clanek-1
  • Klub

  • 08.04.2020

Vedení FAČR rozhodlo o ukončení ročníku pro mládež a amatéry

Očistit kopačky a odložit až do začátku příští sezony do botníku. Pro tu letošní je totiž dohráno. Alespoň tedy v případě amatérských soutěží. Na včerejším zasedání o tom rozhodl Výkonný výbor FAČR. Důvodem je nepřijatelné zdravotní riziko způsobené šířením nového typu koronaviru. Rozhodnutí se v případě FK Dukla Praha dotýká především mládeže a žen.

Rozhodnutí ovlivňuje především běžný život dětí, které se najednou ocitají bez pravidelného přísunu sportu a setkávání s kamarády. Vnímám to v současné situaci jako vůbec nejhorší důsledek celé koronavirové krize,” komentoval rozhodnutí manažer mládeže FK Dukla Praha Günter Bittengel. Podle něj zrušení soutěží dopadá na všechny týmy stejně. Zároveň ale vnímá, že se právě díky nouzovému stavu může leccos změnit.

Pohybová aktivita, a to i na té amatérské úrovni, ovlivňuje zdraví celé populace. Amatérský sport v Česku je ale nesmírně závislý na podpoře státu a veřejných zdrojích. Třeba se díky krizi dočkáme zlepšení,” řekl Bittengel.

Rozhodnutí VV FAČR v praxi znamená, že se k dnešnímu datu ukončují všechna mistrovská i pohárová utkání amatérských soutěží. Pořadí týmů se určuje podle aktuálního stavu. Zároveň žádný klub nepostupuje a nesestupuje. Například pro ženy to pak znamená konečnou pátou příčku v 1. lize žen. Mistrem se stala SK Slavia Praha. Osmý Liberec se v nejvyšší soutěži představí i příští sezonu. Dorostenky skončily na prvním místě v 2. lize, ovšem s jedním odehraným utkáním navíc.

V této situace je to logické východisko, počítali jsme s koncem soutěží. Mrzí nás, že jsme se neprobojovali do 1. ligy dorostenek, bylo to naším cílem, ale zdraví hráček je na prvním místě. Lidé by měli v této době myslet především na své blízké, a tak sportovní hledisko jde stranou,” poznamenal trenér dorostenek Jakub Kowolowski.

Z jednání VV FAČR zároveň vyplynulo rozhodnutí o prodloužení jarního přestupového okna pro amatéry. Původně mělo skončit k poslednímu březnu, nyní ale mohou amatéři měnit klubovou příslušnost až do konce května.