clanek-1
  • Klub

  • 13.03.2020

Zemřela Dana Zátopková

V pátek 13.3. v ranních hodinách zemřela v Ústřední vojenské nemocnici olympijská vítězka a obdivuhodná žena Dana Zátopková. Legendární oštěpařce bylo 97 let.

Dana Zátopková se zúčastnila hned čtyř olympijských her. Na olympiádě v Helsinkách v roce 1952 získala zlatou medaili, další úspěch si připsala na hrách v Římě 1960, kde vybojovala stříbrnou medaili. Zároveň byla dvojnásobnou mistryní Evropy a v historických tabulkách ji najdeme jako poslední držitelku světového rekordu v hodu dřevěným oštěpem.

Se svým manželem Emilem Zátopkem se poznala na atletických závodech. Manželé se vzali na podzim roku 1948 a rozdělila je až smrt Emila v roce 2000. 

V dresu Ústředního domu armády, předchůdce dnešní Dukly, se začala připravovat až jako olympijská vítězka. "ÚDA i Armádní tělocvičný klub pro mne představovaly systém, pořádek, disciplínu a především krásnou příležitost konečně mít kde házet. Ženské složky začínaly v ÚDA v lednu 1953. To už jsem byla olympijskou vítězkou s neuvěřitelně amatérskými podmínkami," vzpomínala Dana Zátopková.