clanek-1
  • A-tým

  • 02.01.2024

Václav Svoboda: Mám motivaci a pevně věřím v můj návrat

Po vzájemné dohodě došlo ze zdravotních důvodů k rozvázání spolupráce mezi klubem a Václavem Svobodou. Třiatřicetiletý obránce strávil na Julisce rok a půl.

Svoboda přišel do FK Dukla Praha ze středočeské Vlašimi, za kterou nastupoval v letech 2019 - 2022. Vedení klubu si po jeho přesunu do hlavního města slibovalo především zkvalitnění obranných řad týmu. "Potřebovali jsme levonohého hráče do sestavy, je to typ obránce, který nám chyběl," komentoval v červnu 2022 jeho přestup sportovní ředitel Josef Jinoch.

Svobodovu kariéru bohužel zabrzdily zdravotní komplikace, kvůli kterým odehrál v minulém ligovém ročníku pouze devět utkání, ve kterých vstřelil jednu branku. Obránce Václav Svoboda se o svém konci rozpovídal v následujícím rozhovoru:

Vašku, mohl bys nám přiblížit, kdy začaly tvoje potíže?

Vše začalo po zápase v Chrudimi, na podzim roku 2022. Během tohoto utkání mi jeden z hráčů šlápl na nohu, která následně natekla. Pokusili jsme se to během poločasové pauzy zpevnit, ale už v 60. minutě jsem na ni nebyl schopný došlápnout a musel jsem si požádat o vystřídání.

Na rentgenu mi zjistili, že je problém v nártní kůstce, a že kvůli této zlomenině budu muset podstoupit operaci. V tom momentě mi také začala otékat kolena, což bylo spojené se zánětem v krvi. Vystřídal jsem asi šest doktorů a nikdo z nich mi nebyl schopný říct, čím to je zapříčiněné. Prošel jsem i klinikou pana profesora Koláře, kde mi ale také nebyli schopni vysvětlit původ mých potíží.

Jak celá situace probíhala dál?

Na zánět se podle pana profesora Koláře nabízelo léčení kortikoidy, tedy velmi agresivními léky. V tomto momentě už nešlo ani tolik o fotbal, ale spíš o normální, každodenní fungování. Zcela běžně se naskytly stavy, kdy jsem ráno vstal z postele a nemohl jsem normálně fungovat, chodit, natož ještě vrcholově provozovat sport. V únoru roku 2023 jsem i podstoupil operaci zánártní kůstky s tím, že to můj problém vyřeší, ale bohužel. Doktoři si mysleli, že zánět v těle způsobila právě zlomenina.

Naštěstí jsem ale ještě našel pana doktora Klubala. Mezitím se řešilo zde na Dukle co a jak dál. Tyto problémy už trvaly půl roku a já jsem zkoušel trénovat, jenže vždy jsem z toho akorát ležel s horečkami.

Jak se vyvíjela léčba pod vedením pana doktora Klubala?

Bylo mi vysvětleno, že jde o onemocnění způsobené boreliózou, která v sobě ukrývá viry a bakterie. Těch se lze zbavit kombinací určitých antibiotik a antivirotik. Pan doktor mi léčbu pečlivě vysvětlil a já z toho měl konečně pocit, že to je ta správná cesta.

Nyní se posuňme do současnosti. S Duklou ses nezapojil do zimní přípravy, jaké máš plány do budoucna?

Od prosince jsem začal běhat a zjistil jsem, že už jsem na správné cestě. Po domluvě s panem Jinochem jsme dospěli k tomu, že ke konci roku ukončíme moji smlouvu s tím, že začnu trénovat jinde. Bohužel jsem ještě nebyl schopný se zapojit do zimní přípravy na Dukle. Po tak dlouhé době bez fotbalu, natož pohybu se snažím postupovat opatrně a po malých krůčcích.

Dále jsme se ale bavili o tom, že když to trénování půjde dobře, tak by se řešilo co dál, i ohledně možného návratu na Julisku. Ať už k áčku, nebo do ČFL k B-týmu. Rád bych poděkoval panu Jinochovi, panu Mejzrovi, panu Pauknerovi a všem tady na Dukle za to, že mi přes rok dávali čas na to se vrátit, že nade mnou “nezlomili hůl”. Vím, že to nebylo jednoduché pro jednu ani druhou stranu, i přesto jsem od nich stále cítil podporu.

Během své fotbalové indispozice sis našel práci. Můžeš nám říct, čemu se teď věnuješ?

Dělám obchodního zástupce jedné firmy v místě, kde bydlím. Objíždíme klienty, kterým dodáváme techniku.

Musíš i nyní navštěvovat nějaké lékaře?

Pořád chodím na kontroly krve. Naposledy už ale bylo vše v normě, zánět už tam nebyl. Další vyšetření mě pak čeká v polovině února, kdy už budu v tréninkovém procesu a uvidíme, jestli ty hodnoty vyjdou v pořádku, nebo jestli tam bude nějaká výchylka od normálu. Normálové hodnoty by znamenaly kompletní vyléčení od zánětu.

Co pro tebe během celého období bylo nejtěžší?

Chyběl mi tým a kontakt s lidmi, na který jsem byl zvyklý. Na druhou stranu jsem mohl být doma s manželkou, která je na mateřské dovolené, a které také patří obrovský dík za to, jak se o mě celou dobu starala.

Je něco co by si chtěl vzkázat fanouškům?

Rád bych je pozval na jarní část F:NL. Věřím, že se Dukla dostane tam, kam patří, tedy do první ligy. V tom rozhodujícím momentě bude potřeba podpory každého fanouška. Rád bych se před nimi na Julisce ještě představil, stále mám motivaci a pevně věřím v můj návrat. Rád bych také splatil důvěru všech, kteří ji do mě na Dukle vkládali.