clanek-1
  • Klub

  • 03.05.2022

Přednáška Uruguay - mnohem více než fotbal

V rámci Iberolatinského týdne proběhne v naší klubovně 9. května od 18 hodin přednáška o fotbale v Uruguayi a nejen tam, ale i o propojení s literaturou a proč je nám tamní pojetí fotbalu tak blízké.

Příjemné povídaní odstartuje v 18 hodin, každý z účastníků má připravený malý blok. Dotkneme se historie, současnosti, světových mistrovství, Luise Suaréze, literatury, fotbalové novinařiny. Následovat bude diskuze se všemi účastníky a uvidíme, kam až nás otázky zavedou.
Zajištěno je malé občerstvení a k pití budete moci okusit tématicky i uruguayské víno.

PŘEDNÁŠEJÍCÍ:

Mgr. Václav Švepeš, Ph.D.

Absolvent Filozofické fakulty UK oboru Historie a Iberoamerikanistika. Zabývá se hospodářskými, kulturními a sociálními dějinami Argentiny a Uruguaye v moderní éře. Vyučuje na Střední škole Jeronýmova České Budějovice, s.r.o. Během studií působil na Universidad Autónoma de Madrid a Universidad Nacional de San Martín v Buenos Aires. Již od mládí je Střední a Jižní Amerika jeho vášní.

Jan Mattuš

Překladatel a nakladatel, občas autor vlastních textů, článků a rozhovorů s jazykovou, literární a hudební tematikou. Hráč mizerný, ale sledovatel fotbalu celoživotní. 

Karel Häring

Dlouholetý fotbalový novinář, v současnosti šéfredaktor čtvrtletníku pro fotbalovou kulturu Football Club, který v roce 2017 spoluzaložil. Předtím působil šestnáct let v deníku Sport. Pracovně se mimo jiné zúčastnil třech mistrovství světa, včetně MS 2014 v Brazílii, a třech mistrovství Evropy. Specializuje se zejména na anglický fotbal. 

Zuzana Maléřová

spisovatelka, moderátorka, stálá spolupracovnice mládeže FK Dukla Praha

Za svou prvotinu získala cenu Literárního fondu, jejím nejnovějším titulem je výpravná Kartografie srdce. Je autorkou dvou desítek knih, z nichž mnohé čerpají ze sportovního prostředí, například opakovaně vydaná kniha Proč kluci milují fotbal. Kniha Příběhy z tribuny pak přímo vznikla na Julisce, stejně jako mnohé projekty s mládeží např. Čtecí kalendáře Celá Dukla čte a píše nebo Celá Dukla jedna báseň, divadelní představení Planeta fotbalového srdce nebo nově Celá Dukla točí film aneb Jen tak si hrajem. Je autorkou a moderátorkou Českého rozhlasu Dvojka (v současnosti pořady Noční Mikrofórum nebo autorská nedělní Dobrá rána s Dvojkou) a v rozhlase několikrát účinkovali či jinak spolupracovali i mladí hráči a hráčky z Dukly. Naposled byly odvysílány ukázky z Covidového deníku, který s nimi Zuzana Maléřová psala v době pandemie. V současnosti vznikají její Dotazníky velmi důvěrné, které vyprávějí příběhy trenérů mládeže Dukly. Spolupracuje rovněž s Českou televizí (např. 12 dokumentů v rámci cyklu Neobyčejné životy) a předními českými divadly, v legendární Ypsilonce při společenských akcích na jevišti pravidelně vystupují zástupci mládeže Dukly vedle takových hereckých hvězd jakými jsou třeba Jiří Lábus, Pavel Nový, Naďa Konvalinková, Marie Drahokoupilová a další. Kritiky byla autorka označena za "Otu Pavla v sukních", jedná se o jejího oblíbeného autora, navíc spjatého historicky právě s týmem z Julisky. 

Těšíme se na společné setkání u příjemného povídání v pondělí 9. května v 18 hodin v klubovně na Julisce.

Na akci je nutná registrace ZDE.

Akce vznikla za díky Uruguayského konzulátu pod patronací honorární konzulky Adriany Dergam. Děkujeme.