clanek-1
  • A-tým

  • 16.08.2021

14 let věrný Dukle. Kariéru tady dohraju, říká brankářská ikona Filip Rada

Na Julisce je od roku 2007. Nikdo z jeho spoluhráčů nezná Duklu tak dobře jako on. „Chci chytat a být platný, pomáhat týmu. A posunout nás tam, kam patříme,“ říká Filip Rada, ve svých 36 letech naše brankářská jednička a jedna z klubových ikon. Rozhovor vyšel v zápasovém magazínu Hlasatel z Julisky.

Filipe, bude to brzy patnáct let, co působíš na Dukle. Jak ti to zní?
Nestává se často, aby některý hráč byl tak dlouho v jednom klubu. Každý má sen zahrát si za některý z top týmů ve světě, což se mi nepodařilo, ale vůbec nad tím takhle nepřemýšlím. V Dukle jsem rád a už si nedokážu představit, že bych měl odejít jinam. Tady kariéru dohraju. Cítím se dobře, nechci ještě končit. Věřím, že ještě nějaký rok v Dukle zvládnu.

V září ti bude 37 let a patříš mezi nejzkušenější gólmany soutěže. Vnímáš to jako svoji výhodu?
Gólman získává zkušenosti postupně. Mladí brankáři kolem osmnácti dvaceti let ještě nejsou zcela komplexní a každým tréninkem a zápasem se učí. Našli bychom určitě pár výjimek, ale zkušenosti v herních situacích jsou podle mého názoru u brankářů velice důležité. Proto najdeme brankáře, kterým je třeba 39 nebo 40 let a pořád chytají na slušné úrovni. Dokud se člověk v bráně cítí dobře, tak není důvod se vyšším věkem zaobírat. Pro mě je to jen číslo.

Přebíráš roli staršího a zkušenějšího i v kabině?
Někdy ano. Ale je nás víc. Třeba Honza Peterka, Jirka Piroch, Dan Kozma… To jsou další zkušení kluci, kteří si umí v kabině vzít slovo. Když je potřeba, tak se navzájem doplníme a funguje to. Jsem za tu roli rád. Můžu a chci pomáhat mladým klukům, pro které nemusí být jednoduché hrát dospělý fotbal.

Jak hodnotíš začátek sezony? V lize máme má čtyřech zápasech bilanci tří výher a jedné remízy.
Každý by řekl, že můžeme být spokojení, ale pořád jsme na začátku. Nechci nic podceňovat nebo říkat, jak všechno perfektně funguje. Uznávám, že zatím máme výsledky dobré, ale pořád je na to příliš brzy. Můžeme si to vyhodnotit až po desátém nebo patnáctém kole. Tam se uvidí, jak na tom jsme.

Jaký tým se v Dukle pro tuto sezonu poskládal?
Zase tak velká obměna nepřišla. Trenéři si mužstvo doplnili na několika postech a zatím se to ukazuje jako dobrý krok, ale uvidíme dál. Na hřišti máme dobrou partu a co je důležité, tak nám to funguje i mimo něj. Mám z toho dobrý pocit. Je jen na nás, jestli to přeneseme i do zápasů.

Prozradíš, jak trávíš svůj volný čas mimo fotbal?
Můj největší koníček je rodina, jiným zálibám se i s časových důvodů nestíhám věnovat. Mám malého dvouletého syna a každou volnou chvilku se snažím trávit s nim a s manželkou. Pro mě je to nejvíc. Rodina je to nejdůležitější, co může člověka potkat. Až jednou s fotbalem skončím, tak se budu rodině věnovat mnohem více. Na to se těším.