clanek-1
  • B-tým

  • 19.12.2023

Aleš Majer přisuzuje remízovou sérii nevyrovnaným výkonům

Dukla Praha se může pyšnit zastoupením svého B-týmu v tuzemské třetí nejvyšší fotbalové soutěži, kde po podzimu okupuje devátou pozici. Lodivodem druhého týmu z Julisky je již čtvrtou sezónu trenér Aleš Majer. V rozhovoru hodnotí podzimní fázi sezóny, zamýšlí se nad kuriózním množstvím remíz a vzhlíží k druhé půlce sezóny.

Jak jsi spokojený s podzimní částí sezóny?

Co se týká bodového zisku, tak ten není ani vynikající, ale ani není špatný. V létě jsme výrazně obměnili mužstvo. V základní sestavě převažovali hráči ročníku 2004, kteří přišli z dorostu, takže z bodového pohledu to beru průměrně. V posledních deseti zápasech jsme nevyhráli, ale z toho bylo osm remíz, což bylo velmi specifické. Nebyl jsem schopný si vyhodnotit, proč tolik zápasů skončilo nerozhodně. Každý ze zápasů probíhal trošku jinak, v každém padl jiný počet branek, někdy jsme remizovali 0:0, jindy 3:3, takže asi šlo o shodu okolností. Co se týče herních dovedností, tak tam máme prostor pro zlepšení, ale jak jsem říkal, mnoho hráčů přišlo z dorostu, což v minulých sezónách nebylo.

Po podzimu máte na kontě možná až kuriózních devět remíz. Čemu to připisuješ?

Myslím si, že to může být určitou nevyrovnaností herních výkonů v průběhu zápasů. Měli jsme tam pasáže, kdy jsme lepší než soupeř a naopak i slabší části. Právě to nám pak nedovoluje překlopit zápasy ve vítězství. Na druhou stranu jsem viděl v zápasech, kde jsme ztráceli, velkou touhu kluků zápas dotáhnout do remízy, přestože jsme prohrávali. Připisuji to těmto dvěma složkám, tedy nevyrovnanosti výkonů i naší vůli s výsledkem něco udělat.

Jak se do vašich výsledků propisuje fakt, že se váš kádr často mění? Přicházejí k vám nevytížení hráči z A-týmu i talenti z U19.

Změny v našem týmu probíhají opravdu často a není lehké je ukočírovat, zažíváme je zhruba každé dva měsíce. Často říkám, že neustále řešíme změnu. Na druhou stranu si myslím, že jsme v tom za čtyři sezóny jako realizační tým béčka o mnoho zkušenější.

Součástí vašeho týmu je i japonský záložník Shoya Atsuta. Jaký je to hráč?

Jde o hráče úplně jiného charakteru. Přišel k nám z Asie, z Japonska a jeho typologie je tak úplně odlišná. Myslím si, že i kvůli tomu u nás je. Jeho předpoklady jsou jiné než u českých hráčů a tím je pro nás zajímavý. Má velmi dobrý první dotek a neustále na sobě pracuje. Shoya k nám přišel už do dorostu, ale bohužel ho provázelo hned několik zranění. Zlomil si zánártní kůstku a dvakrát si zlomil klíční kost. V posledních několika zápasech ale už nastoupil a zápasy zvládl velmi dobře. Věříme, že tak bude pokračovat i nadále.

Před sezónou jsme se bavili o Oskarovi Jelínkovi. Jak se na mu na podzim dařilo?

Oskar se bohužel zranil po šestém utkání a jeho výpadek trval až do konce podzimní části. Myslím si, že nám klasický hrotový útočník jako Oskar chyběl. Zejména v typu utkání jako s Královým Dvorem. Věřím, že Oskar bude v pořádku a do budoucna bude pro Duklu přínosný.

Jak máte naplánovanou zimní přípravu?

Zimní přípravu máme vždy bez soustředění, které pořádáme jen v létě. Začínáme 4. ledna, kdy nás v úvodu čeká volnější program. Kluci dostali za úkol naplánovat teambuilding, který jsem měl doposud vždy já na starost, tak jsem zvědavý s čím přijdou. V minulosti jsme například byli na horách nebo na lezecké stěně. Od 8. ledna trénujeme naplno, hrajeme několik přátelských utkání s týmy z druhé skupiny třetí ligy.

Co čekáš od jarní části sezóny?

Změny v kádru budou pro určující. Nebudou ale v takovém rozsahu jako v létě, tím jsem si jist. Přál bych si, aby se náš herní projev ustálil, což přinese více výher a lepší bodový zisk. Zkušenost je taková, že kluci v druhé půlce sezóny více vědí, co je čeká, ale ve fotbale samozřejmě nic nenaplánujete.