clanek-1
  • A-tým

  • 10.03.2021

Dukla je pro mě výzvou a novým impulsem, říká záložník Jan Peterka

Je nejstarší a nejzkušenější posilou Dukly v zimním přestupovém období. Záložník Jan Peterka přišel na Julisku z Ústí nad Labem, kde dělal kapitána odehrál tam 226 zápasů. Teď chce pomoci Dukle v souboji o nejvyšší příčky.

„Dukla je skvělá štace. Je to tradiční český klub, který má velké jméno a ambice postoupit do ligy. Jsem moc rád, že můžu být její součástí,“ říká Peterka.

V jeho osobě jsme získali lídra na hřiště i do kabiny. Peterka je do pole vůbec nejstarším hráčem z celého týmu, starším je pouze brankář Filip Rada v 36 letech.

„Téhle role se nezříkám. Sedí mi to. Ale chce to ještě čas. Nemůžu přijít do kabiny a za pár dnů tam všem říkat, co jak mají dělat. Navíc jsem ještě neodehrál ani jeden zápas a spoluhráče teprve poznávám,“ líčí Peterka. „Každopádně mi to vyhovuje, v Ústí jsem byl ve stejné pozici. Občas mi kluci dokonce říkali, že to s tím řvaním přeháním,“ směje se.

V Ústí nad Labem se Peterka stal ikonou. Strávil tam deset sezon a tým vedl i jako kapitán. Teď je před ním nová výzva. „Je to pro mě nový impuls a pořád si ještě na některé věci zvykám, mám z toho ale dobrý pocit. Věřím, budeme na jaře úspěšní.“

Mezi severem Čech a Prahou ještě stále pendluje, i když v Praze občas přespí. Do budoucna by se možná do hlavního města i s rodinou přestěhoval, zatím to ale není na pořadu dne. „Teď budu fungovat v tomhle režimu. Uvidíme za pár měsíců.“

Na Julisku ho zlákal i moderní fotbal, kterým se Dukla prezentuje. „Byl to jeden z důvodů, proč jsem do Dukly přišel. Hraje se tu kombinačně, to mi vyhovuje. Vždycky se mi tenhle styl fotbalu líbil,“ povídá Peterka.

Čekání na premiéru

Hráčem Dukly je Peterka už více než měsíc. S klubem zatím v omezeném režimu trénuje a vyhlíží svůj první start. Ten se ovšem zatím odkládá.

„Bohužel mám nějaké problémy s kotníkem. Dukla o tom věděla, když jsem přicházel z Ústí, není to žádná novinka. Nevím, kdy dokážu nastoupit,“ krčí rameny. „Snad je to jen otázka týdne nebo dvou. Uvidíme.“

Peterka proto přišel i o ligovou premiéru na jaře. A zrovna proti „svému“ Ústí, které jsme přehráli jasně 5:0… „To mě hrozně mrzelo, že jsem nemohl nastoupit, ale nedalo se nic dělat. Musím se připravovat tak, abych byl co nejdříve zpátky.“