clanek-1

Výhra nad Opavou zajistila posun z posledního místa

21.10.2018, 15:00

FK Dukla Praha

1:0

(0:0)

12. kolo, Fortuna liga 2018/19

Slezský FC Opava

Sestava domácí: Rada – Miloševič (C), Ďurica, Ostojič, Souček - Bezpalec, Tetour, Doumbia (79. Bilovský) - Brandner (84. Douděra), Djuranović (67. Bezdička), Schranz.

Sestava hosté: Šrom – Simerský, Svozil, Hrabina – Zapalač, Zavadil, Schaffartzik, Jursa (84. Kayamba), Kuzmanović (C) (63. Janetzký) – Juřena (53. Jurečka), Smola.

  • Branka: 89. Ďurica (Miloševič).
    ŽK: 61. Djuranovič – 64. Schaffartzik.
    Rozhodčí: Královec – Hájek, Caletka.
Nedělní odpoledne bylo pro dukelský tým i fanoušky opravdu šťastné. Dukla se dostala z posledního místa tabulky a důstojně oslavila 70 let své existence.

Utkání slavnostně zahájil Ústřední orchestr Armády ČR českou hymnou. Poté už se hráči vrhli do hry a hned ve 2. minutě přišli domácí se šancí. Djuranovič se pokusil vyslat míč na volného Ivana Schranze, který byl v ideální gólové pozici, rychlejší Šrom mu ale balon ve skluzu vyrazil. A jen o minutu později se podařilo Brandnerovi proniknout po pravé straně, odkud poslal přízemní centr, který opavská obrana odvrátila pouze k Danielu Tetourovi. Ten si míč pečlivě připravil, vystřelil ale pouze nad bránu. Tetour se zdál pro opavskou obranu jako velký problém. V 10. minutě se prokličkoval skupinou obránců a zakončoval z desetimetrové vzdálenosti přímo do středu brány na připraveného Šroma. Ve 14. minutě Pavel Zavadil z přímého volného kopu přesně poslal míč na Tomáše Smolu, který se pokusil hlavičkou poslat balón do rohu brány, tam už byl ale připravený Filip Rada. Hosté ve 28. minutě téměř docílili prvního gólu, kdy Zapalač potáhl míč po levé straně, poslal ho na Smolu, který se probojoval středem před bránu, kde nastřelil míč na Kuzmanoviče, ten ho dorazil hrudí do brány. Následně ale rozhodčí Caletka pískl ofsajd. Další šance přišla ve 34. minutě, kdy Miloševič centroval před Šroma, kde se pro balon vytáhl Brandner, který ale bránu přestřelil. Ještě před koncem první půle měla velký potenciál souhra Juřeny a Smoly. Smola se pokusil uvolnit po pravé straně, lobovanou přihrávkou ale míč nasměroval přímo do zámezí. První poločas skončil bez gólů.

O poločasové přestávce jsme sledovali slavnostní ceremoniál, v němž byly odměněny památečními plaketami významné osobnosti, které se zasloužily o Duklu v její sedmdesátileté historii.

Hned ve 47. minutě zpracoval dlouhý nákop Ďurici Brandner, který posunul míč Součkovi, ten ale špatně vystřelil a nabídl tak Opavě protiútok. Dukla se ve druhém poločase opravdu rozjela. V 51. minutě poslal Brandner přízemní centr, kterého se ujmul Doumbia, ten ale těsně netrefil bránu. V 68. minutě se opět ukázal Daniel Tetour, který si prostrčil míč skrz bránící opavské a následně pravačkou vystřelil k přední tyči, kde už ale čekal připravený Šrom. Po dlouhé době se dostali do útoku v 77. minutě také hosté. Janetzkého centr přeletěl celé hřiště až do pokutového území, tam byl následně nedovolený zákrok pískán Jursovi. V 83. minutě se pokusil vstřelit dlouho očekávaný gól David Bezdička. Po zpracování nahrávky od Miloševiče se bez problémů uvolnil, střelou, kterou mířil do pravého rohu, ale přestřelil bránu. Až po 89 minutách padl první a také poslední gól utkání, který odlepil Duklu od posledního místa v tabulce. Ján Ďurica dostal míč na hlavu z rohového kopu Miloševiče a nechytatelně ho nasměroval ke vzdálenější tyči opavské brány. Utkání 12. kola FORTUNA:LIGY skončilo vítězstvím Dukly 1:0, díky tomu se tým dostal z posledního místa tabulky před aktuálně poslední Slovácko.

Hodnocení trenéra:

Roman Skuhravý: „Když vyhrajete gólem v 90. minutě, je to vždycky šťastný okamžik, na druhou stranu jsem přesvědčen, že to bylo zasloužené vítězství, protože jsme celé utkání byli lepším týmem. My jsme tvořili hru, s tímto průběhem zápasu jsme počítali. Naše štěstí bylo, že soupeř ze třech skvělých standardek, které zahrál Pavel Zavadil, neskóroval. V obou poločasech jsme měli dvě čisté brankové příležitosti, škoda, že jsme nerozhodli dřív. Dnes to byl důležitý zápas a potvrzení třech bodů z Karviné. Jsem moc rád, že jsme toho docílili s tak silným soupeřem, jakým Opava je.“

Pokud jste navštívili zápas s Opavou osobně, vyplňte náš dotazník a pomozte nám se zlepšovat. Možná na Vás čekají dva VIP lístky na příští domácí utkání.