clanek-1
  • Preview k zápasu

  • 17.09.2010

Na Julisku míří poslední Hlučín. Vybojuje Dukla třetí výhru v řadě?

P R A H A - Jedinou výhru mají na kontě fotbalisté Hlučína, kteří se v pátek představí na Julisce. Ale nenechte se zmást tabulkou. „Je tam plno hráčů ze Slavie, které znám. Navíc přišel Schulmeister z Olomouce, takže svoji kvalitu určitě mají,“ říká trenér Luboš Kozel před zápasem 8. kola druhé ligy.

Hlučín vyhrál právě své poslední střetnutí, kdy ukončil šestizápasové čekání na body. Poraženým celkem se stal Baník Sokolov, jenž podlehl 2:3. Dva góly vstřelil Jan Schulmeister: „Před utkáním jsme zůstali v kabině bez trenérů, které jsme poprosili, ať nás nechají si promluvit. Rozebrali jsme si, co vlastně chceme hrát. Každý z hráčů měl možnost říct, co cítí, a co by se mělo změnit. Udělala se čistka v týmu a řeklo se, že musíme šlapat jeden za druhého, jinak výsledky nebudou. Asi to pomohlo,“ řekl pro denik.cz Schulmeister, s nímž v Hlučíně působí i jeho bratr Vojtěch. Premiéru v zeleno-žlutém dresu prožil minulý týden gólman Michal Václavík, kterého si pražští fanoušci mohou pamatovat ze Slavie nebo z Bohemians 1905.

Hlučínští tak udělali první krok za záchranou ve druhé lize. Ještě před deseti lety přitom působili v krajských soutěžích. Od té doby ale zaznamenal slezský klub velký progres. A dnes? Působí ve druhé lize a stojí za ním pražská Slavia. Ta se dohodla s Hlučínem na spolupráci v loňském roce, kdy klub slavil postup z MSFL.

„Hlučín má velice kvalitní mládežnickou základnu, mohou se pochlubit skvělými výsledky nejen na sportovním poli. Líbí se nám styl jejich práce i progresivní metody, které v práci s mládeží dlouhodobě uplatňují. Proto věřím, že budoucí spolupráce bude velice prospěšná pro obě strany,“ uvedl tehdejší generální ředitel Slavie Petr Doležal. Spolupráce obou klubů je zaměřena zejména na výchovu mladých hráčů. Hlučín se stal jakousi farmou Slavie, v níž sbírají zkušenosti talenti, kteří se neprosadili v Edenu do prvoligového celku.

Když se oba soupeři střetli naposledy, remizovala Dukla v Hlučíně 2:2. O výhru přišel tým z Julisky až v poslední minutě, kdy rozhodčí po jednom ze soubojů v pokutovém území odpískal penaltu. Díky ní se Hlučín zachránil ve druhé lize.

Od té doby se ale ode dna tabulky neodlepil. „V tomhle zápase musíme přijmout nálepku favorita. Zvláště když hrajeme doma. Tudíž i do zápasu půjdeme s jasným cílem vyhrát,“ řekl trenér Luboš Kozel.

Utkání začíná v 16.30 hodin. Vybojuje Dukla třetí výhru v řadě?


Poslední utkání našeho soupeře


FC Hlučín – FK Baník Sokolov 3:2 (1:0)
Branky: 15. a 61. J. Schulmeister, 60. Mozol - 66. a 69. Mlika. Rozhodčí: Mikel - Peřina, Lakomý. ŽK: Václavík, Bogdaň, Ulma, Bartošák, J. Schulmeister - Knakal, Kura, Podrazký, Vaněček, Duchnič, Pilař. ČK: 90. Knakal. Diváků: 486.

Hlučín:
Václavík - Nuc, Ulma, Bogdaň, Rožman - Zahálka (71. Ondrušík), Hrtánek, Mozol (80. Vaněk), Bartošák - J. Schulmeister, V. Schulmeister (57. Hošek).
Sokolov: Zacharda - Šmerda (61. Dittrich), Knakal, Kura, Hanzlík (89. Čada) - Podrazký, Pilař, Javorský, Vaněček - Duchnič, Šilhan (46. Mlika).

Poslední vzájemné střetnutí

FC Hlučín - FK Dukla Praha 2:2 (1:2)
Branky: 5. Gulajev, 90. Gulajev z pen. - 19. Šiml, 38. Berger. ŽK: Švrček - Mičic. Rozhodčí: Jílek - Hojsík, Urban.

Hlučín: Valeš - Bogdaň, Žižka(46.Hošek), Švrček, Mozol (78. Dzierzega) - Javorek, Gulajev, Koubek (58. Sokol), Bartošák - Dohnálek, Hrtánek
FK Dukla: Rada - Šmíd, Hašek, Berger (61. Antipov) , Gedeon - Vrána(81. Kuvajt) , Šiml, Svatonský, Macháček - Malý (87. Kučera) , Mičic.