clanek-1
  • A-tým

  • 26.01.2021

Jaroslav Borovička by oslavil životní jubileum 90 let

Geniální záložník Jaroslav Borovička by se dnes dožil 90 let. S Duklou získal šest ligových titulů a je i držitelem stříbrné medaile z mistrovství světa 1962.

Narodil se 26. ledna 1931 v Praze a s fotbalem začínal ve skromném klubu SK Michle, odtud ho fotbalový osud zavedl na Letnou (Sparta Bratrství Praha). V tehdejším ATK Praha se objevil v roce 1952, objevil ho trenér Karel Kolský, a tak Jaroslav opustil sparťanskou kabinu a trávník na Letné a zamířil na Strahov.

Vyučený typograf, inteligentní mladý muž podepsal závazek armádě. Ústřední dům armády (ÚDA Praha) a později Dukla Praha mu tehdy nabídly existenční jistotu a hlavně šanci hrát v mužstvu, které nám v této době záviděli v Evropě i za mořem.

Spolu s Josefem Masopustem vytvořili takřka ideální tandem: dvojčlennou spojnici mezi obranou a útočnou čtveřicí spoluhráčů. Nepatřil mezi pověstné rychlíky, byl totiž technik, jakých se mnoho nerodí. Uměl znamenitě měnit rytmus hry. Vyrostl ve skvělého dirigenta mužstva. Věděl přesně, kdy míč přihrát a kam. Na vteřinu a na milimetr přesně. S naším mužstvem získal celkem 6x mistrovský titul a 1x vítězství v Československém poháru. Byl autorem 55 ligových branek.

Z Dukly Praha odešel po 11 letech v roce 1963. Neodešel zrovna v nejlepším, některým vojenským funkcionářům vadila jeho prostořekost. A tak svlékl uniformu.

V letech 1953-1961 oblékl jednadvacetkrát dres reprezentačního mužstva a vstřelil dvě branky. Zúčastnil se MS 1958 ve Švédsku, kde naše reprezentace nepostoupila ze základní skupiny. Po odchodu z armády hrál za TJ VŽKG (2. liga), Spartak BS Vlašim (2. liga), Jiskra Nový Bor a TJ Sedlčany.

Po skončení aktivní hráčské činnosti působil jako trenér mužstev nižších soutěží. Jeden z nejlepších fotbalistů Dukly Praha v její historii, hecíř, samorost a chlapík se zvláštní povahou zemřel dne 29. září 1992.

Čest jeho památce.