clanek-1
  • A-tým

  • 06.03.2021

Cíle pro jaro? Herní a výsledková spokojenost, říká trenér Skuhravý

V zimní přípravě zapsala Dukla z deseti zápasů jen jedinou porážku a formu si chce přenést i do ligy. Do ní vstupujeme už v pondělí v dohrávce kola doma proti Ústí nad Labem (14:30, živě ČT Sport). Hlavní trenér mužstva Roman Skuhravý hodnotí v následujícím rozhovoru uplynulé měsíce i plány na ligové jaro.

„Stihli jsme vše, co jsme si naplánovali,“ pochvaluje si Skuhravý. „Tým je pracovitý a kluci mají ochotu se zlepšovat. Už se těšíme na zbytek sezony.“

Dukla v ní chce atakovat nejvyšší příčky a potvrdit roli jednoho z lídrů FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Mužstvo přes zimu posílilo pět nových hráčů, ale muselo se vyrovnat i s odchody Dominika Preislera a Samuela Dancáka do nejvyšší soutěže.

Trenére, s čím Dukla půjde do jarní části sezony?
Chceme být herně a výsledkově spokojení, to je náš cíl. A věřím, že je to v našich silách.

Co vám ukázaly zimní přátelské zápasy?
Zápasy jsou vždy naplánovány tak, aby v danou chvíli plnily to, co potřebujeme – po kondiční nebo taktické stránce. To splnily bezezbytku. Každé utkání má samozřejmě svůj průběh a dá nám zpětnou vazbu do tréninkového procesu, se kterou vždy pracujeme. Nejpalčivější je pro nás stále střídání silných a slabších situací i reakce na ně. To je věc, se kterou se pereme a neustále na ní pracujeme.

V přípravě se objevilo spoustu mladých hráčů jako Jeřábek, Hodek, Villaseca, Šebrle a další. Většinou hráči z B-týmu či dorostu. Jak hodnotíte jejich výkony?
Kdo nás sleduje, tak ví, že tohle je cesta, kterou se Dukla vydala. Samotného mě překvapilo, jak rychle se mladí hráči zlepšují. To je stav, který nás všechny motivuje. Hráči pravidla znají a v tuto chvíli je, jak se říká, míček na jejich straně. Příležitost dostanou ti, kteří udrží pracovitost a touhu. Bohužel nemají v této době možnost herního vytížení, protože nižší soutěže stojí. To je velká překážka a troufám si říct, že také průšvih pro celý český sport. Mají i proto můj obdiv a věřím, že svoji šanci využijí.

Jak se mužstvo vyrovnalo s hráčskými odchody i příchody?
Že odešli jen dva hráči, tak je výhra. Jelikož vážný zájem byl o daleko víc kluků. Mám každopádně radost z toho, jak Sam s Dominikem hrají v lize a moc jim to přeji. Do ztrát počítám také kapitána Daniela Kozmu, který má zraněné koleno a spolu se Samem Dancákem byl našim klíčovým hráčem. Našim primárním cílem v zimní přestávce proto bylo zapracovat na systému a hráčích tak, aby výsledkový propad nebyl takový jako po odchodech v létě. K tomu by nám měli pomoci i kluci, kteří do týmu přišli nově. Tím bych chtěl poděkovat majiteli, že nám dovolil přivézt hráče, které jsme si vytipovali do našeho stylu hry, a které v dohledné době nedokážeme doplnit z našich zdrojů.

Ligu zahajujeme proti Ústí nad Labem. Jaký je to soupeř?
Ústí je jeden ze soupeřů, se kterými jsou zápasy vždy zajímavé. Změna trenéra, postavení v tabulce a způsob hry Ústí jsou pro nás výzvou a motivací. Jestli jsme něco dlužni sami sobě, fanouškům a vedení, tak to jsou výsledky z domácích zápasů. I proto chceme tuhle příležitost využít a zvítězit.

Dukla spustila před startem jara své vlastní podcasty. Prvním hostem byl sportovní ředitel Jan Staněk. Podcast si můžete poslechnout zde: