clanek-1
  • Stará garda

  • 21.12.2021

Ve věku 86 let zemřel Jiří Čadek

Duklu zasáhla před Vánoci smutná zpráva. Zemřela legenda našeho klubu Jiří Čadek, velký duklák a skvělý člověk. Bylo mu 86 let.

V dresu ligového mužstva Dukly Praha odehrál Čadek 16 ligových ročníků, s naším mužstvem získal 7 mistrovských titulů, 4x vyhrál Československý pohár a 4x slavil prvenství na mezinárodním turnaji o Americký pohár. Byl rovněž členem mužstva, které se v roce 1967 v Poháru mistrů evropských zemí, na který navazuje dnešní Champions League, probojovalo mezi 4 nejlepší týmy Evropy, což se od té doby už žádnému českému fotbalovému týmu nepodařilo.

Zapsal také starty za národní tým a zahrál si na MS v roce 1958 ve Švédsku, kde jsme nepostoupili ze skupiny. V roce 2009 byl obránce, který vynikal výbornou hrou hlavou, zvolen fanoušky do hvězdné jedenáctky Dukly. Patřil ke generaci, která vynesla Duklu Praha na evropskou a tím i světovou úroveň.

Po ukončení své bohaté hráčské činnosti působil nadále v Dukle Praha ve funkci náčelníka tělovýchovných objektů (stadion na Julisce, tenisové kurty u Prašného mostu a loděnice na Císařské louce). Vedle svého hlavního zaměstnání vykonával i funkci trenéra u žákovských družstev Dukly a to i po odchodu do důchodu.

7. prosince oslavil 86 narozeniny a necelých 14 dnů nato v nemocnici zemřel. Děkujeme mu za vše, co pro Duklu Praha vykonal. Budeme vzpomínat s vděčností na jeho poctivé výkony na hřišti, dobrosrdečnou povahu i jeho nezapomenutelný smysl pro humor. Čest jeho památce.