clanek-1
  • Klub

  • 30.07.2020

65 let od finále soutěže o Středoevropský pohár

V roce 1955 fotbalisté ÚDA Praha (Dukla Praha) získali první mezinárodní úspěch ve čtrnáctém ročníku této mezinárodní soutěže. Naše mužstvo se probojovalo až do finále.

V prvém kole naši fotbalisté vyřadili italský celek FC Bologna. Na hřišti soupeřě naše mužstvo zvítězilo v poměru 4:2 a odveta v Praze na Strahově skončila vítězstvím našich fotbalistů v poměru 3:0. Naším soupeřem byl Slovan Bratislava. V Praze utkání skončilo nerozhodně bez branek, odvetné utkání v Bratislavě skončilo rovněž nerozhodně, tentokrát v poměru 2:2. O postupujícím mužstvu do finále rozhodlo vzájemné utkání na neutrálním hřišti (Brno), kde naši fotbalisté zvítězili v poměru 2:1 a zajistili si postup do finále.

Prvé finálové utkání se uskutečnilo dne 30. července 1955 v Budapešti (před 65 lety). Naším soupeřem byl maďarský celek – Vörös Lobogó (MTK Budapešť). Utkání skončilo naší vysokou porážkou v poměru 0:6. Odveta se uskutečnila dne 4. srpna v Praze na Strahově. I toto střetnutí skončilo vítězstvím našeho soupeře v poměru 2:1. Naši fotbalisté podlehli mužstvu, které bylo tenkrát lepší než jeho rival v celé Evropě: respektovaný a populární Honvéd Budapešť. V této době maďarští fotbalisté patřili ke světové špičce!

Do roku 1939 se mezinárodní soutěže o Středoevropský pohár (STEP) pravidelně zúčastňovali mistři a vícemistři svých zemí: ČSR, Itálie, Jugoslávie, Maďarsko, Rakousko, Rumunsko a Švýcarsko. Hrálo se vyřazovacím systémem a finále bylo dvoukolové. Po roce 1955 se hrací systém této mezinárodní soutěže několikrát změnil.