clanek-1
  • A-tým

  • 17.10.2022

Malé pražské derby: Podaří se nám zaskočit favorita?

Ačkoliv pražská Slavia patří k největším favoritům nejvyšší ligy a Dukle patří 8. místo v lize druhé, mohlo by se jednat o vyrovnanější duel, než by se zprvu mohlo zdát. Slavia neprožívá nejjednodušší období a trápí ji rozsáhlá marodka. My budeme chtít využít domácí prostředí a jeho dobrou bilanci. Na Julisce jsme prohráli naposledy v prvním ligovém kole 29.7.

Slavia v nedělním utkání s Mladou Boleslaví ukončila po 335 minutách čekání na vstřelenou branku, a přesto že hrála více než 80 minut v oslabení, soupeře udolala a vyhrála 2:1. Jinak se ale sešívaným v posledních zápasech tolik nedařilo. Předtím se červenobílí z výhry radovali naposled 2. října, kdy v Edenu přehráli Liberec jednoznačně 3:0. Pak přišla dvě zaváhání s Kluží v rámci skupiny Evropské konferenční ligy (0:1 a 0:2) a také prohra 0:2 s Olomoucí.

Co Slavii také trápí je rozsáhlá marodka. Do nedělního utkání s Boleslaví nemohli ze zdravotních důvodů nastoupit Aleš Mandous, Eduard Santos, Lukáš Provod, Tomáš Holeš, Jan Bořil, David Hovorka, Petr Ševčík a také Ivan Schranz. Do hry se naopak vrátili Ondřej Lingr a David Douděra.

Slavia má hustý zápasový program, trenér Trpišovský však po zápase s Boleslaví všechny ujistil, že zápas s Duklou nebude mít z nižší prioritu a k výraznému šetření hráčů pravděpodobně nedojde. „Ve Slavii neexistuje zápas, který bychom mohli dát na vedlejší kolej. Prioritní zápas pro nás v neděli skončil, ve středu bude další. Ve středu nebudeme moc koukat na to, koho šetříme. Otázka ale je, z čeho budeme moct vybírat. Chceme se opřít o individuální výkon některých hráčů, například Ondra Lingr nebo Venca Jurečka neměli takové vytížení, takže by to měli ve středu odehrát,“ dodal hlavní trenér Slavie.

V aktuálním kádru Slavie je hned několik hráčů, kteří v minulosti oblékali dres Dukly. Ivan Schranz působil na Julisce mezi léty 2017 a 2019, Peter Olayinka v Dukle hostoval v sezóně 2016/2017 a David Douděra v červenožlutém dresu hrál ještě v mládežnických kategoriích a poprvé okusil dospělý fotbal (2014 – 2020).

David Douděra (dnes hráček Slavie)

David Douděra (na snímku) je dnes hráčem Slavie.

Pro Slavii jde o první utkání v letošním MOL Cupu. Jakožto účastník kvalifikace některého z evropských pohárů začíná své putování v českém poháru až ve 3. kole. Dukla už má za sebou v poháru dvě utkání. Třetiligovou Hostouň jsme porazili 3:0 a Libčany, tým z přeboru Královehradeckého kraje, jsme porazili 3:1.

Ve 12. ligovém kole jsme přivítali Táborsko, tedy tým se stejným počtem bodů jako my. Hosté sice našemu náporu statečně odolávali, v 47. minutě ale protrhl bezbrankový stav David Kozel. Jihočeši na obdrženou branku navíc nedokázali za celý zápas zareagovat. K výhře nám tak nakonec stačil jediný gól. Na těsnou ligovou prohru v Chrudimi jsme tak zareagovali nejlépe jak jsme mohli. Právě prohra 1:2 s Chrudimí je naší jedinou porážkou z posledních 5 utkání. Kromě výhry nad Táborskem jsme se také radovali po zápase s Jihlavou, kterou jsme na Julisce deklasovali 5:0 a v již zmíněných Libčanech jsme rozhodli o našem postupu do 3. kola MOL Cupu. Z Androva stadionu jsme si po remíze 2:2 odvezli jeden bod.

Poslední vzájemný zápas 19. 1. 2021 (Pohár)

SK Slavia Praha – FK Dukla Praha 4:1 (3:0)

Slavia Praha:

Stejskal – Masopust, Hovorka, Kačaraba, Oscar – Hromada (76. Bah), Holeš (75. Traoré) – van Buren, Beran, Lingr (55. Olayinka) – Tecl, (56. Musa).

Dukla Praha:

Rada – Ayong, Piroch, Fišl – Souček (84. Kovernikov), Krunert (72. Kovaľ), Doumbia, Chlumecký – Šebrle (63. Faleye), Fábry (84. Kozel), Buchvaldek (72. Hadaščok).

Branky: 17. Hovorka, 34. Lingr, 42. Hromada, 90+2. Olayinka – 53. Fábry. ŽK: Fišl, Doumbia (oba Dukla). Rozhodčí: Hocek – Pečenka, Kotalík. Střely na bránu: 7:1. Střely mimo: 5:1. Rohy: 8:1. Držení míče (v procentech): 61:39.