clanek-1
  • U19

  • 19.12.2023

Tomáš Kulvajt hodnotí úspěšný podzim týmu U19

Mládežnický tým Dukly Praha U19 si pod vedením trenéra Tomáše Kulvajta počínal v podzimní fázi sezóny nad očekávání. V I. Celostátní dorostenecké lize, kterou „Kulvajtovi šakali“ hrají teprve druhou sezónu, se Dukla po neúplných patnácti kolech nachází na fantastickém třetím místě. Tým mladíků z Julisky například porazil své vrstevníky z týmů Viktorie Plzeň, Slavie nebo Zbrojovky Brno. Tomáš Kulvajt se v rozhovoru poohlíží za uplynulou půlkou sezóny, rozebírá výkony talentovaného střelce Filipa Mikeše a popisuje herní filozofii dukelské mládeže.

Jak jsi spokojený s podzimní částí sezóny?

Podzim měl zajímavý vývoj, protože my jsme v přípravě i v prvním kole vše prohráli. Začátek pro nás byl hodně kostrbatý, kdy se nám vůbec se nám nedařilo střelecky. Následovala výhra v prvním domácím kole s Pardubicemi, která byla velmi důležitá, ale poté jsme opět prohráli venku se Zlínem, kde jsme neproměnili velké množství šancí. Po tomto zápase jsme třikrát remizovali a první třetina podzimu se nám tak příliš nevydařila. Postupně si vše ale začalo sedat a zcela klíčovým pro nás byl obrat v Liberci, kde jsme nejprve 1:0 vedli, pak 2:1 prohrávali a nakonec zvítězili 3:2. Následovala vítězná série tří vítězství v řadě a náš podzim se začal obracet k lepšímu. V posledních osmi zápasech se nám podařilo šestkrát vyhrát a dvakrát remizovat, což nás vystřelilo až na průběžné třetí místo.

Tým jsme před sezónou dávali dohromady úplně nový. Vypadl nám Matěj Šelicha, který se zranil v přípravě a musel podstoupit operaci kolene. Václav Kožený měl problémy s kotníkem a do toho jsme skládali novou obranu. Ze Slavie přišel Kryštof Pančev, který se ukázal jako nosný hráč a k němu Štěpán Bárta, který u nás byl už na jaře, ale prošel si zraněním kolene a na jaře nehrál téměř vůbec. Jakub Lopatář se ukázal jako nosný hráč ve středu zálohy. Filip Mikeš, náš hráč s největším počtem zkušeností, prokázal svou kvalitu a s deseti góly se stal jedním z nejlepších střelců podzimní části 1. Celostátní dorostenecké ligy.

Útočník Flip Mikeš vstřelil na podzim deset gól. Jaký je hráč? Jak bys ho popsal?

Je to hráč, který umí hrát čelem k bráně, kde je velmi silný a odvážný v situacích jeden na jednoho. Je velmi nečitelný a má zdravé sebevědomí. V situacích, kdy se mu nějaká akce nepovede to příště zkusí znova. A je produktivní, což na podzim prokázal. Udělal hodně práce, co se týče krytí míče a práce se zády k bráně jako hrotový útočník. Delší dobu už trénuje s B-týmem, kde absolvoval i nějaké zápasy, což mu určitě v dalším vývoji pomáhá.

Svými výkony zaujal i Abdoulaye Defo Conte. Kromě něj, jaké další hráče bys vypíchnul?

Myslím si, že jedním z klíčových hráčů na podzim byl brankář Filip Vácha, který první tři kola nehrál kvůli zranění. Po návratu do branky chytil velkou formu a my jsme se rozhodli ho již nestřídat. Na krajích obrany se nalevo stabilizoval Leoš Prior a zprava Erik Valentík. Ve středu zálohy toho odehrál nejvíc Jakub Lopatář. Defo Conte přišel v létě do přípravy a my nejprve nevěděli co od něj čekat. Poprvé nastoupil do mistrovského utkání proti Olomouci, kde jsme sice prohráli, ale Defo naznačil svůj potenciál a postupně se začal dostávat do sestavy. Skvěle odehrál utkání na Slavii, kde rozhodl a byl naším jednoznačně nejnebezpečnějším hráčem. Je výborný v ofenzivních dovednostech, má schopnost hráče obejít a dobře vnímá pohyb protihráčů. Prostor pro zlepšení má v zakončení, ale jeho jemná technika při ovládání míče v pohybu je na takové úrovni, kterou jsem v 1. Celostátní dorostenecké lize ještě neviděl. Jsem rád, že se s ním klub dohodl na pokračování. Jeho vytížení bude na jaře zejména v B-týmu, aby se adaptoval na dospělý fotbal směrem k profesionálnímu sektoru.

