clanek-1
  • WU9

  • 06.01.2020

WU9: Nejmladší fotbalistky poznávají první fotbalové kroky

Další rok je za námi a i malé fotbalistky otáčejí další listy fotbalové knihy. Jaký byl tento půlrok podle realizačního týmu, který vychovává naše nejmenší hráčky?

Do nové sezony naskočil k baletkám nový realizační tým ve složení trenérů Aleše Kohouta a Terezy Žákové, navíc do tréninků i zápasů se postupně zapojuje Adéla Bačkovská, začínající trenérka. Vedoucí týmu a důležitou osobou je Karolína Myslíková, která má na starosti dění kolem týmu. Posledním člověkem, který je zodpovědný za tuto kategorii, vypomáhá trenérsky, ale hlavně ji zajišťuje organizačně a obsahově je Jakub Kowolowski. Tento trenérský tým se od nové sezony stará o dívky ročníku 2011 a mladší. Jaký je jejich pohled na uběhnutý půlrok?

Aleš Kohout, trenér: "Podzimní část sezony nejmenší holčiny začaly výborně vysokou výhrou nad Vltavínem. Tento výsledek nás velmi potěšil a navnadil jak to půjde. Bohužel po ukončení činnosti a přestupu pár děvčat jsme se dostali do stavu, že jsme těžko dávali sestavu do představovaného počtu hráček. Ale bez ohledu na nízký počet holky bojovali každý zápas jako lvice. Zvláště bych vyzvedl jejich bojovnost v dívčí lize, kde hlavně první turnaj v Třebši odehráli téměř bez střídání. Postupem času a po náborech pořádaných Duklou při turnaji škol a návštěvách na školách se tým nejmladších hráček rozrostl. I tak počet hráček stále není ideální, ale věříme že nové holky vydrží a ještě další přibudou. A tímto bychom chtěli poděkovat holkám za velkou bojovnost a chuť být stále lepší. Holky odehrály také krásně turnaje a minicupy a dokázaly získat plno pěkných umístění. Nesmíme opomenout rodiče, kteří nelitují času a nechybí na žádné akci, kde holky hrají. Do jarní části vstoupíme ve vyšším počtu a věříme, že se bude dařit ještě více než na podzim."


Tereza Žáková, trenérka: "Děvčata za půl rok udělala obrovský pokrok a nejen individuální, ale i týmový. Celý podzim máme nízké počty. Holky to však posouvá, protože mají více individuální tréninky a u každé je možnost zlepšit to, co je nejvíce potřeba. Zvládají hrát soutěž s kluky, kde předvádí skvělé výkony a střílí nádherné góly. Kluci jsou pro holky velká konkurence, vždycky chtějí předvést, že i holky umí hrát fotbal. Ke konci podzimní části se přidala další děvčata, které mají velkou chuť hrát a bojovat. Turnaj na Zbraslavi byl náročný, ale hodně jim to pomohlo. Poté na závěr roku turnaj v DDM Modřany, kde se ukázala všechna děvčata a některá vstřelila i své první góly, které je nadchly do dalších zápasů a posledních tréninků. Těším se na další půlrok a na zlepšení dovedností všech hráček."


Karolína Myslíková, vedoucí týmu: "Začátek sezony nebyl úplně jednoduchý, velká část původního týmu nám odešla do starší přípravky, takže nezbylo nic jiného než začít v podstatě od nuly a postavit tým nový, který bude dobře fungovat, holky si budou rozumět a budou se fotbalem bavit, tak jako doposud. To bylo hlavním úkolem pro celý realizační tým i pro naše nejmenší baletky. Tento úkol se podařilo splnit, myslím, na výbornou. WU9 bude vždy týmem, který se bude na podzim hledat, stávající hráčky se budou učit sehrávat s novými kamarádkami, které možná doposud fotbal nikdy nezkusily. Proto nejdeme prvoplánově za výsledky, ale za radostí ze hry a za společnými zážitky. Věřím, že na jaře se tohle nadšení, holčičí bojovnost a vše, co se děvčata na podzim naučila, přetvoří v úspěchy v nadcházejících utkáních a holky ukážou, co v nich je."


Jakub Kowolowski, koordinátor týmu: "Začátek sezony byl velmi turbulentní. Řešili jsme v klubu složitou situaci kolem obou týmu přípravek a museli přeskupit realizační týmy. Díky tomu jsem dnes v této kategorii trenérem. S poohlédnutím po několika měsících jsem ale částečně spokojený. Jsem rád, že nakonec vyplynula tato možnost zde být, protože mi to v mnoha směrech opět otevřelo oči. Jako trenérovi, ale i jako člověku. Vzhledem k vytížení činnostmi v klubu i v kategorii dorostenek věnuji své úsilí více organizačním a komunikačním věcem, než-li samotnému trénování, ale nese to sebou to, co jsem očekával. Aleš i Terka ušli v cestě trenérství obrovský kus cesty, z tatínka se stává člověk, který umí ve cvičení zapojit všechny hráčky a věnovat se jim individuálně, a z mladé hráčky je budoucí skvělá trenérka, která má chuť. Je o holky dobře postaráno. Oba dva mají velkou zásluhu na tom, že se holky posouvají dopředu. Máme velké pohybové i dovednostní rozdíly mezi hráčkami a pro ty nejlepší v našem týmu hledáme správnou výzvu, správné podmínky i prostředí, aby i ony udělaly svůj pokrok, který jim zatím dle mého pohledu lehce chybí. Jako negativum bych označil stále nízký počet hráček, který máme a určitě vynaložíme na jaře maximální úsilí na doplnění nejmladšího týmu. Opomenout nemohu naší vedoucí, se kterou si navzájem připomínáme potřebné věci a která je pro chod tohoto týmu důležitá. Proto bych rád tímto poděkoval všem lidem, kteří se točí kolem tohoto týmu, rodičům, bez kterých bychom nemohli i v tak malých počtech fungovat a hlavně hráčkám, bez kterých by to nebyla ta radost a zábava. Děkuji všem, že jste součástí naší fotbalové rodiny."