clanek-1
  • Klub

  • 10.10.2022

Miloslav Jícha - Doyen českých fotbalových funkcionářů se dožívá 85 let

Od 1. ledna 1957, kdy nastoupil do Dukly Praha jako sekretář mládeže, do dnešních dnů zůstal našemu klubu věrný (nepočítáme-li desetiletou přestávku způsobenou odchodem Dukly Praha ze scény profesionálního fotbalu, kdy působil v Příbrami).

Patřil k legendárnímu triumvirátu, s nímž jsou spojeny největší historické úspěchy československého a tím i českého klubového fotbalu na evropských kolbištích. Rudolf Kocek, Josef Kolář, Miloslav Jícha. To jsou tři funkcionářská jména, která se nesmazatelně zapsala do historie našeho klubu. Byl u 9 titulů mistra republiky z 11, které Dukla ve své historii získala a u celé řady dalších trofejí, počínaje vítězstvími v Československém poháru, Americkém poháru a několikanásobnou účastí Dukly ve čtvrtfinále Poháru mistrů evropských zemí, včetně semifinále v roce 1967, kdy se probojovala mezi 4 nejlepší fotbalové kluby Evropy. Miloslav Jícha, nehledě na důchodový věk, stále působí v Dukle Praha na místě klubového sekretáře a spolupracuje s mladými lidmi, mnohdy o dvě, tři generace mladšími, a tím sám zůstává mladým a duševně svěžím.

Zkušeností i vzpomínek má na rozdávání, a proto z nich hojně čerpají nejen jeho spolupracovníci v Dukle, ale také kolegové z komise pro historii a statistiku FAČR, kde dlouhá léta působí. Pro své spolupracovníky je živou kronikou s fenomenální pamětí, precizním přístupem k práci a osobitým smyslem pro humor, na kterých mu léta nic neubrala. Stejně tak na jeho organizačních schopnostech.

Legenda Dukly byla plným právem vyznamenána v roce 2017 Cenou Františka Hrdličky, kterou Ligová fotbalová asociace uděluje každoročně úspěšným funkcionářům fotbalových klubů. Miloslav Jícha se stal v květnu toho roku jejím prvním držitelem. Připojil tak toto vyznamenání k velké plaketě Ceny JUDr. Václava Jíry, kterou od roku 1993 každoročně uděluje Fotbalová asociace ČR osobnostem, jež se významně zasloužily o rozvoj českého fotbalu. Miloslav Jícha je jejím držitelem od roku 2005. Že o jeho služby stály v minulosti i jiné pražské kluby, konkrétně Slavia, o tom nejlépe svědčí foto a článek z dobového tisku (časopis Gól, srpen 1969) přetištěný níže.

Jménem svým i jménem vedení Dukly Praha a všech jeho spolupracovníků mu chci co nejsrdečněji poděkovat za dlouholetou práci, kterou pro náš klub i český fotbal vykonal a popřát mu především pevné zdraví do dalších roků! A v neposlední řadě také hodně radosti z výkonů a výsledků Dukly Praha!

Ing. Bohumil Paukner
předseda představenstva

O prázdninách se pozornost návštěvníků Julisky zaměřila na klubovní místnost Dukly, kde vedle celé řady trofejí ukazují i kus lasa. Přiletělo prý ještě před závěrem ligy až odkudsi z Vršovic a nezasáhlo – jak by si snad někdo myslel – nějakého hráče (jak o minulu), ale shodou okolností právě tajemníka oddílu Jíchu. Dodatečně se ukázalo, že zásah nebyl chybný a slušná finanční částka výše zmíněným opravdu na okamžik otřásla. Leč pouze na okamžik – potom si spočítal, že těch pár stovek navíc by bylo vyváženo již populárním stěhováním funkcionářů onoho oddílu, kvapně couvnul a na další období se zakopal na Julisce."