Jak adaptujete nové hráče na vaši herní filozofii?

Naše hra je založena na pevných principech, které chceme ve hře uplatňovat. Co se týče obranné fáze hry, tak jde o velkou aktivitu, vysoký presink, dobrá organizace hry v defenzivě a variabilita. V průběhu podzimní části jsme prošli pěti, šesti rozestaveními a naším cílem je, aby kluci vnímali hru a samotné rozestavení pro ně nebylo příliš stresující. Důležité je, aby věděli, jak se v jednotlivých rozestaveních chovat a byli schopni vnímat drobné nuance. Jde ale zejména o herní principy jako stlačování prostoru, aktivita hry nebo vzájemné zajišťovaní a jejich přenášení bez ohledu na typu rozestavení. Co se týká útočné fáze, tak jde o snahu dominovat ve hře. Snažíme se o držení míče, přesnost a kontrolu, kde jistě máme mnoho prostoru pro zlepšení.

Jak bude vypadat vaše zimní příprava?

Začínáme 8. ledna, předtím ale budeme mít zhruba deset adaptačních dnů, kde mají kluci tréninková doporučení, která kombinují běhání a sílu. Je potřeba, aby hráči byli před začátkem přípravy rozpohybovaní, abychom eliminovali zranění. Soustředění bude trvat od 9. do 12. ledna, odjíždíme na Šumavu a hlavním motivem je teambuilding, abychom znovu propojili tým. Větší počet starších hráčů se pravděpodobně zapojí do přípravy s B-týmem. Od 15. ledna najedeme na herní přípravu, kdy nás čeká i velký počet přátelských zápasů. V únoru nás pak čeká běžný sezónní režim tréninků od pondělí do pátku a víkendová utkání pro kategorie U18 a U19.

Jak těžké bude na jaře pokračovat ve výkonech z podzimu?

Myslím si, že to bude hodně těžké. To, co se nám na podzim podařilo nečekal vůbec nikdo, ani my ne. Vzhledem k tomu, v jakých podmínkách pracujeme, tak jde o velký nadstandard. Výkony na podzim jsme si na sebe upletli bič a bude náročné naši pozici uhájit. Je nutné ale zmínit, že v mládežnických kategoriích dojde každý půlrok k velkému množství změn. Stejnou věc očekávám od nás, kdy si několik hráčů řeklo o vytížení v B-týmu. Okolností, které mají vliv na složení kategorie U19 je ale ještě víc a teprve jaro ukáže, jak se s tím popasujeme.

Jak pracuješ s psychikou hráčů po tak vydařené části sezóny?

Klíčové je s hráči mluvit a vysvětlovat jim i nějaký vhled do toho, jak jaro může vypadat. Kluci si něco vyzkoušeli, zjistili, že na to mají, dotkli se B-týmu, ale prostor tam pro ně být nemusí. Přechody mezi kategorií U19 a B-týmem jsou pro kluky možná těžší mentálně než herně. Potřebují slyšet, v jaké jsou situaci, v jaké pozici, jak se pro ně jaro bude vyvíjet a tak dále. Nastanou momenty, kdy budou chvíli v béčku, ale vrátí se do U19 a tady musí prokazovat svou kvalitu a předávat mladším klukům své zkušenosti. Kluci se tak dostávají do nelehké role, kdy jsou lídry a zároveň nováčky v jednotlivých týmech. Není to jednoduché, ale všichni jsou skvěle nastavení a podzim jim ukázal, že svou kvalitu mají.