakouského druholigového týmu. Skvělé tempo a špičková kvalita byly jistě povzbuzením také pro kluky, jelikož v tomto tempu byli schopni odehrát kvalitních devadesát minut.

Soupiska posílena o několik kluků z áčka. Jak se dokázali přizpůsobit vašemu systému?

Z áčka nás posílili defacto tři hráči. Jiří Hudec, Jakub Štefan a Filip Lehký, což jsou kluci, kteří se pohybují na hraně áčkového celku a B-týmu. Ve druhé lize mají odehráno pár minut a většinu času nastupovali na podzim za nás. V tomto směru kluci výborně zapadli, naše prostředí dobře znají.

Jak by si zhodnotil samotné utkání? Naplnilo tvoje očekávání?

Domácí dominovali ve svém presingu a nátlaku po ztrátě míče. Dokázali vytvářet velmi agresivní tlak a nám chvíli trvalo, než jsme se s tím vyrovnali. Liefering, který je defacto rezervním týmem Redbullu Salcburk, nastupuje ve velmi mladém složení a má své hráče velmi dobře fyzicky připravené.

My jsme se z jejich pojetí hry chvíli dostávali, pak jsme ale také my dokázali chvílemi předvést naši hru, ačkoliv ne v tolika případech jako náš soupeř. Výsledek 2:1 průběhu odpovídá, domácí byli lepší, především ve finální fázi. Myslím si, že domácím jsme kladli velký odpor, a že je celé utkání stálo hodně sil. Z utkání mám dobrý pocit, vzhledem k tomu když si uvědomíme, s kým jsme hráli, můžeme být spokojení.

Co si z tohoto zápasu můžete Dukla odnést do budoucna?

Pokud se chceme posunout ať už individuálně, nebo týmově, ta intenzita, se kterou jsme v Rakousku své utkání odehráli, je těžko přenositelná do našich podmínek. Když se nám to však aspoň z části podaří, kluci budou v situacích vystavení větší rychlosti, většímu tlaku a to je zase může posunout dál. Zkusíme si některé věci přenést do našeho tréninkového procesu, abychom se v naší výkonnosti mohli zase o něco posunout.