clanek-1
  • Klub

  • 07.11.2023

Ministerstvo obrany a LFA podepsaly Memorandum o spolupráci

Ministerstvo obrany (MO) a Ligová fotbalová asociace (LFA) uzavřely Memorandum o spolupráci. Ve středu 1. listopadu ho v Praze slavnostně podepsali zástupci obou stran, za MO vrchní ředitel sekce obranné politiky a strategie Jan Jireš a za LFA výkonný ředitel Tomáš Bárta. Spolupráce MO a LFA odstartuje 1. ledna 2024.

Dva pilotní projekty na základě memoranda se ale odehrají už letos. První akce, která podpoří Vojenský fond solidarity a válečné veterány, se uskuteční již tuto neděli 5. listopadu na pražském stadionu Fortuna Arena v rámci utkání nejvyšší domácí soutěže FORTUNA:LIGY mezi týmy SK Slavia Praha – FC Viktoria Plzeň. Další pak 9. prosince v epet Areně na pražské Letné při utkání AC Sparta Praha – FK Jablonec. Zde se představí technika Armády ČR.

Na vzniku memoranda spolupracovaly společně několik měsíců MO, Armáda ČR a LFA. Resort obrany záměrně nevybral konkrétní klub, ale ke spolupráci si přizval celou asociaci, která spojuje všechny celky obou profesionálních soutěží v Česku, FORTUNA:LIGY a FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, a jež si ve svém fungování zakládá na fair-play.

Není to ovšem jenom princip fair-play, který spojuje obranu a profesionální fotbal v Česku. Jsou to principy aktivního a zdravého životního stylu, národní hrdosti, lásky k dlouholetým tradicím a obecně úspěchům minulých generací, kterých jak armáda, tak i profesionální fotbal v Česku mají celou řadu. I díky tomu patří armáda v rámci společnosti k nejdůvěryhodnějším veřejným institucím a fotbal je nejoblíbenějším a nejnavštěvovanějším sportem v Česku, který zajímá a provozuje ho nespočet lidí.

„Jedná se o statisíce lidí, kterým díky podepsanému memorandu budeme mít možnost představovat všechny zmíněné hodnoty společně. Z naší strany pak můžeme výrazně propagovat jak obranu země a Armádu ČR, tak jejich celospolečenský význam,“ konstatuje vrchní ředitel Jan Jireš.

V memorandu například stojí, že sportovní rivalita nestojí nad obranyschopností ČR, kterou se obě strany zavazují v rámci spolupráce aktivně podporovat a rozvíjet. Zároveň deklarují, že budou vzájemně spolupracovat na budování společenské odpovědnosti, důvěry a úcty, utváření hrdosti na vojenské a sportovní tradice či spolupracovat v celé řadě dalších oblastí.

„Je nám ctí, že se nám povedlo memorandum s Ministerstvem obrany dotáhnout do zdárného konce a že obě strany se budou vzájemně podporovat v celé řadě aktivit. Těší mě, že vzájemná kooperace bude pro veřejnost viditelná hned v následujících dnech a věřím, že se nám díky vzájemné podpoře podaří mezi širokou veřejností zvýšit jednak zájem o fotbal v Česku, tak právě o armádu, obranu země a hodnoty, které vzájemně sdílíme,“ řekl výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta.

„Ať už se bude jednat o prezentaci armády před ligovými zápasy nebo o účast vojáků například na tréninku mladých fotbalistů, vždy nám půjde o to, abychom zvýšili vážnost, roli a význam ozbrojených sil, vojáků z povolání, vojáků v aktivní záloze, válečných veteránů a obecně všech, kteří se podíleli a podílejí na obranyschopnosti ČR,“ vysvětluje vrchní ředitel Jireš s tím, že resort plánuje různými dílčími aktivitami podporovat také válečné veterány.

Dalším přínosem je podle vrchního ředitele SOPS MO vedle prezentace ozbrojených sil a jejich hodnot na veřejnosti také aktivní informování o přípravě občanů k obraně státu, o způsobech a možnostech dobrovolného převzetí branné povinnosti a obecně využití náborového potenciálu.

LFA je zájmové sdružení všech profesionálních klubů v ČR hájící zájmy ve všech oblastech jejich činnosti. Řídí a organizuje profesionální soutěže a členem musí být každý klub hrající první (F:L) a druhou nejvyšší fotbalovou ligu (F:NL). Celkem jde o 32 klubů a stovky hráčů.